6 éve elajándékozta a lakását egy távoli rokonnak? Úgy tűnik, hogy januártól visszaveheti CSOK Plusszal!

JOG

Nyomtatás
Forrás: www.e-ingatlanugyvedek.hu | Szerző: dr. Szabó Judit Anna

Címkék: CSOK Plusz


A Kormány közzétette a CSOK Pluszt szabályozó kormányrendelet tervezetét. A társadalmi egyeztetés 2023. december 1-jéig tart és az a célja, hogy a jogszabályalkotás során a lehető legtöbb érintett fél véleményét, javaslatát, és szempontját figyelembe vegye - következésképpen a tervezet szövege még nem tekinthető véglegesnek.

A tervezet jó betekintést nyújt a várható jogszabályszövegbe, így az olyan piaci szereplők, mint a bankok, ingatlanközvetítők, vagy az ügyvédek időben felkészülhetnek a változásokra. 

Miről szól a CSOK Plusz?

A CSOK Plusz egy új, kincstári támogatott hitelprogram, amely a gyermeket vállaló vagy örökbe fogadni kívánó hitelképes házaspárok számára nyújt kedvezményes, jelzáloggal biztosított finanszírozást (maximum 15, 30, vagy 50 millió forint összegig) lakásvásárlás, építés, vagy -bővítés céljából.  

A már meglévő gyermekek száma befolyásolja a maximális kölcsönösszeget, ha pedig az igénylést követően kettő, vagy annál több gyermek születik, az állam 10 milliós gyermekvállalási támogatást is nyújt. 

Kik igényelhetik a CSOK Pluszt? 

A nyilvánosságra hozott tervezet alapján a CSOK Plusz igénylésére olyan hitelképes házaspárok lesznek jogosultak, ahol a feleség még nem töltötte be a 41. életévét.

A kölcsönszerződés alapfeltételei közé tartozik a gyermekvállalási hajlandóság:

  • Gyermektelen házaspárok legalább egy és legfeljebb három gyermek szerződéses vállalását követően igényelhetik a CSOK Pluszt.
  • Egy gyermekes házaspárok a CSOK Pluszt további egy vagy két gyermek vállalására igényelhetik.
  • Két vagy több gyermeket nevelő házaspárok a CSOK Plusz kapcsán legfeljebb további egy gyermeket vállalhatnak.

Érdekes részlet, hogy a hitelintézet a kölcsön iránti kérelmet el kell, hogy utasítsa, ha a gyermekvállalást nyilvánvalóan lehetetlennek minősíti - az azonban nem derül ki a tervezetből, hogy egy bank mit tekint fiatal házaspárok esetén nyilvánvalóan lehetetlennek. Ha valakinek az igénylését ilyen okból utasítják majd vissza, azért számíthat jogorvoslatra: az elutasítást követően 15 napon belül a kormányhivatalhoz lehet fordulni. 

Milyen ingatlanra igényelhető a CSOK Plusz?

A támogatás csak Magyarországon található lakások vagy egylakásos lakóépületek vásárlására, építésére, vagy bővítésére használható fel. A lakás vételára vagy bekerülési költsége bizonyos korlátok között mozoghat (első lakásszerzők esetén maximum 80 millió forint, egyéb esetekben maximum 150 millió forint), és a vételáron túl figyelembe kell majd venni a banki értékbecslést is. 

Valóban visszavehető CSOK Plusszal a korábban tulajdonolt ingatlan? 

Igen, a rendelet tervezete a 6. § (2) bekezdésében kimondja, hogy nem vehető igénybe a kölcsön, ha az igénylő az általa 5 éven belül elidegenített lakás tulajdonjogát kívánja így visszavásárolni. Ebből következik, hogy ha az elidegenítés 5 éven túl történt, akkor ez a korlát már nem érvényesül. 

Fontos további szabály, hogy a kölcsön csak akkor igényelhető, ha az igénylők a szerződésben kijelentik, hogy az eladó vagy az építési tevékenységet végző az igénylők egyikének sem közeli hozzátartozója vagy élettársa. 

A Ptk. 8. § (1) bek. 1. pontja alapján közeli hozzátartozó a házastárs, az egyeneságbeli rokon, (pl. szülő, nagyszülő, vagy gyermek) az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér. 

Összegzés

A CSOK Plusz 2024 tervezet a gyermeket vállaló és nevelő fiatal családok lakáshoz jutási feltételeit hivatott javítani, jelentős állami támogatást biztosítva a hitelprogram keretében. 

Az új rendelet a kamattámogatástól kezdve a 10 milliós gyermekvállalási támogatásig számos előnyt kínál, bár a visszafizetési feltételekről és a büntetőkamatokról azért nem érdemes megfeledkezni. A CSOK Plusz feltételeiről hosszabban az e-ingatlanügyvédek.hu oldalán olvashat. Fontos megjegyezni, hogy ezek a részletszabályok még változhatnak, és függenek a végleges jogszabályi előírásoktól, azaz a társadalmi egyeztetést követő kormányzati döntésektől is!

dr. Szabó Judit Anna
www.e-ingatlanugyvedek.hu

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra