A 2009 évre vonatkozó NYENYI adatszolgáltatásról

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Az „utolsó” NYENYI után is maradnak a nyugdíjbiztosító felé teljesítendõ kötelezettségek. Az írás az Önadózó újság 2010 márciusi számában olvasható. Az újság megvásárolható az In Medio és Relay hírlapüzletekben. További írások az Önadózó 2010/3. számából.

KOCKÁZATOS ADÓZÓI MAGATARTÁSOK 2010-BEN

Már hagyomány, hogy az adóév elején az APEH elnöke is közzéteszi évértékelõjét az ellenõrzési irányelve formájában.  

A 2009. ÉVRE VONATKOZÓ NYENYI ADATSZOLGÁLTATÁSRÓL

Az „utolsó” NYENYI után is maradnak a nyugdíjbiztosító felé teljesítendõ kötelezettségek.  Az elmúlt év második felében már foglalkoztunk lapunk hasábjain a 2009. évre vonatkozó nyugdíjbiztosítási egyéni nyilvántartólapok (NYENYI) nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek felé történõ leadásának újdonságaival [„Már elérhetõ a 2009. évi e-NYENYI” (Önadózó 2009/9. szám), illetve „Felhasználói segítség a NYENYI 2009 gyakorlati alkalmazásához (Önadózó 2009/10. szám)]. Ezekben az anyagokban a 2009. évre történõ adatszolgáltatás technikai újdonságait, a korábban megszokott NYENYI programoktól való alapvetõ eltéréseket, és – hangsúlyos módon – az elektronikus úton történõ teljesítés gyakorlati kérdéseit ismertettük. Jelen anyagunkban a 2010. január 1-jén hatályos szabályozás szerinti jogszabályi háttér felvázolása mellett, - a fentebb hivatkozott korábbi anyagainkat nem megismételve - bemutatjuk az idõközben végrehajtott – az elektronikus úton történõ teljesítés spektrumát szélesítõ - fejlesztéseket.  

SZJA ADÓELÕLEG-NYILATKOZATOK ALKALMAZÁSA A GYAKORLATBAN 

A 2010-es adóváltozásokra tekintettel különösen idõszerû az adóelõleg-nyilatkozatokra vonatkozó szabályok áttekintése, illetve a nyilatkozatokkal kapcsolatos praktikus tudnivalók rendszerezése – mind a kifizetõk, mind a magánszemélyek részére.

A  2009. ÉVI BESZÁMOLÓ ÖSSZEÁLLÍTÁSA

2009. év közben voltak olyan számviteli törvényi változások, illetve egyéb jogszabályi változások, amelyek újdonságként érintik a 2009-es üzleti év zárását. Ezen túlmenõen az év végi záráshoz kapcsolódóan a gyakorlatban ismétlõdõen felmerülnek olyan kérdések, problémák, amelyekre célszerû visszatérni. E cikk keretében ezekkel szeretnék foglakozni.

A TEVÉKENYSÉGRE JELLEMZÕ KERESETRÕL AZ EGYÉNI VÁLLALKOZÓK SZEMSZÖGÉBÕL

A 2010. január 1-tõl hatályos személyi jövedelemadó törvény többek között bevezette a tevékenységre jellemzõ kereset fogalmát, melynek hatására az egyéni vállalkozók és személyesen közremûködõ társas vállalkozók többlet adminisztrációs, és vélhetõen nagyobb adófizetési kötelezettséggel is számolhatnak. Az új fogalomhoz kapcsolódó közteher vonzat nem csak a személyi jövedelemadó törvényben, hanem a társadalombiztosítási járulék és az egészségügyi hozzájárulás szabályairól rendelkezõ jogszabályokban is megjelennek. Várhatóan az új terminus „vesztesei” az egyéni vállalkozók lesznek, mivel számukra nem sok lehetõség adódik, hogy jogviszonyukat másik ruhába öltöztessék. Jelen cikk megpróbál néhány gyakorlati tanácsot adni a megváltozott szabályok alkalmazásához, tartalmaz néhány számítást az adóterhelés változásának bemutatásához.

A BÉRMUNKA SZOLGÁLTATÁS ADÓZÁSA – 2010

2009. év végéig az adóalanyoknak jelentõs problémát okozott a terméken végzett munka áfa szabályainak alkalmazása. Mondhatni fölöslegesen bonyolult volt a szabályozás, és több esetben kellett adót felszámítani a külföldi megbízó felé, aki azt csak jelentõs adminisztrációval igényelhette vissza az APEH Kizárólagos Illetékességi Ügyek Fõosztályától. E visszaigénylésnek sok buktatója volt, rengeteg jogvitát generált a visszatérítési igény, hol okkal, hol ok nélkül. 2010.-re a bérmunkával kapcsolatos szabályok Európai Uniós szinten egyszerûsödtek, és a sok esetben a technikailag fölöslegesen, azonban törvényesen feszámított adó mára már szükségtelenné vált. Jelen cikk célja, hogy összefoglalja az új szabályozással kapcsolatos tudnivalókat.

DÖNTÉSI FOLYAMATÁBRA INGATLAN-ÉRTÉKESÍTÉSEK ÁFA-KÖTELEZETTSÉGÉNEK MEGHATÁROZÁSÁHOZ

Több mint egy éve már, hogy közöltünk egy segédletet az ingatlanhoz kapcsolódó áfa kötelezettségek megállapításához. Az azóta bekövetkezett jogszabályi változások miatt idõszerûnek tartjuk felfrissíteni.

TÕKEJÖVEDELMEK ADÓZÁSA 2010-BEN III.

Az Önadózó januári számában megkezdett sorozatunk befejezõ részében a tartós befektetésbõl származó jövedelem adózási szabályaival és a tõkejövedelmeket érintõ kisebb súlyú változásokkal foglalkozunk.

A BELFÖLDI INGATLANVAGYONNAL RENDELKEZÕ TÁRSASÁGBAN FENNÁLLÓ VAGYONI BETÉT MEGSZERZÉSE

Az Illetékekrõl szóló 1990. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Itv.) 2009. évi módosítása következtében új elemmel bõvült a visszterhes vagyonátruházási illeték köre. 2010. január 1-jétõl a visszterhes illetékfizetési kötelezettség kiterjed a belföldi ingatlanvagyonnal rendelkezõ társaságban fennálló vagyoni betét megszerzésére is. A felmerülõ gyakorlati kérdékre is választ kíván adni írásunk.

A KORENGEDMÉNYES  NYUGDÍJAZÁS 2010. ÉVI SZABÁLYAIRÓL

A Magyar Közlöny 2009. évi 180. számában került kihirdetésre „a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetõségének meghosszabbításáról szóló” 283/2009. (XII.11.) Korm. Rendelet (a továbbiakban: R.), amely amellett, hogy „önállóan” megfogalmazta a hosszabbítás speciális feltételeit, módosította a korengedményes nyugdíjazás általános szabályait rögzítõ 181/1996. Korm. rendeletet (a továbbiakban: Koreng. rend.) is. Ismertetjük a megváltozott feltételrendszert.

TÁMOP PROJEKTEK ZÁRÓ ELSZÁMOLÁSA

Mikor kell benyújtani a záró kifizetési igénylést és a záró projekt elõrehaladási jelentést? Mire kell különösen figyelni a projekt megvalósításának vége elõtt? Milyen kockázatokkal kell számolnunk, mennyi pénzt kapunk még meg? Mikor kell megkezdeni az elõleggel való elszámolást? Meddig lehet szerzõdésmódosítást kezdeményezni? Ezekre a kérdésekre találunk választ az alábbiakban, gyakorlati példákkal szemléltetve.

MUNKABALESET, ÜZEMI BALESET, FELELÕSSÉG, KÁRTÉRÍTÉS, ELLÁTÁSOK

Írásunkban áttekintjük a munkahelyi balesetek jogi felelõsségi és társadalombiztosítási kérdéseit.

FELSZÁMOLÁSI ELJÁRÁS KEZDEMÉNYEZÉSÉNEK GYAKORLATI KÉRDÉSEI I.

Írásunk célja, hogy a gyakorlatban segítséget nyújtson azon gazdálkodó szervezetek vezetõi, munkatársai részére, akik jogi képviselet nélkül szeretnének felszámolási eljárásban követelést érvényesíteni; vagy éppen a piacvesztés, esetleg veszteséges gazdálkodás miatt likviditási problémákkal, fizetési nehézségekkel küzdõ adósi pozícióban szeretnének tisztában lenni azzal, hogy mi a teendõ, ha a cég ellen felszámolási eljárás indult.

AMIT A HITELRÕL ÉRDEMES TUDNI EGY VÁLLALKOZÁSNAK

Avagy: hogyan juthat a vállalkozása ma Magyarországon finanszírozáshoz? (üzleti tanácsok kisvállalkozásoknak). Ha vállalkozása mögött nem áll Tõkeerõs befektetõ, akkor cége fejlesztéséhez idõvel külsõ forrásokra lesz szüksége. A Mikrovállalkozások esetében ennek egyik legegyszerûbb módja a hitelfelvétel. Bizonyos méretek fölött már akár a kötvény kibocsátás vagy a nyílt részvénytársasággá alakuláson keresztüli jelentõs mértékû külsõ forrás bevonás is elérhetõ lehetõséget jelent a vállalkozás számára..

VEZETÕI INFORMÁCIÓ – HOGYAN ÁRAZZUK BE TERMÉKÜNKET (II)?

Sorozatunk eddigi részeiben áttekintettük a vállalkozás teljesítménye legfontosabb mutatóit, elmélyedtünk a költségszámításban, és elkezdtük a megfelelõ ár meghatározásának összetevõit elemezni. De mi a megfelelõ ár?

ADÓINFO 2010 MÁRCIUSRA

***

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó).  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra