A 10 százalékos társasági adó átmeneti szabályai

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Az idén módosult a társasági adóban alkalmazható 10 százalékos adókulcsra vonatkozó szabályozás; a Deloitte az átmeneti rendelkezésekkel kapcsolatban két fontos pontra hívja fel a figyelmet.

___________________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. 10-12. hónapra 4.410,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

___________________________________________

A 10 százalékos társasági adó átmeneti szabályai

A parlament által 2010. július 22-én elfogadott törvénymódosítás szerint a 10 százalékos kedvezményes adókulcs az adóalap elsõ 500 millió forintjáig alkalmazható, s ehhez nem szükséges a korábbi szigorú feltételrendszer teljesítése. A törvénymódosítás a korábbi rendelkezéseket 2010. augusztus 16-i hatályba lépéssel, de visszamenõlegesen módosította, így magát a rendelkezést fõszabály szerint már 2010. július 1-jétõl alkalmazni kell az adókötelezettség megállapítására - ismerteti a hírlevélben Veszprémi István, a Deloitte Zrt. adópartnere.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 2010. évi adóalapot a naptári napok arányában meg kell osztani. Ennek megfelelõen a 2010. július 1. elõtti idõszakra jutó adóalap tekintetében továbbra is a korábbi szigorúbb szabályok maradnak érvényben (50 millió forintos küszöbérték, egyéb feltételek teljesítése), míg a 2010. június 30-a utáni idõszakra már az új kedvezõbb szabályokat (a tört év miatt 250 millió forintos küszöbérték, feltétel nélküli alkalmazhatóság) figyelembe véve kell az adókötelezettséget megállapítani.

A törvényváltozás átmeneti rendelkezése az adózó adminisztratív terheinek könnyítése érdekében az adóalap megosztását nem közbensõ mérleg készítésével, hanem az adott idõszakra jutó naptári napok szerinti egyszerû arányosítással írja elõ. Ez azt is eredményezi, hogy az adóalap megosztás nem veszi figyelembe a költségek és bevételek év közbeni megoszlását.

A naptári év szerint mûködõ adózóknak a kedvezményes 10 százalékos társasági adókulcs alkalmazása esetén az adóalap- megosztást - a fentiekben ismertetett - naptári napokkal arányos módon kell elvégeznie, amikor 2010. évi adókötelezettségét megállapítja. Ez azt jelenti, hogy teljes évi mûködés esetén a megosztást 181/184 arányban kell elvégezni.

A naptári évtõl eltérõ üzleti évet választó, illetve a végelszámolás alatt álló adózónak 2010. évi adókötelezettségét viszont továbbra is az adóéve elsõ napján hatályos elõírások szerint kell teljesítenie, az elõbbi átmeneti rendelkezéstõl függetlenül.  

Ez az APEH értelmezése szerint azt jelenti, hogy azok az eltérõ üzleti éves adózók, akiknek a törvénymódosítás hatályba lépésének idõpontját megelõzõen, tehát 2010. augusztus 15-ig megkezdõdött az üzleti évük, a kedvezményes 10 százalékos adókulcsra vonatkozó kedvezõbb szabályozást erre az adóévre nem vehetik figyelembe, rájuk továbbra is a régi szabályok az irányadóak.

Következésképpen azok az eltérõ üzleti éves adózók sem alkalmazhatják a kedvezõbb szabályozást ezen adóévre, akik esetében az adóév kezdõ napja az új szabályozás visszamenõleges bevezetésének napja (2010. július 1.) és a módosító törvény hatályba lépését megelõzõ nap (2010. augusztus 15.) közé esett.

Minden más adózó, aki adóévét a naptári év szerint állapítja meg, de bizonyos oknál fogva (átalakulás, elõtársaság stb.) 2010-ben tört éve keletkezik, szintén a naptári napok arányában kell megosztania adóalapját, ha a kedvezményes 10 százalékos kulcsot kívánja érvényesíteni - áll a hírlevélben.

***

A KÖNYVELÕI FELELÕSSÉG KÉZIKÖNYVE + CD

Az I. Fejezet szól a könyvelési szerzõdésrõl – amelyben felvázoljuk azokat a jogi technikákat, amelyeket mindenképpen javasolunk beépíteni az ügyféllel megkötött könyvelési szerzõdésbe. Ezeket könyvünk, és annak CD melléklete részletesen tartalmazza.Könyvünk II. Fejezete az adótörvények rejtett csapdáival, és a könyvelõi munka során elkövethetõ tipikus hibalehetõségekkel foglalkozik. Tanulságos olvasmány ez könyvelõknek – egy könyvelõirodai vezetõ tollából. A III. Fejezetet a könyvelõi kártérítési felelõsségnek szenteltük, amelybõl egyáltalán megismerheti, hogy melyek a téma lényeges kérdései, érveket, tippeket kaphat  ilyen élethelyzetekre.  Könyvünk értékes részét képezi az a 20 esettanulmány, amelyek könyvelõi kártérítési jogeseteket dolgoznak fel. A könyvelõ irodák felelõsségi kérdései mellett részletesen foglalkozunk a munkaviszonyban, alkalmazottként foglalkoztatott könyvelõk, fõkönyvelõk, gazdasági igazgatók kártérítési felelõsségével is. Könyvünk IV. Fejezete pedig – egyfajta válaszként, megoldásként a könyvelõi kártérítési felelõsség által felvetett kérdésekre – tartalmazza a könyvelõ iroda Általános Szerzõdési Feltételeit, továbbá Szervezeti és Mûködési Szabályzatát, felhasználható iratminta formájában. Ezeket megnyitható word dokumentumként – további iratmintákkal együtt – a könyvünk Függelékét képezõ CD is tartalmazza.

A könyvelõi felelõsség kézikönyve. Szerzõ: Dr. Szabó Tibor, Regõs Gábor
Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2009
Terjedelem: 328 oldal + CD
Ára: 9.900,-Ft + 740,-Ft postaköltség - Önadózó újság elõfizetõknek 20% kedvezménnyel 7.920,-Ft + postaköltség

Megrendelés: info@onadozo.hu

Önadózó újság elõfizetés: info@onadozo.hu

Személyesen megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat, 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 06 1 267 5010


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra