A beszámoló közzététele - és a mulasztás szankciói

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Az adóhatóság immár mérlegelés nélkül, automatikusan szankciókat alkalmaz a közzétételi kötelezettségüket elmulasztó cégekkel szemben.

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

A beszámoló közzététele - és a mulasztás szankciói

Minden kettõs könyvvitelt vezetõ vállalkozó köteles a Számviteli törvény szerint készített beszámolóját (ideértve a kötelezõ könyvvizsgálat esetén készülõ könyvvizsgálói záradékot és a beszámoló elfogadásával egyidejûleg meghozott, az adózott eredmény felhasználásáról szóló határozatot is) éves, egyszerûsített éves beszámoló esetén az adott üzleti év mérleg-fordulónapjától számított 150 napon belül, míg éves konszolidált beszámoló esetén az üzleti év mérleg-fordulónapjától számított 180 napon belül letétbe helyezni és közzétenni - hívja fel a figyelmet a Deloitte hírlevele.   

A vállalkozások május 1-jét követõen beszámolóikat már csak a kormányzati portálon (ügyfélkapun) keresztül, elektronikus úton nyújthatják be a Céginformációs Szolgálat (CSz) részére. A CSz a beszámoló megérkezését haladéktalanul visszaigazolja a vállalkozásnak, és továbbítja a kapcsolódó ûrlapot az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatalnak (APEH). Az adóhatóság így azonnal értesül arról, ha valamely vállalkozás nem tesz eleget a letétbe helyezési, közzétételi kötelezettségének.

A beszámoló letétbe helyezésének elmulasztása esetén az elõírt határidõt követõ 30 napon belül - 15 napos határidõ tûzésével - az APEH felszólítja a vállalkozást, hogy tegyen eleget a törvényi elõírásoknak. A múlt évben csak azon eltérõ üzleti éves cégeket szólította fel az APEH a kötelezettség teljesítésére, amelyek esetében a mérleg-fordulónap 2009. április 30-át követõ napra esett. Mivel a többségében naptári évvel megegyezõ üzleti év szerint mûködõ cégek mérlegének fordulónapja december 31., ezek a vállalkozások elõször 2010-ben találkozhatnak majd ilyen felszólítással, és a meglehetõsen szigorú szankciók lehetõségével.

Ha a mulasztó vállalkozás a felszólításban megjelölt határidõn belül nem tesz eleget közzétételi kötelezettségének, az APEH mérlegelés nélkül, 60 napos határozott idõtartamra megfellebbezhetetlenül felfüggeszti a vállalkozás adószámát (közösségi adószámát), és határozatáról hirdetményt tesz közzé honlapján - ismerteti a hírlevél. Döntésérõl - gazdasági társaságok esetén - az adóhivatal haladéktalanul értesíti az illetékes cégbíróságot, amely bejegyzi a cégjegyzékadatok közé az adószám felfüggesztésének tényét, illetve a kapcsolódó határozat jogerõre emelkedésének idõpontját is. A felfüggesztés ideje alatt a cég számos adójogosultságtól elesik (például adó-visszaigénylési, adó-visszatérítési, költségvetési támogatás-igénylési jog), míg adókötelezettségeit ez idõ alatt is ugyanúgy köteles teljesíteni. Amint a vállalkozás orvosolja mulasztását, az APEH megszünteti az eljárást.

A 60 napos határidõ lejártát követõen, amennyiben a vállalkozás továbbra sem pótolta mulasztását, az APEH automatikusan kezdeményezi a cég megszûntnek nyilvánítását, illetve a társaság cégjegyzékbõl való törlését a cégbíróságnál. A cégbíróság 15 munkanap alatt intézkedik a cég törlésérõl. Ha ez idõ alatt a vállalkozó teljesíti közzétételi kötelezettségét, és az APEH még idõben értesíti errõl a cégbíróságot, a vállalkozás megmenekülhet attól, hogy véglegesen töröljék a cégnyilvántartásból és megszûnjön. Ellenkezõ esetben az ismertetett eljárás végén, a mulasztástól számított 4-6 hónapon belül a beszámoló letétbe helyezésének elmulasztása a cég törléséhez vezethet.

A fentieken túl a csõdtörvény is megfogalmaz szankciót a felszámolás alá került társaságok vezetõ tisztségviselõivel szemben a beszámolási kötelezettség elmulasztása esetére. A csõdtörvény szerint ugyanis azon társaságok esetében, ahol a felszámolás kezdõ idõpontja elõtt a vezetõ tisztségviselõk nem tettek eleget a beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségnek, a hitelezõi érdekek sérelmét vélelmezni kell. Következésképpen a közzétételi kötelezettséget elmulasztó vezetõ tisztségviselõnek kell bizonyítania, hogy a felszámolással fenyegetõ helyzet bekövetkezését követõen a hitelezõk érdekeinek megfelelõen látta el ügyvezetési feladatait.

Amennyiben ezt nem sikerül bizonyítania, végsõ esetben a hitelezõk ki nem elégített követeléseinek a megtérítésére is kötelezhetõ. Olyan vezetõ tisztségviselõ pedig, aki nem teljesíti fizetési kötelezettségét, nem lehet más társaság vezetõ tisztségviselõje sem, a vele szemben lefolytatott végrehajtási eljárás eredménytelenségétõl számított 5 évig. Így tehát a beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség elmulasztása nemcsak a cég gazdasági tevékenységét akadályozhatja, hanem akár a vezetõ tisztségviselõ személyes felelõsségének és helytállási kötelezettségének megállapításához, illetve hosszú távon hasonló tisztségtõl való eltiltásához is vezethet.

***

A KÖNYVELÕI FELELÕSSÉG KÉZIKÖNYVE + CD

Az I. Fejezet szól a könyvelési szerzõdésrõl – amelyben felvázoljuk azokat a jogi technikákat, amelyeket mindenképpen javasolunk beépíteni az ügyféllel megkötött könyvelési szerzõdésbe. Ezeket könyvünk, és annak CD melléklete részletesen tartalmazza.Könyvünk II. Fejezete az adótörvények rejtett csapdáival, és a könyvelõi munka során elkövethetõ tipikus hibalehetõségekkel foglalkozik. Tanulságos olvasmány ez könyvelõknek – egy könyvelõirodai vezetõ tollából. A III. Fejezetet a könyvelõi kártérítési felelõsségnek szenteltük, amelybõl egyáltalán megismerheti, hogy melyek a téma lényeges kérdései, érveket, tippeket kaphat  ilyen élethelyzetekre.  Könyvünk értékes részét képezi az a 20 esettanulmány, amelyek könyvelõi kártérítési jogeseteket dolgoznak fel. A könyvelõ irodák felelõsségi kérdései mellett részletesen foglalkozunk a munkaviszonyban, alkalmazottként foglalkoztatott könyvelõk, fõkönyvelõk, gazdasági igazgatók kártérítési felelõsségével is. Könyvünk IV. Fejezete pedig – egyfajta válaszként, megoldásként a könyvelõi kártérítési felelõsség által felvetett kérdésekre – tartalmazza a könyvelõ iroda Általános Szerzõdési Feltételeit, továbbá Szervezeti és Mûködési Szabályzatát, felhasználható iratminta formájában. Ezeket megnyitható word dokumentumként – további iratmintákkal együtt – a könyvünk Függelékét képezõ CD is tartalmazza.

A könyvelõi felelõsség kézikönyve. Szerzõ: Dr. Szabó Tibor, Regõs Gábor
Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2009
Terjedelem: 328 oldal + CD
Ára: 9.900,-Ft + 660,-Ft postaköltség - Önadózó újság elõfizetõknek 20% kedvezménnyel 7.920,-Ft + postaköltség

Megrendelés: info@onadozo.hu

Önadózó újság elõfizetés: info@onadozo.hu

Személyesen megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat, 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 06 1 267 5010


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra