A bérezés az sokba kerül, avagy cafeteria a cégben

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Hiába az egykulcsos személyi jövedelemadó, azért a munkabér kifizetése 2011-ben sem lesz olcsó. Bemutatjuk A cégmenedzselés kézikönyve cafeteria fejezetét.

A bérezés az sokba kerül, avagy cafeteria a cégben

Bár az egykulcsos 16%-os személyi jövedelemadóra várva sokan kiszámolták már, hogy kevesebb adót kell fizetniük az APEH felé, mégsem lesz ebbõl a szempontból a 2010-es év ilyen álomszerû.

Nézzük csak nagyvonalakban a munkabér terheit.
Az egyik dolgozónknak szeretnél kiadni 200.000 forintos bruttó juttatást.
Általában a munkavállaló nem is sejti, hogy ehhez a 200.000 forinthoz, a munkáltatónak összesen 257.000 forintot kell kiadnia (részben neki, részben az államnak fizetve)
De mire is megy el ez az 57.000 forint?
A 200.000 forint 27 százaléka a munkáltatói TB járulék, a munkaadói járulék, 1,5 százaléka a szakképzési alap hozzájárulás. Az annyi, mint 28,5 százalék.

Ami aztán a munkavállalónak is fáj az, az õt terhelõ adók és járulékok. Ezek levonása után kap a bruttó bérébõl elkölthetõ nettó juttatást.

Az õ terhei: 16 százalék személyi jövedelemadó, melyet a szuperbruttó bérébõl kell számolni, azaz a bruttó bérének 1,27-szeresébõl. Emellett 16 százalék nyugdíj és egészségbiztosítási járulék, 1,5 százalék munkavállalói járulék.  Az mindösszesen majdnem 38%. A különbözõ kedvezményekkel azért nem számoltam, mert a munkabér feletti plusz kifizetéseknél azt bizony nem lehet még egyszer érvényesíteni.  A bruttó 200.000 forintból ekkor kifizetésre kerül maximum 125.000 Ft. De ne feledd, hogy gyakorlatilag a munkáltató 257.000 forintjából került kifizetésre ez a 125.000 Ft. Ó egek, még a fele sem költhetõ el!

Kedvezményes lehetõségek a magyar adórendszerben

Ezeket a riasztó számokat látva, talán nem is csoda hogy a magyar vállalkozások folyamatosan keresik annak lehetõségét, hogy kevesebb költséggel, több nettó juttatáshoz juttassák a dolgozóikat.
Nem, ebben a fejezetben nem a zsebbe fizetésekrõl fogok írni kideríthetetlen praktikákat! Már csak azért sem, mert számomra rendkívül riasztó, hogy már akkor is a fekete bérekhez nyúlnak a cégvezetõk, amikor még az adórendszerben rejlõ kedvezményeket sem használták ki.

Tudom, valószínû az Ön munkatársai sem kérnek mindenféle jegyeket, utalványokat addig:
-    míg a zsebbe fizetésekhez hasonlítják ezt
-    míg nem tudják hogyan is használják fel a kapott juttatásokat.

Az elsõ munkáim között keresett a Fantázia Kft. vezetése (a nevet most találtam ki). A honlapomon (www.cafeteriatrend.hu) találták a telefonszámomat, és már hívtak is:

- Halló! Kitaláltuk, hogy az eddig számfejtett prémiumot egészségpénztárba fizetjük a hegesztõinknek. Tegnap lement a mûszakvezetõ és elmesélte nekik.
- Nagyszerû! Nem akarnak inkább cafeteria rendszert építeni velem?
- Á nem! Nincs annyi pénzünk.
- Hát akkor ajánlhatok egy jó kis egészségpénztárt?
- Az is megvan! Csak egy a baj! Hiába mondtuk a dolgozóknak, hogy nem kell adózniuk a kifizetés után, õk ezt így nem kérik. NAGYON NEM KÉRIK! Tartana nekik egy oktatást, mert mi nem tudjuk jobban elmagyarázni, hogy miért jó ez nekik. Pedig jó!
- Mikor találkozzunk?
- Lehetne ma, mert olyan dühösek, hogy abba is hagyták a hegesztést!


…és itt nagyon jól látszik, hogy nem csak azt kell mesélni a dolgozóknak, hogy több juttatást kapnak, mennyi adót takarítanak meg egy olyan lehetõséggel, amit látszólag semmire sem fognak tudni használni, hanem azt is meg kell tanítani akár személyre szabottan, hogy ki hogyan költse el (kondi teremben, gyógyszertárban, csecsemõápolásra) ezt a „pénzt”.
Ez pedig ugye mindannyiunknak elég fontos, talán a legfontosabb ismeret.

Mit nyerhetünk az kedvezményes adózású béren kívüli juttatásokkal? Egyértelmû! Adó- és járulék megtakarítást!
Mennyi is ez a megtakarítás?
Hát nézzük az elõzõ bérfizetéses példát.

A nettó 125.000 Ft juttatást 155.000 Ft-ból kiadhatjuk a dolgozóinknak. Megmarad a vállalkozás kasszájában 102.000 Ft az elõzõekben leírt teljes költséghez képest. Ez azért ilyen kedvezõ mert a juttatás értéke után mindössze 19,04% adót kell fizetni, vagy még kevesebbet. Másik oldalról nézve – ha már megvan a 257.000 Ft a munkáltatónál, akkor ebbõl bizony 208.000 forintot tudnának a dolgozók felhasználni, ha kedvezõ adózású juttatásokat kapnának a számfejtett bér helyett.

Ugye érdemes az ilyen juttatásokkal foglalkozni?

Ettõl a fejezettõl neked garantáltan lesz egy olyan háttértudásod, mellyel akár neki is láthatsz saját béren kívüli juttatási rendszered kialakításának.
1.    Megismered a törvényi szabályokat.
2.    Elmesélem, hogyan használják fel a dolgozóid az egyes juttatási elemeket
3.    Részletesen elolvashatod a megvalósítás lépéseit is, hogy minden szabályosan menjen.

Fata László

/Részlet A cégmenedzselés kézikönyve címû könyvbõl/

***

A cégmenedzselés kézikönyve - a sikeres cégvezetés módszertana.

Ez a könyv  az évtized  kiemelkedõ magyar nyelvû kiadványa a hazai üzleti élet gerincét adó kis- és középvállalkozások számára. Gazdag tartalmú, átfogja a cégvezetõi tevékenység  minden területét, könyvként is reprezentatív kiadvány.  Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2011. Terjedelem: 735. oldal, súlya: 1,25 kg.  Ára: 14.700,-Ft - helyett most 30% bevezetõ kedvezménnyel: 9.900,-Ft + 820,-Ft postaköltség. Önadózó elõfizetõknek ezen felül él a 20%-os elõfizetõi kedvezményük.

Megrendelés:  www.cegmenedzseles.hu  

info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra