2013. évi változások az adóhatósági igazolásokkal kapcsolatban

ART

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV Észak-magyarországi Regionális Adó Főig.

Címkék: adóigazolás


Az elektronikus adóbevallásra kötelezett adózók, azaz a gazdasági társaságok, szinte valamennyi egyéni vállalkozó, illetve az egyéb szervezetek többsége adóhatósági igazolási kérelmüket kizárólag elektronikus úton nyújthatják majd be az új „IGAZOL” nevű nyomtatványon.

2013. január 1-jétől az eljárás egyszerűsítése, gyorsabbá tétele érdekében több változás is bekövetkezett az adóhatósági igazolások, elsősorban az adó- és együttes adóigazolások igénylése, kiadása esetében.
 
Az adózók az ügyintézési határidő rövidülése következtében az eddigi 8 nap helyett 6 nap alatt juthatnak hozzá az adóhatósági igazolásokhoz.
 
A legfontosabb módosítás 2013. január 1-jétől az, hogy az elektronikus adóbevallásra kötelezett adózók, azaz a gazdasági társaságok, szinte valamennyi egyéni vállalkozó, illetve az egyéb szervezetek többsége adóhatósági igazolási kérelmüket kizárólag elektronikus úton nyújthatják majd be az új „IGAZOL” nevű nyomtatványon. Az elkészült igazolást elektronikus úton vagy postán kérhetik az adózók, illetőleg az adóhatóságtól kapott értesítést követően az személyesen is átvehető lesz az adózó által megjelölt ügyfélszolgálati helyen, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a miskolci központi ügyfélszolgálaton, valamint az ózdi, és a sátoraljaújhelyi kirendeltségeken.
 
Valamennyi, jogszabályi előíráson alapuló tartozásmentesség igazolása esetében, amennyiben az adózó szerepel a köztartozásmentes adózói adatbázisban, a tartozásmentességet vizsgáló szerv köteles azt elfogadni, így nem kell adóigazolást kérni.
 
A köztartozásmentes adózói adatbázis azokat az adózókat – magánszemélyeket is – tartalmazza, akiknek a közzétételt megelőző hónap utolsó napján nincs az állami adóhatóságnál és vámhatóságnál nyilvántartott nettó adótartozásuk, valamint köztartozásuk, és ezen időpontig esedékes bevallási és befizetési kötelezettségeiknek maradéktalanul eleget tettek, valamint megfelelnek a további feltételeknek.
 
A köztartozásmentes adózói adatbázisba történő felvétel iránti kérelem – a KOMA adatlapon – kizárólag elektronikus úton nyújtható be az ügyfélkapun keresztül 

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra