A kiviteli vámeljárás lefolytatását igazoló Kiviteli Kísérő Okmány alkalmazása

Forrás: NAV

A Közösségi Vámkódex létrehozásáról szóló 2913/92/EGK tanácsi rendelet végrehajtására vonatkozó rendelkezések megállapításáról szóló 2454/93/EGK bizottsági rendelet (továbbiakban: VK-VHR) 796a. cikk (1) bekezdése alapján a kiviteli vámhivatal az áruk kiadását a kiviteli kísérő okmánynak (továbbiakban: KKO) a nyilatkozattevő számára történő kiállításával engedélyezi.

A KKO a VK-VHR 45g. mellékletében megadott mintának és útmutatónak felel meg. Amennyiben egy exportszállítmány egynél több tételből áll, a KKO-t ki kell egészíteni a VK-VHR 45h. mellékletében megadott mintának és útmutatónak megfelelő tételjegyzékkel, ami a KKO szerves részét képezi.

A KKO nyomtatását normál vámeljárás esetén a kiviteli vámhivatal, míg egyszerűsített eljárásban az egyszerűsített eljárás engedélyese (saját telephelyén) végzi el. A KKO-t záradékolni sem normál sem egyszerűsített eljárásban nem szükséges, az – a szállítmányhivatkozási szám (továbbiakban: MRN), a vonalkód és a kiviteli vámhivatal kódjának tanúsításával – záradékolás nélkül is hiteles. Amennyiben azonban a KKO záradékolása iránti igény felmerül, akkor azt a kiviteli vámhivatal és az egyszerűsített eljárás engedélyese is megteheti a megfelelő bélyegzőlenyomat alkalmazása mellett.

Azon esetekben, amikor az egész kiviteli műveletre Magyarországon kerül sor (azaz a kiviteli vámhivatal és a kiléptető vámhivatal is hazánkban található), az elektronikus kiviteli vámáru-nyilatkozat minden adata a Magyarországon található kiléptető vámhivatal részére megküldésre kerül. Ennek megfelelően a kiviteli vámhivatalnál, illetve az egyszerűsített eljárás engedélyese által is elegendő a KKO első oldalának kinyomtatása. Ebben az esetben a magyarországi kiléptető vámhivatalnál értelemszerűen csak a KKO első oldala kerül bemutatásra.

Amikor azonban a kiviteli vámeljárás során megadott kiléptető vámhivatal valamelyik másik tagállamban található, abban az esetben a KKO, illetve az ahhoz kapcsolódó tételjegyzék valamennyi példánya kinyomtatásra kerül és a másik tagállamban található kiléptető vámhivatalig kíséri a szállítmányt.

Természetesen mind a kiviteli vámhivatal, mind pedig az egyszerűsített kiviteli vámeljárás engedélyese dönthet úgy, hogy (pl. az áru jellegére vagy értékére tekintettel) a KKO, illetve a kapcsolódó tételjegyzék valamennyi példányát kinyomtatja és a szállítmányt ily módon valamennyi példány kíséri a kiléptető vámhivatalig.

Ha a kiviteli vámhivatal a közösségi vámjogszabályok értelmében egyúttal kiléptető vámhivatali szerepkörben is eljár, úgy KKO nyomtatása a kiviteli vámhivatalnál nem történik.

Amennyiben az egyszerűsített eljárás engedélyese a kiviteli vámhivatalnál – az egyszerűsített kiviteli vámeljárást követően – árutovábbítási eljárást (ideértve a TIR-eljárást) kezdeményez, vagy egységes fuvarozási szerződés alapján áruk feladását végzi oly módon, hogy a kiléptetés – a VK-VHR 793. cikk (2) bekezdés b) pontja alapján – ugyanezen vámhivatalnál kerül elvégzésre, akkor az egyszerűsített eljárás engedélyese saját rendszeréből a KKO-t kinyomtatja, majd megfelelő módon eljuttatja az illetékes vámhivatalhoz.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra