A Könyvelõirodák Országos Szövetségének felhívása

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Még a múlt év végén kezdeményezte több könyvelõiroda vezetõje, hogy a mûködõ könyvelõirodák számára jöjjön létre munkakörülményeik javítása céljából egy szakmai érdekképviseleti szervezet. A most megalakult Könyvelõirodák Országos Szövetségének elnöksége arra kéri a Kedves Olvasókat, amennyiben egyetértenek az itt leírtakkal, keressék fel a www.kirosz.hu weboldalt, ahol elérhetõ az alapszabály, letölthetõ a belépési nyilatkozat.

Tisztelt Kollégák!


Még a múlt év végén kezdeményezte több könyvelõiroda vezetõje, hogy a mûködõ könyvelõirodák számára jöjjön létre munkakörülményeik javítása céljából egy szakmai érdekképviseleti szervezet. A Könyvelõirodák Országos Szövetségének (KIROSZ) alapítói megállapították, hogy a könyvelõirodai szolgáltatók valódi szakmai érdekképviselete hiányzik a hazai érdekképviseleti palettáról. Annak a véleményüknek adtak hangot, hogy e hiányból mára szakmai hátrányok keletkeznek. Nincs olyan szervezet, amely ennek a magyarországi viszonylatban jelentõs létszámot érintõ rétegnek valódi, és hatékony érdekképviseletet biztosítana.


Hozzávetõlegesen közel 20 ezer könyvelõirodában dolgozó, körülbelül 30-50 ezer szakember munkakörülményeirõl van szó! Ma több százezer vállalkozás nem nélkülözheti a könyvelõirodai szolgáltatásokat, amit nyugodtan nevezhetünk tartalma, és a széles körû igényei miatt közszolgáltatást segítõ tevékenységnek. A gazdasági szabályozók minõsége, végrehajthatósága visszahat magára a gazdaságra, annak résztvevõire, többek között ránk, könyvelõirodákra. A könyvelõiroda két tûz között van: az ügyfél és az adóhatóság között. A könyvelõirodának kezelni kell a vállalkozó gondjait, ugyanakkor meg kell vele értetnünk az adórendszer mûködését, a saját vállalkozói kötelezettségeit, ugyanakkor mindannyiunk Magyarországának az érdekeit is. A könyvelõiroda helyzetébõl eredõen kiváló gazdasági barométer lehetne a kis- és középvállalati szektorban, ha szerepét a hatóságok is ennek megfelelõen látnák, illetve felismernék az ebben rejlõ lehetõségeket.  A mai viszonyok között a hatóságok szemében a könyvelõ ugyanolyan vállalkozó, mint az ügyfele. Pedig ha jól végiggondoljuk helyzetünket: múlhatna rajtunk több fontos, és kívánatos dolog. Például az adótudatos magatartásra, jogkövetésre, a helyes gazdálkodás irányba tett ösztönzésre, az állampolgári kötelezettségekre való rendszeres ráhatás, stb. Ehhez azonban egy más, egységes helyzetben lévõ könyvelõirodára lenne szükség!


A könyvelõirodák szerepe jelentõs, de helyzetük ezzel mégsem arányos! Ezen változtatni kell egy hatásos érdekképviselet kialakításával, létre kell hozni egy olyan szervezeti mechanizmust, amely rugalmasan igazodik a mindenkori helyzethez, és lépésrõl lépésre a szakma érdekeinek érvényt szerez. Ma még hiányzik a könyvelõirodai szakmai szolgáltatások zsinórmércéje, aminek meghatározását nem lehet várni a könyvelõirodák ügyfeleitõl!


A megalakult érdekképviseleti szövetség a könyvelõirodák sajátos gondjainak megoldását helyezi elõtérbe. A Szövetség fõ feladatait nem az oktatások és jogszabály-magyarázatok képezik – bár az önképzést, az adójogszabályok adózási teendõinek értelmezését nagyon fontos feladatnak tartjuk – hanem ettõl eltérõen, a mûködés feltételeinek jobbításában kíván érdekérvényesítést megvalósítani!


A Könyvelõirodák Országos Szövetségének elsõdleges céljai:

-Szervezni és összefogni a könyvelõirodákat,
-Képviselni a könyvelõirodák szakmai és gazdasági érdekeit,
-Elõsegíteni a könyvelõirodák mûködését könyvelõirodai szolgáltatási standardok, szolgáltatási minimumok kimunkálásával, ezek ajánlásával törekedni a szakma egységes megjelenésére,
-Elõsegíteni és kezdeményezni a könyvelõirodák egymás közötti kapcsolatainak fejlesztését,
-Elõsegíteni és kezdeményezni a rendszeres párbeszéd és szakmai kapcsolat kialakítását a területet felügyelõ hatóságokkal,
-Ellátni az érdekképviseleti, az érdekegyeztetõ és kapcsolattartó feladatokat,
-Könyvelõirodai mûködési, szervezeti modellek, technológiák kidolgozásával, ajánlásával, bevezetésével támogatni tagjainak könyvelõirodai szakmai szolgáltatói tevékenységét,
-Etikai szabályok kidolgozásával segíteni a szakma etikus versenyfeltételek közötti mûködését,
-Elõsegíteni a szakma tekintélyének elismerését, növelését.


A Könyvelõirodák Országos Szövetsége céljainak megvalósítása érdekében konstruktívan együttmûködni szándékozik minden állami, társadalmi és gazdálkodó szervezettel, más egyesülettel és szövetséggel, akik eredményesen segíthetik ebben. Vállalt céljaink csak részben valósíthatók meg rövid idõ alatt, viszont ezek kivitelezésére mindenkor hatékonyan törekszünk annak érdekében, hogy igazi, elismert érdekképviseletté váljunk. E célok megismertetéséhez szakmai, szervezeti és szakmapolitikai felvilágosító munkát kell végeznünk, elsõsorban a szakmai sajtóban könyvelõiroda-tagjaink munkájának segítésére, tevékenységük népszerûsítésének érdekében


A Könyvelõirodák Országos Szövetségének Elnöksége arra kéri a Kedves Olvasókat, amennyiben egyetértenek az itt leírtakkal, keressék fel a www.kirosz.hu weboldalt, ahol elérhetõ az alapszabály, letölthetõ a belépési nyilatkozat. 


Tisztelt Kollégák!


Gondolják végig, hogy az itt felvetett kérdéseket tudják-e támogatni! Ha igen, akkor kérjük, belépésükkel támogassák Szövetségünk céljait! Vegyenek részt munkánkban, egyetértés esetén kérjük a jelentkezési lapot kitölteni, és az ott található címünkre megküldeni szíveskedjen.



Könyvelõirodák Országos Szövetségének
Elnöksége

www.kirosz.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra