A kereskedelmi gázolajár bevezetése

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

A magyarországi kereskedelmi gázolajár jövõ évi bevezetése növeli a magyar fuvarozó kis- és középvállalkozók versenyképességét, a hazai tankolás révén pedig a költségvetésnek többlet jövedéki adóbevétele lesz - hangsúlyozta Vereczkey Zoltán, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) elnöke hétfõn az érdekképviselet évzáró sajtótájékoztatóján, Budapesten.

___________________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

___________________________________________

A kereskedelmi gázolajár bevezetése

Az MKFE elnöke emlékeztetett arra, hogy az érdekképviselet javaslatára a kormány bevezette 2011. január elsejétõl a kereskedelmi gázolajárat, amely révén lehetõségük lesz a Magyarországon tankoló belföldi és külföldi 7,5 tonnánál nagyobb gépjármûvek, illetve autóbuszok esetén a jövedéki adóból literenként 6,50 forintot visszaigényelni.

Az MKFE elnöke hangsúlyozta, hogy a jövedéki adó visszaigénylésének feltétele az üzemanyagkártyás fizetés, valamint a vámhivatalnál meglévõ regisztráció, amelyet február 15-éig kell elintézni.

Vereczkey Zoltán elmondta, hogy az egyesület megállapodott a Mollal kedvezményekrõl a tagoknak kibocsátott üzemanyagkártyákhoz kötõdõen. Az eddig is mûködõ Mol-MKFE Gold kártya mellett az egyesület tagjai igényelhetik a Mol-MKFE Green üzemanyagkártyát, amely többnyire a fuvarozó kis- és középvállalkozók lehetõségeihez igazítja a feltételeket.

Az MKFE elnöke elmondta, hogy a jövedéki adó visszaigénylésbõl, valamint az Mol-MKFE üzemanyagkártyákhoz kötõdõ kedvezmények révén már jelentõs üzemanyag-költségcsökkentést lehet elérni, amely a fuvarozók összköltségének mintegy 40 százalékát teszi ki.

Vereczkey Zoltán kérdésre válaszolva elmondta, hogy a fuvarozók versenyképességének javítására az egyesület javasolni fogja az adómentes napidíj jelenleg 25 euró összegének megemelését 40 euróra, ami az európai átlagnak felelne meg.

Az MKFE számítása szerint jövõre a kereskedelmi gázolajár bevezetésének eredményeként 200 millió literrel növekedhet a magyarországi töltõállomások éves forgalma. A 6,50 forint jövedéki adóvisszatérítés 8,5 milliárd forint kiadást jelent a költségvetésnek, de így is az üzemanyagfogyasztás növekedése révén a magyar állam 11,5 milliárd többlet jövedéki adóbevételt könyvelhet el.

Karmos Gábor, az MKFE fõtitkára elmondta, hogy Magyarországon 18,5 ezer fuvarozó vállalkozó 70 ezer tehergépjármûvet üzemeltet, a személyszállításban 2 ezer autóbuszos személyszállító vállalkozás mûködik 16 ezer jármûvel. A szektor 130-140 ezer munkavállalót foglalkoztat. Magyarországon a közúti közlekedési szektor adja a GDP 6 százalékát, évente 1.600 milliárd forint adót fizet be a költségvetésnek.

***

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. 1-12. hónapra 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra