A 0843 Eva bevallás kitöltése

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Az eva kötelezettség levezetésére a 01-01 és a 02-01 lap szolgál attól függõen, hogy az adózó egyéni vállalkozó vagy gazdasági társaság. Kiegészítõ tevékenységet folytató egyéni vállalkozónak az egészségügyi szolgáltatási és nyugdíjjárulékát is itt kell vallania.

 KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE
Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 576 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. www.kezikonyvek.hu MEGRENDELÉS: info@onadozo.hu

***

JÁRULÉKFIZETÉSI ABC 2008
Ára: 4900,-Ft. Szerzõk: Matlné Kisari Erika, Pintérné dr.Molnár Ilona, Széll Zoltánné, Jurányi Bendekné. Terjedelem: 253 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Megrendelés: info@onadozo.hu

***

A bevalláson az egyszerûsített vállalkozói adó törvény hatálya alá tartozó adóalany adóévi eva kötelezettségét, általános forgalmi adóját, szakképzési hozzájárulását, illetve a kiegészítõ tevékenységet folytató (nyugdíjas) egyéni vállalkozó az egészségügyi szolgáltatási és nyugdíjjárulékát vallja.

     Évközi megszûnés, illetve az adóalanyiság feltételének hiánya miatti kikerülés az adó hatálya alól esetében a bevallás beadási határideje eva bevételi nyilvántartás vezetése esetén a megszûnést követõ 30. nap, számviteli törvény hatálya alá tartozó adóalany esetén a megszûnést követõ 150. nap, egyéb esetben 2009. február 16. az eva bevételi nyilvántartást vezetõk esetén, illetve június 1. a számviteli törvény hatálya alá tartozóknak.
     A bevallást az arra kötelezetteknek elektronikus úton kell benyújtaniuk, illetve a kiegészítõ tevékenységet folytató, foglalkoztatónak nem minõsülõ egyéni vállalkozó esetében papír alapon is benyújtható.

Fontos változás, hogy a bevallások egységesítése és korszerûsítése következtében a pótlás és önellenõrzés is jelen bevalláson történik elévülési idõn belül ellentétben a korábbi évekkel, melyek esetében továbbra is a ’32, ’35 és ’31 számú bevallásokat kell alkalmazni.
Kiegészítõ bevallási kötelezettségek: foglalkoztatói minõségben a 0808 számú bevallást, nem kiegészítõ tevékenységet folytató egyéni vállalkozó esetében a saját járulékokat a 0858-as bevalláson kell vallani. Amennyiben adózónak többlet befizetése keletkezett az egyszerûsített vállalkozói adó bevételi számláján, úgy azt a ’17-es nyomtatványon igényelheti vissza, illetve vezettetheti át más adónemre.

     Ezúttal arra vonatkozó segítséget szeretnénk nyújtani, hogy a bevallás kitöltése során elkövethetõ leggyakoribb hibákra, illetve felmerülõ kérdésekre felhívjuk a figyelmet.

     A fõlap kitöltése folyamán figyelemmel kell lenni arra, hogy a bevallást milyen adózó tölti ki és milyen bevallásnak minõsül az adott nyomtatvány. Az egyéni vállalkozók és a társaságok is más-más lapok kitöltésére kötelezettek.

Egyéni vállalkozók által kitölthetõ lapok:
- 0843/A lap
- 0843-01-01 lap lap
- 0843-01-02 lap lap
- 0843-03 lap
- 0843-04-A lap
- 0843-05 lap

Társaságok által kitölthetõ lapok:
- 0843/A lap
- 0843-02-01 lap
- 0843-02-02 lap
- 0843-03 lap
- 0843-04-B lap
- 0843-05 lap

Nagyon fontos, hogy programmal kitöltött bevallás esetén a fõlapon jelölve legyenek a kitöltendõ lapok, különben az adott mellékletek nem nyithatók meg, kézi kitöltés esetén szintén jelölni kell a kitöltött lapokat a nyomtatvány elején, emellett figyelemmel kell lenni arra is, hogy a bevallás alapbevallásnak, helyesbítésnek, önellenõrzésnek vagy ismételt önellenõrzésnek minõsül-e, és ezt a tényt szintén jelölni kell. Az egyes típusok az alábbiakban különböznek:

Alapbevallás: az adózó elõször nyújtja be a bevallást az adott idõszakra, illetve hibajavításra felhívást kapott és a vonalkód feltüntetésével javító bevallást küld. Természetesen ekkor a 04 és 05 lapok nem nyithatók meg.

Helyesbítés: beadott és feldolgozott bevallás esetén van lehetõség rá, amennyiben az adózó észreveszi, hogy valamely - a bevallásban szereplõ adat tekintetében - tévedett. Helyesbítéssel csak olyan adat módosítható, amely az elõzõ beadott bevalláshoz képest adókülönbözetet nem eredményez, így a bevallásból a adóhatóság könyvelni nem fog. Helyesbíteni alap-, helyesbítõ, önellenõrzõ és ismételt önellenõrzõ bevallást is lehet.

Önellenõrzés: amennyiben a beadott, feldolgozott bevallásában adókötelezettséget érintõ hibát észlel az adózó, úgy azt csak önellenõrzés keretében módosíthatja. Az adókülönbözet az adózó adófolyószámláján könyvelésre kerül.

Amennyiben valamilyen módosítás szükséges a beadott bevalláson, úgy a helyesbítõ vagy önellenõrzõ bevallásban az eredeti adatokat is szerepeltetni kell, illetve a javítást át kell vezetni. Minden esetben az elõzõleg beadott bevallást kell alapul venni és ahhoz képest kell a módosítást elvégezni.
Amennyiben önellenõrzési pótlékot önellenõriz, akkor csak az Önellenõrzési pótlék alapja és az Önellenõrzési pótlék összesen sor tölthetõ ki a 04-es önellenõrzési lapon, a többi lap tekintetében az adatokat az elõzõleg beadott bevallásról át kell másolnia.

     A javítani kívánt bevallás vonalkódját csak abban az esetben töltheti ki az adózó, ha elektronikus bevalló és az Adóhatóságtól levelet kapott, hogy a beadott bevallása hibás. Ebben az értesítõ levélben találja meg az elõzõ bevallása vonalkódját, és a fõlapon feltüntetve javító bevallást küldhet a hibás bevallására.

     A bevallás adatait egyéni vállalkozók forintban, gazdasági társaságok ezer forintban töltik ki, kivételt képez a 03 lap, amit az egyéni vállalkozóknak is ezer forintban kell kitölteniük.

Papíron leadott bevallás esetén ne feledkezzen meg az aláírásról, különben a bevallása érvénytelen!

     A 0843/A lapot egyéni vállalkozói tevékenységét szüneteltetõ vállalkozó esetén, illetve általános forgalmi adó és szakképzési hozzájárulás bevallási kötelezettséggel nem rendelkezõ adózóknak kell benyújtaniuk. Amennyiben ilyen kötelezettsége keletkezett, akkor azt a 03 lapon kell vallania.

      Az eva kötelezettség levezetésére a 01-01 és a 02-01 lap szolgál attól függõen, hogy az adózó egyéni vállalkozó vagy gazdasági társaság. Kiegészítõ tevékenységet folytató egyéni vállalkozónak az egészségügyi szolgáltatási és nyugdíjjárulékát is itt kell vallania.
Az egészségügyi szolgáltatási járulék mértéke havi 4350 Ft (napi 145 Ft) fix összegre változott!
A nyugdíjjárulék szintén változott, alapja az egyszerûsített vállalkozói adóalap 10%-a. A járulék összege ennek 9,5%-a.
Az átlagos statisztikai állományi létszám és amennyiben de minimis támogatást nem érvényesít, ennek jelölése a 01-02 és 02-02 lapokon minden esetben kötelezõ!
Amennyiben az adott adóévben bevételt nem ért el - a kivételektõl eltekintve -, az eva törvény hatálya alól kikerül!

     A 03 lapon kell vallani az általános forgalmi adót, amennyiben ilyen kötelezettsége keletkezett, illetve a szakképzési hozzájárulást. Áfa kötelezettsége abban az esetben keletkezik, amennyiben a jogutódlással szerzett vagyon egy részét a bevételszerzõ tevékenyég körébõl kivonja.

A szakképzési hozzájárulási kötelezettség kitöltése során ügyeljen arra, hogy a 10. sorba a kötelezettség éves összegét kell írnia (csökkentés nélkül), a 11. sorba a kötelezettség-csökkentés összegét és a kettõ különbözetének kell kerülnie a 4. sorba, ami az éves nettó kötelezettség összege.

     Az önellenõrzési mellékletek esetében a bevallás lapjait a helyes adatokkal ki kell tölteni és az elõzõ bevallás adataihoz képest keletkezett kötelezettség különbözetet kell kiszámítani és beírni a 04 lapokra. Kötelezettség növekedés esetén önellenõrzési pótlék fizetési kötelezettsége keletkezi az adózónak, ellenkezõ esetben pótlék fizetési kötelezettség nincs. Önellenõrzési pótlék csökkenést csak ismételt önellenõrzés esetén lehet vallani!

A Nyilatkozat csak önellenõrzés esetén tölthetõ ki, abban az esetben, ha az önellenõrzés indoka alkotmányellenes vagy az Európai Unió kötelezõ jogi aktusába ütközõ jogszabály. Ezt a lapon X-szel jelölni kell és fel kell tüntetni az adónem-kódot, illetve szövegesen mindezt meg kell indokolni jogszabályi hivatkozással a szabadon írható részben.


Önadózó

***

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj 2008-ra 13.200,-Ft (1.100,-Ft/hó). Elõfizethetõ: info@onadozo.hu Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs!


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra