0653 - leggyakoribb hibák

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Az adóhivatal Sajtótájékoztatója alapján az szja bevallás kitöltésekor az adózók által elkövetett leggyakoribb hibák:

A személyi jövedelemadó bevallások idei feldolgozása során – a korábbi évekhez hasonlóan - a leggyakoribb hiba, hogy a bevallás kitöltését követõen az adózók elfelejtik aláírni a bevallást. Az aláírás nélkül benyújtott bevallást az adóhatóság mindaddig nem tekinti érvényesnek, míg azt az adózó utólag nem pótolja.

Gyakori és évek óta visszatérõ hiba, hogy az adó összegének kiszámításakor az adózók a kifizetõ által levont adóelõleget az adózó által befizetett adóelõleg sorába állítják be.

Az adózók közül sokan úgy gondolják, hogy a bevallásokhoz csatolni kell a különbözõ kifizetõktõl kapott igazolásokat. Az igazolásokat az elévülési idõn belül meg kell õrizni, és egy esetleges adóhatósági ellenõrzés során be kell mutatni. Erre a bevallás kitöltési útmutatója is felhívja a figyelmet.

Azok az adózók, akik a bevallásukban visszajáró adót mutatnak ki és kérik az adó kiutalását, gyakran elmulasztják a köztartozásra vonatkozó nyilatkozatot megtenni. Ebben a körben többször elõfordul, hogy adózó a bevallás fõlapján az átutalás teljesítéséhez nem tünteti fel a pénzintézeti számlaszámát vagy a postai címét.

2006-tól szigorodott a családi kedvezmény igénybevételének feltétele. Az internetes kitöltõ programmal összeállított bevallásoknál a program ellenõrzi a kedvezmény igénybevételének jogosságát, de az adóhatóság által rendelkezésre bocsátott nyomtatványon benyújtott bevallásoknál gyakran figyelmen kívül hagyják az adózók a változást és a korábbi szabályozás szerint – indokolatlanul – egy vagy két eltartott gyerek után is beállítják a bevallás adókedvezmények felsorolását tartalmazó 0653-02-es lapjának 126. sorába a családi kedvezményt.

A családi adókedvezmény megosztása esetén a bevallás 0653-03-as lapján az adózó házastársának/élettársának is alá kell írnia a kedvezmény megosztására vonatkozó nyilatkozatot, melynek hiánya a bevallás hibáját vonja maga után.

Az internetes program segítségével kitöltött és benyújtott bevallásoknál elõfordul, hogy az adózó a fõlapon bejelölt mellékleteket nem nyomtatja ki, így hiányosan nyújtja be a bevallást.

További hiba, hogy a bevalláskitöltõ és ellenõrzõ program az érvényesíthetõ adójóváírást kiszámítja ugyan, de annak összegét csak egy technikai mezõbe jegyzi be, és azt adózónak kell átírni az erre szolgáló rovatba, aki ezt gyakran elmulasztja.

Az adóhatóság által biztosított nyomtatványon elkészített bevallásokban elõfordul, hogy adózók rosszul számítják ki a személyi jövedelemadó megállapításánál figyelembe vehetõ adójóváírás összegét. Ez általában akkor fordul elõ, amikor a kiegészítõ adójóváírás összegét az összevont jövedelem mértéke alapján csökkenteni kell.

Forrás: www.apeh.hu

A sajtótájékoztatóról további részletek közvetlenül az APEH honlapon olvashatunk.


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra