A könyvelők is jogosulttá válnak az adótanácsadói képzés megkezdésére!

TAO

Nyomtatás
Forrás: Penta Unió

Címkék: adótanácsadók


Szeptembertől az OKJ változásával 60.000 könyvelő is jogosulttá válik adótanácsadói képzés megkezdésére. Az átlagos adótanácsadói óradíj 2012. évben 22.000 Ft- volt. És további érdekességek egy felmérésből.

Az Adóegyetem rendezvénysorozat 2012. novemberétől 2013. januárjáig tartó előadásain 751 szakember válaszolt az adótanácsadással kapcsolatban feltett kérdésekre.  A válaszadók döntő többsége (82%) könyveléssel, kisebb része (38%) adótanácsadással és (11%) könyvvizsgálattal (is) foglalkozik.

Csökkenő ügyfélszám

A válaszadók tapasztalata szerint az adótanácsadás, mint szolgáltatás igénybevétele több mint kétszeresen megtérül az igénybe vevő vállalkozások számára. Ennek ellenére az elmúlt egy évben az adótanácsadók ügyfeleinek száma a többség esetében (39%) csökkent, míg csak kisebb részük esetében (23%) nőtt.

Az átlagos adótanácsadói óradíjak nemzetközi összehasonlításban kirívóan alacsonyak, az adótanácsadók 36%-a 5.000 Ft alatt, 41%-a 5-15.000 Ft között, 19%-a 15-50.000 Ft között és 6%-a 50-100.000 Ft között számláz óradíjat.

Így az átlagos adótanácsadói óradíj 2012. évben 22.000 Ft- volt.

Adóügyek a bírósági gyakorlatban

A válaszadók többsége 53% még nem találkozott könyvelőre, adótanácsadóra vagy könyvvizsgálóra áthárított bírsággal, büntetéssel. Az adózási ügyek megítélésében a bírósági gyakorlatot a többség (54%) részben kiszámíthatónak ítélte meg, és kisebb részük (40%) vélekedett úgy, hogy többnyire kiszámíthatatlan.

A szakma önszabályozási igénye

A megkérdezettek többsége (63%) fontosnak tartaná szakmai felelősség szempontjából a könyvviteli és az adótanácsadói szolgáltatások szétválasztását, továbbá döntő részük (75%) külön jogosultságot adna az okleveles adószakértői végzettséggel rendelkezőknek a kiemelt fontosságú – nem rutin jellegű – ügyekben és területeken. Ezt erősíti az a vélemény is, mi szerint 80% jónak tartaná a képviseleti és a jogosultsági rendszer képzettségi szintekhez történő igazítását.

Még mindig a legjobb perspektíva

Valóban csökken az adótanácsadók ügyfeleinek a száma, de még mindig jobb helyzetben vagyunk, mint a könyvelők vagy a könyvvizsgálók, ahol sajnos sokkal nagyobb a visszaesés. Ezt támasztja alá az is, hogy az adótanácsadás egyfajta befektetésként is értelmezhető a vállalkozásoknál. A gyorsan változó adózási környezetben nő az adókockázat. Tapasztalat szerint az adótanácsadás a vállalkozásoknak több adó és bírság megtakarítást eredményez, mint amennyibe kerül, ráadásul igénybevételével a tulajdonos is nyugodtan alhat – mondta el kérdésünkre Dr. Herich György, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének elnöke.

Hozzátette: Ugyanakkor fontos lenne a szakmán belül is különbséget tenni végzettség szerint, azaz a magasabb, okleveles adószakértői végzettséghez külön jogosultsági és képviseleti szinteket rendelni. Ez most különösen fontos kérdés, hiszen szeptembertől az OKJ változásával 60.000 könyvelő is jogosulttá válik adótanácsadói képzés megkezdésére, így a jelenleg néhány ezres gyakorló adótanácsadói szakma 2014-2015-re akár meg is duplázódhat.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra