A biztosítottak körének 2011. évi változása

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

A jelenleg érvényes rendelkezések szerint a természetes személyt biztosítási kötelezettség terheli, ha valamely foglalkoztatóhoz fûzõdõ biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyára tekintettel vagy azzal összefüggésben járulékalapot képezõ jövedelmet külföldi illetõségû jogi vagy természetes személytõl, illetõleg külföldi illetõségû más személytõl szerez.

___________________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

___________________________________________

A biztosítottak körének 2011. évi változása

1.) A jelenleg érvényes rendelkezések szerint a természetes személyt biztosítási kötelezettség terheli, ha valamely foglalkoztatóhoz fûzõdõ biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyára tekintettel vagy azzal összefüggésben járulékalapot képezõ jövedelmet külföldi illetõségû jogi vagy természetes személytõl, illetõleg külföldi illetõségû más személytõl szerez.

Foglalkoztatónak kell tekinteni bármely jogi és természetes személyt, egyéni vállalkozót, jogi személyiséggel nem rendelkezõ gazdasági társaságot, egyéb szervezetet, költségvetés alapján gazdálkodó szervet, bármely személyi egyesülést, ha biztosítottat foglalkoztat, vagy a biztosítottnak a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyára tekintettel vagy azzal összefüggésben járulékalapot képezõ jövedelmet juttat.

Ha a jövedelem juttatására egy másik foglalkoztatónál fennálló jogviszonyra tekintettel kerül sor, e jövedelemmel összefüggésen a biztosítás idõtartamként a jövedelem kifizetésének (juttatásának) napját kell figyelembe venni.

2011. január 1-jétõl a fent leírtak részben hatályukat vesztik, illetve módosítva lettek, vagyis megszûnik az a szabály, hogy a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyra tekintettel vagy azzal összefüggésben szerzett járulékalapot képezõ jövedelem biztosítási kötelezettséget eredményez.

A második bekezdésben ismertetett szervek/személyek társadalombiztosítás vonatkozásában csak abban az esetben lesznek foglalkoztatók, ha biztosítottat foglalkoztatnak.

2.) Jelenleg nem terjed ki a biztosítás arra a személyre, aki hallgatói munkaszerzõdés alapján létesít munkaviszonyt.

A biztosítottak körének változása következtében 2011. január 1-jétõl ezen személyek munkaviszonyban állóként újra biztosítottá válnak.

3.) A biztosítottak köre kiegészül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatásos állományú tagjaival.

4.) Módosulnak a biztosítás szünetelésének szabályai. E szerint szünetel a biztosítás a fizetés nélküli szabadság ideje alatt, kivéve, ha a fizetés nélküli szabadság idejére gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély vagy gyermeknevelési támogatás kerül folyósításra, vagy a fizetés nélküli szabadságot tizenkét évesnél fiatalabb beteg gyermek ápolása címén veszik igénybe.

Egyértelmûbbé vált a módosítással, hogy a 3 évesnél fiatalabb gyermek gondozása miatt igénybe vett fizetés nélküli szabadság alatt csak akkor nem szünetel a biztosítás, ha a munkavállaló gyermeke gondozása, ápolása miatt ellátásban részesül.

***

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. 1-12. hónapra 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra