A határon átnyúló áfa csalások vizsgálata

ART

Nyomtatás
Forrás: ww.apeh.hu

Az adóhatóság tapasztalatai szerint a közösségi tagállamok adózói közötti csalások is elterjedtek az utóbbi idõben. Az Ellenõrzési Irányelv szerint az adóztatási szervek kiemelt feladat azon adózók kiválasztása és ellenõrzése, akik túlnyomórészt transzfer szerepkört töltenek be az EU tagországok vállalkozásaival folytatott kereskedelemben, akik a partnereiktõl jelentõsen eltérõ adatszolgáltatást adnak a közösségi forgalmukról, csalás gyanús export-import ügyleteket bonyolítanak, illetve kiemelten kockázatos külföldi adózókkal állnak/álltak kapcsolatban.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Határon átnyúló áfa csalások felderítése

Az adóhatóság tapasztalatai szerint az európai integráció, a közösségi kereskedelem fejlõdésével egyidejûleg a közösségi tagállamok adózói közötti csalások is elterjedtek az utóbbi idõben. A NAV elnöke által közzétett 2011. évi Ellenõrzési Irányelv szerint az adóztatási szervek, így a NAV Fejér Megyei Adóigazgatóságának is kiemelt feladata - többek között - azon adózók kiválasztása és ellenõrzése, akik túlnyomórészt transzfer szerepkört töltenek be az EU tagországok vállalkozásaival folytatott kereskedelemben, akik a partnereiktõl jelentõsen eltérõ adatszolgáltatást adnak a közösségi forgalmukról, csalás gyanús export-import ügyleteket bonyolítanak, illetve kiemelten kockázatos külföldi adózókkal állnak/álltak kapcsolatban.

Az adózók kiválasztásához és az ellenõrzés lefolytatásához szükséges alapvetõ információkat az adóhatóság a NAV vámszakterületétõl, illetve az Európai Közösség más országai, vagy harmadik országok adóhatóságaitól, illetve a más tagállambéli adóalanyok adatszolgáltatásaiból nyeri.

A nemzetközi adócsalási magatartások legtipikusabb elkövetési módja, hogy az adózók a közösségi beszerzéseiket nem tüntetik fel sem az áfa bevallásaikban, sem a közösségi adatszolgáltatásukban, remélve, hogy a beszerzés „eltitkolásával” lehetõségük adódik a beszerzett termékek értékesítésére úgy, hogy a belföldi értékesítések utáni fizetendõ általános forgalmi adót sem vallják be, és így nem is fizetik meg a központi költségvetés felé. Tapasztalataink szerint a tagállamok közötti kereskedelemben részt vevõ legjellemzõbb termékek a személygépjármûvek, de „kedvelt” termékek a különbözõ számítástechnikai alkatrészek, elektronikai cikkek, élelmiszeripari termékek (kávé, rágógumi), és a gabona is.

Gyakori csalási technika az is, hogy a belföldi termékértékesítéseiket közösségen belüli, vagy exportértékesítésként tüntetik fel az adózók a bevallásaikban, és ezáltal kívánnak mentesülni a belföldi adófizetési kötelezettség alól.

Tapasztalatunk az is, hogy olykor nem Magyarországon „csapódik le” a csalási láncolat haszna, nem itthon marad el az áfa megfizetése, hanem a magyar adózók egyfajta adminisztratív segítséget nyújtanak más közösségi tagállambéli adózók egy körének az adott országon belüli belföldi értékesítéseikbõl adódó bevétel eltitkolásához.

Az egyik vizsgált esetben másik tagállambéli adózók közösségi termékértékesítést jelentettek a magyar adózónkra, aki bevallotta a közösségi beszerzéseket, majd szintén közösségi értékesítést jelentett a láncolat másik tagállambéli alanyaira. Mindezt úgy tették, hogy a számlák szerint értékesített áru nem mozgott, nem került Magyarország területére, azt a partnerek a saját országukban belföldön értékesítették a belföldi áfa megfizetése nélkül. Ezáltal Magyarországon nem keletkezett a magyar adózónak adófizetési kötelezettsége, de a másik tagállamban megvalósított adócsaláshoz hatékony segítséget nyújtott.

Természetesen az adóhatóság ezt jelezte az érintett tagállam adóhatóságának, és ott megtörtént az adójogi következmények megállapítása, és a csalásban résztvevõk büntetõjogi felelõsségre vonása is.

Az adóhatóság az ehhez hasonló, határon átnyúló áfa csalások felderítéséhez rendelkezik megfelelõ információs rendszerekkel, és a kettõs adózás elkerülésérõl szóló egyezmények keretei között, valamint az Európai Közösség adóügyi együttmûködési szabályai alapján hatékony információcsere-rendszert alakított ki más országokkal. Ezen eszközök birtokában, a rendszerek tökéletesítésével remélhetõleg az adóhatóság a jövõben még hatékonyabban, és gyorsabban tud reagálni a nemzetközi csalásokra, és ezáltal is vissza tudja szorítani a költségvetési bevételek csökkentésére irányuló magatartásokat. 

Forrás: www.apeh.hu
dr. Klock Georgina
Általános Forgalmi Adó Ellenõrzési 2. Osztály vezetõje    NAV Fejér Megyei Adóigazgatósága

***

ÖNADÓZÓ újság - folyamatos segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra