A ’08-as bevallás benyújtására vonatkozó szabályok

Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV Közép-Dunántúli Regionális Adó Főigazgatóság

Címkék: vezető tisztségviselők, 08-as bevallás


A társas vállalkozásnak a vezető tisztségviselőtől levont járulékokat, valamint a társaságot terhelő szociális hozzájárulási adót havonta elektronikus úton a ’08-as bevallásban kell bevallania. Ha a munkáltató/kifizető az általa foglalkoztatott magánszemélyre vonatkozóan kötelezett a ’T1041-es adatlap benyújtására (magánszemély biztosítottnak minősül), akkor a ’08-as bevallást is be kell nyújtania függetlenül attól, hogy teljesített-e a magánszemély részére adó- és/vagy járulékköteles kifizetést.

Az adózók részéről a mai napig gyakran merül fel kérdésként, hogy a gazdasági társaságok mely esetben kötelezettek a ’08-as bevallás benyújtására? A’08-as bevallás helyett beadhatják-e az „NY”-es nyilatkozatot abban az esetben, ha kizárólag többes jogviszonyos társas vállalkozót foglalkoztatnak, akik részére nem történik adó- és járulékköteles kifizetés?
 
Rövid áttekintést szeretnék adni a ’08-as bevallás benyújtására vonatkozó szabályokról.
 
A járulékok bevallására vonatkozó főszabályt az Art. 31. § (2) bekezdése tartalmazza. E törvényi hely felvezető szövegének 2012.01.01-től hatályos módosítása jelentősen leszűkítette azon eseteknek a körét, amikor a munkáltatóknak/kifizetőknek lehetőségük van a ’08-as bevallás helyett benyújtani az „NY”-es nyilatkozatot, amennyiben az adott hónapban a magánszemélyek részére nem teljesítenek adó- és/vagy járulékköteles kifizetést.
 
„A munkáltató, a kifizető (ideértve az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemély munkáltatót is), illetőleg az 52. § (4) bekezdésének l), p), r), s) és t) pontjaiban meghatározottak a rájuk vonatkozó bevallási gyakoriságtól függetlenül, havonként, a tárgyhót követő hó 12-éig elektronikus úton bevallást tesznek az adó- és/vagy társadalombiztosítási kötelezettséget eredményező, magánszemélyeknek teljesített kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő valamennyi adóról - kivéve a kamatjövedelem adóról -, járulékokról és/vagy az alábbi adatokról:”
 
Az Art. 31. § (2) bekezdésének 2012. január 1-jétől hatályos módosítása – a jogalkotói szándéknak megfelelően – azt jelenti, hogy az említett pontban felsorolt adatokat (pl. biztosítási jogviszony időtartama) kifizetés, juttatás hiányában is közölni kell.
 
Ennek többek között az az oka, hogy a Nyugdíjbiztosítási Egyéni Nyilvántartó Lap (NYENYI-lap) megszűnésére tekintettel ezentúl kizárólag a járulékbevallásokban szereplő adatok képezik a nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati idő, illetve a nyugdíjelbírálás alapját.
 
A Nyilatkozat („NY”) adataiból nem teljesít a NAV adatszolgáltatást az ellátásokat megállapító hatóságok (pl. a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság) felé.
 
Az Art. 31. § (2) bekezdésének 2011.12.31-ig hatályos felvezető szövege szerint a munkáltatót/kifizetőt akkor terhelte csak bevallási és adatszolgáltatási kötelezettség, ha a magánszemély részére adó- és/vagy társadalombiztosítási kötelezettséget eredményező kifizetést teljesített. Mindez azt jelenti, hogy 2011.12.31-ig nem kellett benyújtani ’08-as bevallást pl. azon többes jogviszonyos társas vállalkozók esetében, akik részére nem történt adó- és/vagy társadalombiztosítási kötelezettséget eredményező kifizetés.
 
2012. január 01-től viszont - tekintettel az Art. 31. § (2) bek. felvezető szövegének módosítására – a 1208-as bevallás keretében az adatszolgáltatási kötelezettségnek akkor is eleget kell tenni, ha a magánszemély részére nem történik adó- és/vagy járulékköteles kifizetés.
 
A lényeg, hogy ha a munkáltató/kifizető az általa foglalkoztatott magánszemélyre vonatkozóan kötelezett a ’T1041-es adatlap benyújtására (magánszemély biztosítottnak minősül), akkor a ’08-as bevallást is be kell nyújtania függetlenül attól, hogy teljesített-e a magánszemély részére adó- és/vagy járulékköteles kifizetést.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra