16%-os Szja - csak 2013-tól?

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

2013-ra alakítja ki a kormány az egykulcsos, 16 százalékos, családokat támogató adórendszerét - mondta Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. "Az adójóváírást nem töröljük el, ám szûkíteni szeretnénk, méghozzá úgy, hogy a lehetõség leginkább a csekély jövedelembõl élõk anyagi helyzetén javítson" - fogalmazott.

___________________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. 10-12. hónapra 4.410,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

___________________________________________

16%-os Szja - csak 2013-tól

Októberben csökkenhet a pénzpiacokon tapasztalt feszültség, ami kedvezõen hathat a forint svájci frankkal szembeni árfolyamára - mondta Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Magyar Nemzet szerdai számában megjelent interjúban.

Kármán András közölte: októberben nyilvánosságra hozzák a jövõ évi büdzsé fõbb ismérveit, ami várakozásai szerint megszünteti a Magyarországot övezõ bizonytalanságot.

Az államtitkár szerint bár jelentõs a kétszázmilliárdos teher a bankokon, úgy véli, a bankadó nem sodorja veszélybe a pénzintézeteket. A közteher hitelezésre és így a gazdasági növekedésre gyakorolt hatása nagyrészt a pénzügyi szektor viselkedésén múlik - jelentette ki hozzátéve, hogy ha a bankok elhiszik, hogy a kormány középtávon nem kíván rájuk az EU-ban versenyhátrányt okozó adót kivetni, akkor nem kell tartani káros folyamatoktól.

Kármán András a bankadó jövõ évi feltételeirõl szólva azt mondta: egyetlen kérdésrõl, az adóalapról lehet tárgyalni a pénzügyi szférával. Vagyis arról, hogy a bankok, a biztosítók és az egyéb vállalkozások adóját miként osszák fel az egyes intézmények között. Errõl az érintettek megegyezhetnek egymással, az álláspontjukat a kormány figyelembe veszi - tette hozzá.

Az államtitkár szavai szerint 2013-ra alakítja ki a kormány az egykulcsos, 16 százalékos, családokat támogató adórendszerét. Azt mondta: 2013. január elsejétõl az új szabályok szerint számíthatják ki az adófizetõk keresetük közterhét.

Kármán András szerint az adójóváírás jelenleg rendkívül bõkezû: amellett, hogy a minimálbért teljes egészében adómentessé teszi, az átlagos keresetet meghaladó jövedelmek közterhét is csökkenti. "Az adójóváírást nem töröljük el, ám szûkíteni szeretnénk, méghozzá úgy, hogy a lehetõség leginkább a csekély jövedelembõl élõk anyagi helyzetén javítson" - fogalmazott.

Arra kérdésre, hogy körvonalazódott-e már, hogy a személyi jövedelemadó miképpen támogatja majd a családokat, az államtitkár elmondta: jelenleg szakmai vita zajlik arról, hogy az állam általában támogassa-e a gyermekvállalást, vagy a harmadik gyerek vállalását ösztönözze erõsebben. Elismerte azonban, hogy az adóztatás mégsem a népesedést leginkább befolyásoló tényezõ. A családi viszonyok mellett az otthonteremtési lehetõségek, a bölcsõdei és óvodai ellátás, a foglalkoztatás helyzete és a jövedelmi kilátások egyaránt befolyásolják a gyermekvállalási hajlandóságot. A kormány célja, hogy a hatáskörébe tartozó valamennyi kérdésben legalább középtávon érdemi eredményt érjen el.

***

A KÖNYVELÕI FELELÕSSÉG KÉZIKÖNYVE + CD

Az I. Fejezet szól a könyvelési szerzõdésrõl – amelyben felvázoljuk azokat a jogi technikákat, amelyeket mindenképpen javasolunk beépíteni az ügyféllel megkötött könyvelési szerzõdésbe. Ezeket könyvünk, és annak CD melléklete részletesen tartalmazza.Könyvünk II. Fejezete az adótörvények rejtett csapdáival, és a könyvelõi munka során elkövethetõ tipikus hibalehetõségekkel foglalkozik. Tanulságos olvasmány ez könyvelõknek – egy könyvelõirodai vezetõ tollából. A III. Fejezetet a könyvelõi kártérítési felelõsségnek szenteltük, amelybõl egyáltalán megismerheti, hogy melyek a téma lényeges kérdései, érveket, tippeket kaphat  ilyen élethelyzetekre.  Könyvünk értékes részét képezi az a 20 esettanulmány, amelyek könyvelõi kártérítési jogeseteket dolgoznak fel. A könyvelõ irodák felelõsségi kérdései mellett részletesen foglalkozunk a munkaviszonyban, alkalmazottként foglalkoztatott könyvelõk, fõkönyvelõk, gazdasági igazgatók kártérítési felelõsségével is. Könyvünk IV. Fejezete pedig – egyfajta válaszként, megoldásként a könyvelõi kártérítési felelõsség által felvetett kérdésekre – tartalmazza a könyvelõ iroda Általános Szerzõdési Feltételeit, továbbá Szervezeti és Mûködési Szabályzatát, felhasználható iratminta formájában. Ezeket megnyitható word dokumentumként – további iratmintákkal együtt – a könyvünk Függelékét képezõ CD is tartalmazza.

A könyvelõi felelõsség kézikönyve. Szerzõ: Dr. Szabó Tibor, Regõs Gábor
Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2009
Terjedelem: 328 oldal + CD
Ára: 9.900,-Ft + 740,-Ft postaköltség - Önadózó újság elõfizetõknek 20% kedvezménnyel 7.920,-Ft + postaköltség

Megrendelés: info@onadozo.hu

Önadózó újság elõfizetés: info@onadozo.hu

Személyesen megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat, 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 06 1 267 5010


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra