A fejlesztési tartalék az adózás előtti nyereség teljes összegéig terjedhet – már 2019. évre is

TAO

Nyomtatás
Forrás: Önadózó | Szerző: dr. Szabó Tibor

Címkék: fejlesztési tartalék


A rendelet eltérést enged az 50%-os szabálytól, az új fejlesztési tartalék szabályokat a társasági adó alanyai választásuk szerint már a 2019-es adóvére is alkalmazhatják, akkor is, ha már benyújtották a társasági adóbevallást, vagy a számviteli beszámolót.

Május 1-én lépett hatályba a  Kormány 171/2020. (IV. 30.) Korm. rendelete a koronavírus világjárvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében a beruházások társasági adózási korlátjának enyhítéséről amely az adózó választása esetén érinti a 2019. évi társasági adóbevallást és a 2019. évi számviteli beszámolót is. 

E Kormányrendelet eltérést enged a Tao tv. 7.§ /1/ bekezdése f) pontjától, az ott írt 50%-os korláttól, és ez alapján a fejlesztési tartalék összege  az adózás előtti nyereség összegéig, és legfeljebb adóévenként 10 milliárd forintig terjedhet (1.§). E rendelet 2020. május 1-én lépett hatályba, és első alkalommal e rendelet hatálybalépésének napját magában foglaló adóévre – azaz a 2020-as adóévre - kell alkalmazni. 

Azonban e rendeleti szabályokat az az adózó választása szerint a 2019-ben kezdődő adóévre is alkalmazhatja. 

Ilyen választás esetén, ha az  adózó a  2019-ben kezdődő adóévre vonatkozóan e  rendelet hatálybalépésének napjáig már nyújtott be társasági adóbevallást, és a  2019-ben kezdődő adóévre vonatkozóan elfogadott számviteli beszámolóval rendelkezik, akkor az  éves társasági adóbevallást 2020. szeptember 30-ig az  adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény szerint önellenőrzi, és ezzel egyidejűleg a  2019-ben kezdődő adóévre vonatkozó, elfogadott számviteli beszámolója tekintetében a számviteli ellenőrzés szabályai szerint lekötött tartalékot képez. 

Ha az  adózó a  2019-ben kezdődő adóévre vonatkozóan e  rendelet hatálybalépésének napjáig társasági adóbevallást nem nyújtott be, de a 2019-ben kezdődő adóévre vonatkozóan elfogadott számviteli beszámolóval rendelkezik, akkor a  2019-ben kezdődő adóévre vonatkozó, elfogadott számviteli beszámolója tekintetében a számviteli ellenőrzés szabályai szerint lekötött tartalékot képez. 

Az Szja törvényt érintően nem született ilyen szabály, tehát az egyéni vállalkozó fejlesztési tartalékára vonatkozó szabályok nem változtak - a fentiek csak a társasági adóalanyokra vonatkoznak.

dr. Szabó Tibor ügyvéd

INGYENES JOGSEGÉLYVONAL ÖNADÓZÓ ELŐFIZETŐKNEK! 

A koronavírus-járvány miatt az Önadózó ingyenes jogi tanácsadással segíti előfizetőit: veszélyhelyzeti rendeletek értelmezése, munkajog, adózás, adatvédelem. dr. Szabó Tibor ügyvéd válaszol, az ügyfélkód megadásával elérhető telefonon: 30 3787 637 – e-mailben: office@drszt.hu Fizessen elő az Önadózóra most májustól decemberig 15.960,-Ft-ért - és máris igénybe veheti az Önadózó Jogi Segélyvonal szolgáltatást, és minden továbbit: Elõfizetés: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra