A jogtanácsosokkal vigyázni kell - versenyügyben

ART

Nyomtatás
Forrás: Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda

A vállalkozások és belsõ jogtanácsosaik közötti levelezésbe betekinthet az Európai Bizottság versenyügyekben. Minden olyan ügyben, amelynek versenyjogi elemzése szükséges, ajánlott lesz külsõ, független ügyvédet megbízni.

___________________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. 10-12. hónapra 4.410,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

___________________________________________

A jogtanácsosokkal vigyázni kell - versenyügyben 

Az EU legfelsõbb jogértelmezõ fórumának tegnapi döntése értelmében immár nem csupán a magyar, de az Európai Bizottság versenyjogi gyakorlata is egyértelmûvé vált a vállalkozás és a jogász közötti kapcsolattartást illetõen. Eszerint az Európai Bizottság a továbbiakban helyszíni vizsgálatai során kizárólag a külsõ, független ügyvéddel folytatott kommunikációba nem nyerhet majd betekintést.

A vállalkozások belsõ jogtanácsosaival folytatott levelezés és egyéb információcsere ugyanakkor egyértelmûen megismerhetõvé válik az Európai Unió Bírósága által 2010. szeptember 14-én, a C-550/07.P. számú ügyben hozott döntést követõen, hívja fel a figyelmet Dr. Tóth János, a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda versenyjogi szakértõje.

Tegnapi döntésével az Európai Unió Bírósága egy hosszas, az 1980-as évek óta függõben lévõ jogértelmezési kérdést zárt le.  Az eddigi uniós gyakorlat szerint ugyanis az Európai Bizottság helyszíni vizsgálatai során bármely iratot megtekinthetett és lefoglalhatott, amely az esetleges jogsértés tárgyához kapcsolódott, kivéve az ügyfél védelemhez való joga alapján azon iratokat, amelyek „független” jogásszal folytatott kommunikációhoz kapcsolódóan születtek.

A „függetlenség” meghatározásának igénye 2003-ban merült fel az Akzo Chemicals és Akcros Chemicals vállalkozások ellen lefolytatott helyszíni rajtaütéses vizsgálat kapcsán.  Az érintett vállalkozások az Európai Közösségek Elsõfokú Bíróságától többek között az ügyfél védelemhez való jog alapján annak kimondását kérték, hogy belsõ jogtanácsosukkal folytatott levelezésüket az Európai Bizottság ne használhassa fel a vizsgálata során.  Az elsõfokú bíróság megállapította, majd tegnap az Európai Unió Bírósága, mint fellebbviteli fórum is megerõsítette, hogy egy vállalkozás belsõ jogtanácsosa nem tekinthetõ függetlennek.  A bíróság álláspontja szerint részben a munkavállalói jogviszonya, részben pedig gazdasági függõsége nem teszi lehetõvé egy jogtanácsos számára, hogy függetlensége hasonló terjedelmû legyen egy külsõ, megbízott ügyvéd függetlenségéhez.

Az Európai Bizottság gyakorlatára is jelentõs hatással bíró döntés elsõsorban azokat a vállalkozásokat érinti, amelyeknek az Európai Uniós piaci aktivitása jelentõs.

„A magyar versenyjogi szabályozás eddig is kizárólag az ügyfél és megbízott ügyvédje közötti kommunikációt fogadta el az ügyfél védelem körébe tartozó, ügyvédi titoknak minõsülõ és így a versenyhatóság elõtt nem megismerhetõ információnak.  Mostantól ugyanakkor a vállalkozások fokozott óvatossággal kell, hogy eljárjanak a külföldi vállalkozásokkal – ideértve a vállalatcsoport külföldi tagjait is - vagy ezek belsõ jogtanácsosaival folytatott érintkezés során.  Másrészt az uniós bírósági döntés a belsõ jogtanácsosokat arra kell, hogy késztesse, hogy semmiképp ne adjanak munkáltatójuknak tanácsot versenyjogi aggályokat felvetõ kérdésekben.” – hangsúlyozta dr. Tóth János, a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda versenyjogi szakértõje.

Célszerûnek látszik tehát a vállalkozások körültekintése az egyes versenyjogi kérdések belsõ megtárgyalása során azzal, hogy minden olyan ügyben, amelynek versenyjogi elemzése szükséges, ajánlott lesz külsõ, független ügyvédet megbízni.
 

***

A KÖNYVELÕI FELELÕSSÉG KÉZIKÖNYVE + CD

Az I. Fejezet szól a könyvelési szerzõdésrõl – amelyben felvázoljuk azokat a jogi technikákat, amelyeket mindenképpen javasolunk beépíteni az ügyféllel megkötött könyvelési szerzõdésbe. Ezeket könyvünk, és annak CD melléklete részletesen tartalmazza.Könyvünk II. Fejezete az adótörvények rejtett csapdáival, és a könyvelõi munka során elkövethetõ tipikus hibalehetõségekkel foglalkozik. Tanulságos olvasmány ez könyvelõknek – egy könyvelõirodai vezetõ tollából. A III. Fejezetet a könyvelõi kártérítési felelõsségnek szenteltük, amelybõl egyáltalán megismerheti, hogy melyek a téma lényeges kérdései, érveket, tippeket kaphat  ilyen élethelyzetekre.  Könyvünk értékes részét képezi az a 20 esettanulmány, amelyek könyvelõi kártérítési jogeseteket dolgoznak fel. A könyvelõ irodák felelõsségi kérdései mellett részletesen foglalkozunk a munkaviszonyban, alkalmazottként foglalkoztatott könyvelõk, fõkönyvelõk, gazdasági igazgatók kártérítési felelõsségével is. Könyvünk IV. Fejezete pedig – egyfajta válaszként, megoldásként a könyvelõi kártérítési felelõsség által felvetett kérdésekre – tartalmazza a könyvelõ iroda Általános Szerzõdési Feltételeit, továbbá Szervezeti és Mûködési Szabályzatát, felhasználható iratminta formájában. Ezeket megnyitható word dokumentumként – további iratmintákkal együtt – a könyvünk Függelékét képezõ CD is tartalmazza.

A könyvelõi felelõsség kézikönyve. Szerzõ: Dr. Szabó Tibor, Regõs Gábor
Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2009
Terjedelem: 328 oldal + CD
Ára: 9.900,-Ft + 740,-Ft postaköltség - Önadózó újság elõfizetõknek 20% kedvezménnyel 7.920,-Ft + postaköltség

Megrendelés: info@onadozo.hu

Önadózó újság elõfizetés: info@onadozo.hu

Személyesen megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat, 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 06 1 267 5010


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra