30 év alatti anyák kedvezménye

SZJA

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV

Címkék: 30 év alatti anyák


A kedvezmény abban az esetben illeti meg a fiatal anyát, ha magzatra, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel a családi kedvezményre való jogosultsága 2022. december 31-ét követően nyílik meg.

A kedvezmény igénybevételének feltételei 

A 30 év alatti anyák kedvezményére jogosult az a 25. életévét betöltött fiatal anya, aki

  • az Szja tv. 29/A. § (3) bekezdés a) pontja szerint a vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel, vagy
  • az Szja tv. 29/A. § (3) bekezdés b) pontja szerint magzatra tekintettel

családi kedvezmény érvényesítésére jogosult. 

A kedvezmény abban az esetben illeti meg a fiatal anyát, ha magzatra, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel a családi kedvezményre való jogosultsága 2022. december 31-ét követően nyílik meg.

A 30 év alatti anyák kedvezményét tehát az a fiatal anya veheti igénybe, aki 25. életévét betöltötte, a jogosultság megnyílásakor nincs még 30 éves és családi kedvezményre 2022. december 31-t követően válik jogosulttá, például várandóssága 2022. december 31-t követően éri el a 91. napot, vagy gyermeke 2022. december 31. után születik meg. 

A kedvezményre jogosult a fiatal anya 2023-ban, például, ha:

  • február 8-án betölti a várandósság 91. napját, vagy
  • március 15-én megszüli a második gyermekét, vagy
  • augusztus 6-án örökbe fogadja a férje gyermekét,

mindhárom esetben elmúlt 25 éves és legkorábban ezen eseményeket követően tölti be a 30. életévét. 

Nem jogosult a kedvezményre az anya 2023-ban például, ha

  • 23 évesen szül,
  • egy 2 és egy 4 éves gyermeket nevel,
  • 31 évesen, májusban szüli meg a harmadik gyermekét. 

A 30 év alatti anyák kedvezményének összege havonta legfeljebb a Központi Statisztikai Hivatal hivatalos közleménye szerinti, teljes munkaidőben alkalmazásban állók tárgyévet megelőző év július hónapjára vonatkozó nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresetének összege 2023-ban a kedvezmény összege jogosultsági hónaponként  499 952 forint, ami 74 993 forint adómegtakarítást jelent. 

A 30 év alatti anyák kedvezménye a jogosultsági hónapokban megszerzett (munkaviszonyból származó jövedelem esetében a jogosultsági hónapokra elszámolt), alábbi jövedelmekre érvényesíthető:

  • a bérnek minősülő és más nem önálló tevékenységből származó jövedelemre, ilyenek különösen:
    • a munkaviszonyból, közfoglalkoztatási jogviszonyból származó jövedelem,
    • az adóköteles társadalombiztosítási ellátás (például: táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj),
    • a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény alapján folyósított adóköteles ellátások,
    • a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény alapján folyósított álláskeresési járadék, álláskeresési segély, kereset-kiegészítés, keresetpótló juttatás, és álláskeresést ösztönző juttatás,
    • a Magyar Honvédségnél tartalékos katonai szolgálatot teljesítő magánszemély e jogviszonyból származó jövedelme,
    • ez előzőekben meghatározott jövedelmet pótló kártérítés (keresetpótló járadék),
    • a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban végzett tevékenység díjazása,
    • a munkaviszony megszűnése miatt kifizetett végkielégítés, de a végkielégítés törvényben meghatározott mértéket meghaladó része nem képezi a kedvezmény alapját,
    • a társas vállalkozás magánszemély tagjának személyes közreműködése ellenértékeként kifizetett jövedelem,
    • a gazdasági társaság vezető tisztségviselőjének tevékenységére tekintettel adott juttatás,
    • a jogszabály alapján választott vagy kijelölt tisztségviselő tevékenysége (például igazgatótanácsi tag, felügyelőbizottsági tag) ellenértékeként kapott juttatás,
    • nemzetközi szerződés hatálya alatt a nem önálló munkából, ennek hiányában az adott állam joga szerinti munkaviszonyból származó jövedelem,
    • az országgyűlési képviselők, nemzetiségi szószólók, polgármesterek e tevékenységből származó jövedelme,
    • az állami projektértékelői jogviszonyból származó jövedelem. 
  • Az önálló tevékenységből származó jövedelmek közül:
    • a vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazó egyéni vállalkozó vállalkozói kivétjére, átalányadózás esetén az átalányban megállapított jövedelemére,
    • a mezőgazdasági őstermelő e tevékenységéből származó jövedelmére,
    • az európai parlamenti képviselő e tevékenységéből származó jövedelmére,
    • a helyi önkormányzati képviselő e tevékenységéből származó jövedelmére,
    • a választott könyvvizsgáló e tevékenységéből származó jövedelmére,
    • a magánszemély által nem egyéni vállalkozóként kötött, díjazás ellenében történő munkavégzésre irányuló, más szerződés alapján folytatott tevékenységéből, például megbízásból származó jövedelmére. 

Jogosultsági hónapként az a hónap vehető figyelembe, amelyben a fiatal anya családi kedvezményre való jogosultsága a vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére, illetve a magzatra tekintettel fennáll, de legkorábban a 25. életéve betöltésének hónapját követő hónap

A kedvezmény legfeljebb annak az évnek az utolsó jogosultsági hónapjáig érvényesíthető, amely évben a fiatal anya betölti a 30. életévét.

Például, ha

  • a 26 éves nő 2023. április 4-én éri el a várandósság 91. napját, akkor a jogosultsága áprilistól kezdődően fennáll,
  • az édesanya 2023. január 8-án gyermeket szül és 2023 március 8-án betölti a 30. életévét, akkor a kedvezményre 2023 januárjától decemberig jogosult,
  • ha a 24 éves édesanya márciusban megszüli a második gyermekét és augusztus 5-én betölti a 25. életévét, akkor augusztus 31-ig a 25 év alatti fiatalok kedvezményére jogosult, szeptembertől pedig a 30 év alatti anyák kedvezményére. 

A 30 év alatti anyák kedvezménye és a 25 év alatti fiatalok kedvezménye együttesen nem érvényesíthető, így az a fiatal anya, aki még nem töltötte be a 25. életévét, csak a 25. születésnapját követő hónaptól érvényesítheti a kedvezményt.

A 30 év alatti anyák kedvezményét a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét, a 25 év alatti fiatalok kedvezményét követően, de a személyi kedvezményt, az első házasok kedvezményét és a családi kedvezményt megelőző sorrendben érvényesíti a munkáltató, kifizető. Ez azt jelenti, hogy ha a kedvezmény igénybevétele miatt az adóelőleg-alapja nullára csökken, Ön az említett jövedelmeire nem tudja a személyi kedvezményt, az első házasok kedvezményét, és a családi kedvezményt érvényesíteni, annak azonban nincs akadálya, hogy a bérjövedelmével kapcsolatban családi járulékkedvezményt érvényesítsen. 

Annak érdekében, hogy Ön a családi járulékkedvezményt is igénybe tudja venni, a családi kedvezmény igénybevételére vonatkozó adóelőleg-nyilatkozatot is ki kell töltenie és oda kell adnia a munkáltatójának.

Hasonlóan kell eljárnia akkor is, ha van olyan összevont adóalapba tartozó jövedelme, amelyre a 30 év alatti anyák kedvezményét nem tudja érvényesíteni, de a családi kedvezményt vagy családi járulékkedvezményt igen. 

Ha Ön a házastársával, élettársával közösen érvényesít családi kedvezményt, járulékkedvezményt a nyilatkozattételkor vegye figyelembe a közös érvényesítés kedvezményre gyakorolt hatását is! Az esetleges év végi visszafizetési kötelezettség elkerüléséhez figyelmébe ajánljuk a www.nav.gov.hu oldalon elérhető családikedvezmény-példatárat és -kalkulátorokat.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra