A dolgozók 13 százalékának módosították szerződését az új Munka törvénykönyve miatt

MUNKAJOG

Nyomtatás
Forrás: MTI

A jelenleg teljes, vagy részmunkaidőben dolgozók több mint háromnegyede egyelőre nem érzékelt változást az új Munka törvénykönyve (Mt.) júliusi hatályba lépése óta, de a munkavállalók 13 százalékának - 400 ezer munkavállalónak - már módosították ennek kapcsán munkaszerződését, vagy munkáltatójuk már jelezte ez irányú szándékát - derül ki a Policy Agenda felméréséből.

Az eredmények szerint a megkérdezettek 6 százalékának munkahelyén felmondták a korábbi kollektív szerződést; ezen munkavállalók felénél már meg is kötötték az új megállapodást.

A Policy Agenda reprezentatív kutatása telefonos megkérdezéssel, 2012 novemberében készült, 1000 ember megkérdezésével.

A felmérésből kiderül: a válaszadók 4 százaléka úgy nyilatkozott, hogy annak ellenére csökkent az új Mt. hatására a fizetése, hogy új munkaszerződést kötöttek vele. 

A szervezet azt is megkérdezte, hogy ismerősi, baráti körben mit tapasztaltak az emberek az új törvény bérekre gyakorolt hatásával kapcsolatban. A megkérdezettek 55 százaléka mondta, hogy inkább csökkentek a bérek, míg 39 százalék szerint nem változtak. Csupán 6 százalék volt, akik bérnövekedést tapasztalt.

A megkérdezettek kevésbé ítélik munkavállaló-barátnak a kormányt: egy ötfokozatú skálán erre a kérdésre adott válaszok átlagértéke 2,2 volt. A válaszolók 37 százaléka szerint a jelenlegi kormány egyáltalán nem folytat munkavállaló-barát politikát, 31 százalékuk pedig úgy vélte, hogy a munkavállalói érdekképviseleteket egyáltalán nem tekinti partnernek a kabinet.

A válaszolók 33 százaléka mondta, hogy az állami hatóságoknak, míg 31 százaléka szerint a szakszervezeteknek kellene további törvényi felhatalmazást adni ahhoz, hogy a munkavállalókat konfliktus esetén a munkáltatóval szemben megvédjék. Rajtuk kívül 8 százalék említette a civil szervezeteket, és 22 százalék a munkahelyi üzemi tanácsokat.  

A felmérésben a Policy Agenda azt is megvizsgálta, hogy munkahelyi probléma esetén melyik szakszervezeti konföderációhoz fordulnának segítségéért; itt nem csak egy választ fogadtak el. 

A válaszadók 53 százaléka nem választotta egyik konföderációt sem. A választani tudók között 37 százalék mondta a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségét, a Munkástanácsokat 33 százalék választotta, míg a Ligát 24 százalék nevezte meg. 11 százalék választotta az Értelmiségi Szakszervezetei Tömörülést, és 3-3 százalék említette a közszférában meghatározó Szakszervezetek Együttműködési Fórumát, valamint az Autonómokat.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra