8 hónap van még a számlázó programok adóhatósági ellenőrzési funkcióval való bővítésére

ÁFA

Nyomtatás
Forrás: Newsbreakers Communications | Szerző: LeitnerLeitner

Címkék: számlázó program


2016. január elsejétől csak olyan számlázó programot lehet majd használni, mely rendelkezik „adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” funkcióval. „8 hónapjuk van tehát az érintetteknek a felkészülésre, vagyis semmiképpen nem állítható, hogy a rendelkezésre álló idő nem lenne elég hosszú. Ugyanakkor mivel az informatikai rendszerek fejlesztése és bevezetése időigényes folyamat, érdemes már most nekilátni a fejlesztésnek.” – figyelmeztetett Siklós Márta, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója.

Évek óta lépésről lépésre épül az a rendszer, amely az adózással kapcsolatos gazdasági folyamatokról szolgáltat pontos és sokszor valós idejű adatokat a hatóságnak. Az online pénztárgépek adózási morálra gyakorolt kedvező hatásán felbuzdulva, valamintaz elektronikus és online számlázási programok tavalyi kötelező regisztrációjánaklogikus folytatásaként a NAV egy újabb terület elektronikus adatszolgáltatásának lehetőségét szeretné megteremteni. Így a folyamat következő állomása a számlázó programok adatainak elektronikus lekérdezésének lehetővé tétele.
 
2016. január elsejétől ugyanis csak olyan számlázó programotlehet majd használni, amely képes adatait automatikusan exportálni a hatóság kérésére. Vagyis egy ellenőrzés során megadott időtartamú vagy sorszámú számlákról és nyugtákról elektronikusan tud adatot szolgáltatni a hatóságnak. A számlázó programok adatszolgáltatási funkciója ugyannem teremt folyamatos és valós idejű adatátvitelt, de nagymértékben leegyszerűsíti és felgyorsítja majd a lekérdezést.
 
Mivel az új kötelezettségre vonatkozó jogszabály2015. február 3-án jelent meg, az érintett szolgáltatóknak és a számlázó programokat használó vállalkozásoknak még 8 hónapjuk van a felkészülésre. Ez ugyan elégségesnek – talán még hosszúnak is – tűnik, de nem szabad az utolsó pillanatra hagyni a fejlesztéseket, hiszen csak így kerülhető el az átalakításoknál sokszor tapasztalt fejetlenség. 

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra