06084 - Járulék-bevallási problémák

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Éveken keresztül úgy éreztem, hogy a könyvelési munkák szépségét csak szeptembertõl május végéig lehet élvezni, a nyári „uborkaszezont” a pihenésre, feltöltõdésre, esetleg tanulásra lehet fordítani. Idén is beterveztem magamnak ilyen unalomûzõ programokat, de ez a nyár ennél sokkal izgalmasabban telt.

A júliusi kánikulában az egyik ügyfelünk „nullás” igazolást szeretett volna kérni, ezért az ügyfélkapun keresztül lekérdeztük, hogy rendben van-e az adófolyószámlája, nehogy feleslegesen fáradjon be a hivatalba. Döbbenten vettük észre, hogy az egyébként korrekt cégnek, több mint egymillió forintos túlfizetést mutat a folyószámla egyenlege. Mindannyian tudjuk, hogy a vállalkozások vezetõi örülnek, ha a magas járulékfizetési kötelezettségeket pontosan tudják teljesíteni, nem valószínû, hogy önszántukból ilyen többlet-befizetést eszközölnének.
Lázas nyomozásba kezdtünk, hol lehet a probléma. Így derült fény egy alapvetõ hibára, melyet feltehetõleg több kolléga is elkövetett. Aki még nem fedezte fel a saját könyvelésében, érdemes leellenõriznie.
A 2006-os év éves járulékbevallást a 06084-es új keletû nyomtatványon kellett teljesíteni fõ szabály szerint 2007. január 31-ig. A határidõ rövidsége, az új rendszer megtanulása, és a döcögõsen mûködõ APEH programok komoly megpróbáltatást jelentettek a könyvelõk számára. Ezért kerülhette el a figyelmünket az az „apróság”, hogy bár a program azt mondja, összerendezi a magánszemélyekrõl kitöltött adatokat (és ez a 08-as bevallásoknál így is van), ennél a bevallásnál az „M”- jelû nyomtatvány számadatait mégsem teszi rá az „A”- jelû adatlapra. Elõfordult, hogy mégiscsak kitöltésre kerültek a megfelelõ sorok, általában ott, ahol csupán 1-2 fõ dolgozó adatait közöltük. De hogy a döbbenetet még fokozzuk, olyan céggel is találkoztunk az önellenõrzés során, ahol a felvitt 7 magánszemély adatlapjai közül a program kiválasztotta a középsõt a sorból, és az õ adatait rögzítette az összesítõ „A”- adatlapon.
Kérdésemre, hogy miért írja hibátlannak a bevallást az ellenõrzõ program, és miért nem tûnt fel senkinek a feldolgozás folyamán, hogy az egy csomagban beküldött „M” és „A” adatlapok számszakilag nem egyeznek egymással, a következõ magyarázatokat kaptam:

Az APEH programozói szerint

„ A 06084A-as bevalláson csak a "Bevallásban érintett magánszemélyek száma" kerül összegzésre az M-ek alapján. Az adók és járulékok összegére vonatkozó adatokat nem összegezzük a formanyomtatványon, mivel azok ott havi bontásban szerepelnek, az M-ek pedig éves adatokat tartalmaznak. Az "A" jelû nyomtatvány adatait Önnek kell kitöltenie. Amennyiben a járulékbevallásokkal kapcsolatban további kérdései vannak, kérjük, keresse a "Bevallás, adatszolgáltatás" szakcsoport munkatársait. Nekik a "Levélküldés" webformon keresztül a "Bevallás, adatszolgáltatás" tárgy kiválasztásával küldheti el kérdéseit. (Elérés a kezdõlapról: "Kapcsolatfelvétel"->"Internetes tájékoztatás"->"Levélküldés") Mi az elektronikus bevallások és adatszolgáltatások elkészítéséhez szükséges APEH programok telepítésével valamint a www.magyarorszag.hu Ügyfélkapu oldaláról elérhetõ "eBEV Szolgáltatások" menüpont használatával, mûködésével kapcsolatban felmerülõ számítástechnikai jellegû kérdésekben tudunk segíteni.”


A bevallások javításával foglalkozó ügyintézõ szerint 

 „Mi az „A”- jelû adatlapról töltjük fel a folyószámlára az adatokat. A program nem végez számszaki ellenõrzést, az ellenõrzésre kattintva csak azt igazolja vissza a rendszer, hogy a fõadatok kitöltésre kerültek.”

Néhány óra leforgása alatt viszont megtudtam, hogy az Adóhivatal új rendszerében az összes Pest Megyéhez és Budapesthez tartozó vállalkozás bevallásainak javításával, a XIII. kerületi Madarász Viktor u. 30-36. szám alatti épületben foglalkoznak. A probléma nagysága miatt  át kellett szelnem a várost, és készséges választ kaptam, a hiba javításának mikéntjére.

Ha tehát a kedves kolléga felfedezi a „lehetetlennek tûnõ”, de mégis létezõ problémát, a következõ módon javíthatja a bevallását:

Elsõ lépésként a www.apeh.hu oldalról töltsük le a nyomtatvány legfrissebb verzióját. A 06084A – adatlapon nem kell kitölteni a „javítani kívánt bevallás vonalkódja” rovatot, az „önellenõrzés” kockába viszont x – jelet írjunk. Ha az „M” lapokon nem történt változás, manuálisan töltsük ki csak az „A” – lapok megfelelõ sorait. Értelemszerûen az önellenõrzési pótlék alapjához „0”- t kellene írnunk, hiszen ez „csak” technikai probléma, a magánszemélyek adatlapjain bevallottuk a helyes összegeket, ezt javasolták egyébként a hivatal dolgozói is. A program azonban így hibaüzenetet küld, és a 441. sor „önellenõrzési pótlék összege” rovatba nem engedi a „0” összeg beírását. Számszaki ellenõrzést azonban valóban nem végez, mert már „1” ezer forint rögzítése mellett is hibátlannak jelöli a bevallást, figyelmen kívül hagyva a felette lévõ sorok adatait.

Amennyiben ez így a hivatal részérõl nem kerül elfogadásra, célszerû írásban kérelmet benyújtani a pótlék elengedés céljából.

Szabó Ildikó Angéla
Sz.I.A.



Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra