A 2015. évi szakképzési hozzájárulás elszámolása

Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV Veszprém Megyei Adóigazgatósága

Címkék: szakképzési hozzájárulás


A szakképzési hozzájárulás bevallásának és elszámolásának tekintetében 2015-ben nem történt változás, de egyedisége miatt érdemes feleleveníteni ennek főbb szabályait.

A bevallásra és az elszámolásra is a 1508-as számú, „a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról” elnevezésű nyomtatvány szolgál.
 
A szakképzési hozzájárulásra kötelezett a tárgyév 1-11. hónapjára vonatkozóan havonta szakképzési hozzájárulás előleget fizet, melyet maga állapít meg és vall be.
 
Az éves elszámoló bevallást 2015. december havi időszak megjelölésével 2016. január 12.-ig kell benyújtani. Jelölni szükséges, hogy a bevallás elszámolás miatt kerül benyújtásra, és az egész évre vonatkozó adatokat kell feltüntetni.
 
A befizetett előleg és az éves nettó kötelezettség különbözetét a tárgyévet követő év január 12.-ig kell befizetni, vagy a többletfizetést ettől az időponttól lehet visszaigényelni a 1617-es számú „átvezetési és kiutalási kérelem a folyószámlán mutatkozó túlfizetéshez” elnevezésű nyomtatványon.
 
Ha az elszámolás benyújtását követően a bevallott előlegek módosításra kerülnek, akkor az elszámolást is felül kell vizsgálni. Amennyiben az elszámolás is módosul, akkor két külön önellenőrzést kell benyújtani, először az előlegre, majd ezt követően az elszámolásra vonatkozót.
 
A kisvállalati adó alanyát az adóalanyiság időszakában nem terheli e kötelezettség.
 
Az egyszerűsített vállalkozói adó alanya az eva törvény alapján a 1543-as bevallás benyújtásával teljesíti bevallási és elszámolási kötelezettségét (2016.02.25.-ig, Sztv. hatálya alá tartozó gazdálkodó 2016.05.31.-ig).
 
Annak a hozzájárulásra kötelezettnek, aki kötelezettségét átalányadó megfizetésével teljesíti, szakképzési hozzájárulás tekintetében nem keletkezik bevallási, illetve elszámolási kötelezettsége.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra