A környezetvédelmi termékdíj kötelezettség bejelentése 2013-ban

Forrás: Önadózó Online

2013. január 1.-től a törvényváltozás hatáskörváltozást hozott, mely szerint nem a vámhatósághoz, hanem az adóhatósághoz kell megtenni a bejelentéseket, bevallásokat, és azt az adóhatóság fogja ellenőrizni is.

 A törvény végrehajtására kiadott 343/2011.(XII. 29.) kormányrendeletet 2013. január 1.-jétől, a 366/2012. (XII. 17) Kormányrendelet és a 441/2012.(XII. 17.) Kormányrendelet módosította.
A végrehajtási rendelettel az év utolsó napjaiban ismerkedhettünk meg.
 
2013. január 1.-től a törvényváltozás hatáskörváltozást hozott, mely szerint nem a vámhatósághoz, hanem az adóhatósághoz kell megtenni a bejelentéseket, bevallásokat, és azt az adóhatóság fogja ellenőrizni is.
 
Termékdíjköteles termékek 2013. január 1.-jétől:
a) akkumulátor,
b) a csomagolóeszköz, az egyéb csomagolószer,
c) az egyéb kőolajtermék,
d) az elektromos, elektronikai berendezés,
e) a gumiabroncs,
f) a reklámhordozó papír
 
A Ktdt. 3.§ (1) és (2) bekezdése szerint termékdíjköteles termék forgalomba hozatala vagy saját célú felhasználása esetén környezetvédelmi termékdíj fizetésre kötelezett:
 -A termékdíjköteles termék első belföldi forgalomba hozója, vagy első saját célú felhasználója,
-Belföldi előállítású egyéb kőolajtermék esetében az első belföldi forgalomba hozó első vevője, sajátcélú felhasználója, vagy
-Bérgyártás esetén a termékdíjköteles termék bérgyártatója
 
Termékdíjjal kapcsolatos kötelezettségek
a)         bejelentési,
b)         változás-bejelentési,
c)         termékdíj - megállapítási, termékdíj - előleg megállapítási,
d)         termékdíj - bevallási, termékdíj - előleg bevallási,
e)         termékdíj - fizetési, termékdíj- előleg fizetési,
f)          bizonylat kiállítási, - megőrzési, számlamegőrzési, számlán történő feltüntetési,
g)         nyilvántartás-vezetési,
h)         adatszolgáltatási, ideértve a nem csomagolószerként forgalomba hozott, a Ktdt. végrehajtási rendeletében meghatározott csomagolószer katalógusban szereplő árukra vonatkozóan is,
i)          nyilatkozattételi.
 
A bejelentés benyújtására kötelezett
  • Az általános szabály szerinti kötelezett,
  • A szerződésben átvállaló,
  • A megfizetett termékdíjat visszaigénylő,
  • Az a személy aki, a termékdíj nélküli beszerzése érdekében a csomagolószer, illetve a csomagolóanyag felhasználás tekintetében tett valótlan nyilatkozata miatt válik kötelezetté,
  • Az a személy, aki azért válik kötelezetté, mert a reklámhordozó papír tekintetében valótlan nyilatkozatot tett a termékdíj kötelezettségét meghatározó feltételekről
  • Az egyéni hulladékkezelést teljesítő,
  • A termékdíj átalányfizetésre kötelezett,
  • A készletre vétellel teljesítő
 A kötelezettet az Adózás rendjéről szóló törvény 7.§ -ában meghatározott képviselő is képviselheti
 
Art. 7. §(2) ”Jogi személyt és jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetet, az adóhatóság, előtt a rá vonatkozó szabályok szerint képviseleti joggal rendelkező személy vagy munkaviszonyban álló jogtanácsos, a képviseleti jogosultságát igazoló nagykorú tag, alkalmazott, megbízás alapján eljáró jogtanácsos, továbbá ügyvéd, ügyvédi iroda, európai közösségi jogász, adószakértő, okleveles adószakértő, adótanácsadó, könyvelő, számviteli, könyvviteli szolgáltatásra vagy adótanácsadásra jogosult gazdasági társaság, illetőleg egyéb szervezet alkalmazottja, tagja, környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos ügyben termékdíj ügyintéző szakképesítéssel rendelkező személy is képviselheti.”
 Art. 7. § (5) „Az adózó a képviselet ellátására állandó meghatalmazást vagy megbízást adhat, és ezt az adóhatósághoz bejelentheti. Az állandó meghatalmazás, megbízás - a külön jogszabályban meghatározott feltételek teljesítésén túl - az adóhatóság előtti eljárásban akkor érvényes, ha azt az adózó vagy képviselője az adóhatóság által rendszeresített formanyomtatványon jelenti be. Ha az állandó meghatalmazást, megbízást vagy annak megszűnését az adózó képviselője jelenti be, az adóhatóság a bejelentésről az adózót írásban értesíti. Az adózó az eseti, illetve az állandó meghatalmazás, megbízás visszavonását, felmondását haladéktalanul köteles bejelenteni az adóhatósághoz, illetve a képviseleti jog megszűnését a meghatalmazott, megbízott is bejelentheti az adóhatóságnál. A képviseleti jog keletkezése és megszűnése az adóhatósággal szemben az adóhatósághoz történő bejelentéstől hatályos azzal, hogy a képviseleti jog megszűnésének bejelentése napján a meghatalmazottat még az adóhatósági iratok átvételére jogosult személynek kell tekinteni.”
 
Az a külföldi vállalkozás, amely belföldi gazdasági tevékenységével összefüggésben gazdasági célú letelepedésre nem köteles, környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos kötelezettségeinek teljesítésére az Art. 9. § szerinti pénzügyi képviselőt bízhat meg.
A harmadik országban letelepedett (nem közösségi gazdálkodó) köteles megbízni pénzügyi képviselőt a termékdíjas kötelezettségei teljesítésére.
 
Környezetvédelmi termékdíj megfizetésére kötelezett külföldi vállalkozás esetében a termékdíj köteles termékkel végzett tevékenység bejelentése, bevallása, befizetése, kiszabása, visszaigénylése, ellenőrzése során a Kiemelt Adózók Igazgatósága jár el.
 
A képviselet bejelentésére a VAMO nyomtatványt kell alkalmazni, valamint az elektronikus beküldéshez szükséges jogosultságot a 13T180 nyomtatványon kell bejelenteni, az előző években megszokott regisztrációhoz szükséges R01 regisztrációs adatlap az elektronikus regisztrációhoz nem használható.

Az adóügyek elektronikus ügyintézésének bejelentésére a 13T180 jelű adatlap szolgál, amely kizárólag a NAV internetes honlapjáról tölthető le.
Az adózó, illetve képviselője a 13T180 jelű adatlapon teljesítheti az Art. 17. § (5) bekezdés szerinti bejelentési kötelezettségét.  Az adatlap tekintetében képviselő: a törvényes képviselő, ill. az Art. szerinti állandó képviseleti jogosultsággal rendelkező meghatalmazott, megbízott. Ugyanezen a nyomtatványon jelentheti be a képviselő, hogy az általa képviselt adózó tekintetében, mely adóügyek elektronikus intézésére jogosult.
Az elektronikus bevallásra kötelezett adózó esetben a regisztrációs kötelezettség elmulasztása, a regisztráció teljesítéséről szóló bejelentési kötelezettség elmulasztása, a késedelmes, hibás, vagy valótlan tartalmú benyújtás esetén mulasztási bírság szabható ki az Art. 172. § alapján.
 
Bejelentési és nyilvántartásba vételi kötelezettség

A bejelentést a termékdíjköteles termékkel végzett tevékenység megkezdésétől számított 15 napon belül kell teljesíteni, továbbá nyilatkozni kell arról, hogy a termékdíj kötelezettségét egyéni hulladékkezelést teljesítőként vagy termékdíj átalányfizetésre jogosultként teljesítik.
Az egyéni hulladékkezelést teljesítő kötelezettnek, erre vonatkozó nyilatkozatát 2013. január 15.-ig, jogvesztő határidővel lehetett megtennie az állami adóhatóságnál, erre jelen cikk megjelenését követően nincs lehetőség.
A készletre vétel alkalmazására vonatkozó választás a tárgyévben nem változtatható meg.
 
A termékdíj átalányfizetésre jogosult adózó, erre a választására vonatkozó bejelentést még 2013. április 20.-ig teljesítheti.
A termékdíj átalány fizetésére vonatkozó választás a tárgyévben nem változtatható meg.
A termékdíj átalány szabályait a Vhr. 11. § tartalmazza, mely szerint a termékdíj átalány fizetésére jogosult, kötelezett, amennyiben a Ktdt. 2.§ 6. pontjában meghatározott mennyiségi határt túllépi, azt 15 napon belül be kell jelentenie az Állami adóhatósághoz, attól az időponttól kezdve a kötelezettekre vonatkozó általános szabály szerint kell eljárnia termékdíj vonatkozásában.
 
A kötelezettséget átvállalónak az átvállalási szerződés alapján keletkezett bejelentését a szerződés kezdő, vagy módosítás napjától számított 15 napon belül, megszűnés esetén a megszűnés napjától számított 15 napon belül kell teljesíteni.
 
A termékdíj kötelezettségben bekövetkezett változást, annak bekövetkezésétől számított 15 napon belül kell teljesíteni. Ezen kötelezettségek elmulasztása az adózás rendjéről szóló törvény 172.§ - ában meghatározott mulasztási bírság kiszabását vonhatja maga után.
 
A 343/2011 (XII. 29.) Kormányrendelet 3. § (1) bekezdése szerint, az Art. eltérő rendelkezésének hiányában, a termékdíj kötelezettségre kiható változásnak minősül, ha a Vhr. 2. mellékletében felsorolt, - bejelentéshez kötelező adatok- bármelyike módosul.
 
A bejelentéshez szükséges nyomtatvány jelentősen megváltozott 2013. - tól.

A kötelezett 13TKORNY nyomtatványcsomag kitöltésével és az állami adóhatósághoz elektronikus úton történő eljuttatásával tesz eleget a Környezetvédelmi termékdíjról szóló törvényben szabályozott termékdíjköteles termékkel végzett tevékenységével kapcsolatos bejelentésének.
 
A 2013. évi bejelentések mellett a 2012. évi pótbejelentéseket is a 13TKORNY nyomtatványcsomagon lehet megtenni. A nyomtatvány kizárólag a jogszabály által előírt bejelentési kötelezettségeket tartalmazza, mint pl. kötelezetti státusz, átalány, egyéni hulladékkezelés választása, átvállalás bejelentése stb. Azonban, ha valaki 2012. december 31.- én benyújtott KT12BEJKE nyomtatványt és azzal kapcsolatosan hiánypótlásra szólította fel a vámhatóság, akkor a hiánypótlást a KT12BEJKE nyomtatványon kell teljesíteni, mint folyamatban lévő ügyet.
 
A bejelentéshez szükséges adattartalmi követelmények

A 343/2011. (XII. 29.) Kormányrendelet 2. számú mellékletében meghatározott adattartalom megváltozott. Az egyik legfontosabb változás, hogy a VPID szám már nem szükséges. 2013. - tól az adóhatóságnál megszokott módon, adószámmal, adóazonosító számmal történik az adózók azonosítása.
A termékdíj fizetési kötelezettséggel kapcsolatos adatok bejelentéséhez a kötelezetti státusz megjelölése, a termékdíjköteles termékek körére vonatkozó jelölés, az egyéni hulladékkezelés választása anyagáramonként, a tárgyévi kibocsátás tervezett és tárgyévi kezelt mennyiség, a bejelentés érvényességének időpontja, és a csekély mennyiségi határ átlépésének bejelentése, időpontja kötelező.
 
2012. évet megelőző évekkel kapcsolatos nyomtatványok

Az elévülési időn belül továbbra is lehetőség van az elmulasztott kötelezettségek pótlására, önellenőrzésre mindaddig, amíg az arra illetékes hatóság az ellenőrzést meg nem kezdi. Az alább felsorolt nyomtatványokat kizárólag az adóhatósághoz lehet benyújtani 213. 01. 01-től.
A pótbejelentéseket a KT09BEJ, KT10BEJ, KT11BEJ nyomtatványokon lehet megtenni.
 
Átvezetésre, fizetési könnyítésre, irányuló kérelmek nyomtatványai
  • 17 átvezetési/kiutalási kérelem
  • 10FAG01 fizetési könnyítésre irányuló kérelem
  • 10FAM01 mérséklésre irányuló kérelem
A 13TKORNY nyomtatvány az alábbi részletező lapokból áll:
Főlap, EHN, ENY, ASZ lap
 
Az EHN lapot az egyéni hulladékkezelők töltik ki, ezen nyilatkoznak termék és anyagáramonként a tárgyévre elszámolni tervezett mennyiségekről.  Az ENY lapot szintén az egyéni hulladékkezelők töltik ki, melyen a közreműködő hulladékkezelőket sorolják fel.
ASZ lap az átvállalási szerződés nyilvántartásba vételi kérelem.
 
FŐLAP – A nyomtatványcsomag főlapja A, B, C, D, E, F blokkokból  áll. 
A „B” blokk, a bejelentést benyújtó adatait tartalmazza, az azonosításra szolgál, jól látható, hogy a korábban szükséges VPID szám nem szükséges az azonosításhoz.
A „D” blokk tartalmazza a kötelezettek körét, valamint azt, aki a megfizetett termékdíjat visszaigényli.
 
Kötelezetti státusz meghatározása:
  1. Általános szabályok szerinti kötelezett, minden olyan kötelezett, aki nem tartozik a többi felsorolt státusz alá.
  2. Egyéni hulladékkezelő: minden olyan kötelezett, akik egyéni hulladékkezelést végeznek. Ez a fizetési mód azonban nem választható az egyéb kőolajtermék és a reklámhordozó papírok esetében.
  3. Készletre vételezést választó: az a kötelezett, aki a Ktdt. 6.§ alapján úgy döntött, hogy tárgyévtől fennálló termékdíj fizetési kötelezettsége a termékdíjköteles termék készletre vételének napján keletkezzen.
  4. Mezőgazdasági termelő a 73/2009/EK tanácsi rendelet szerint: az a kötelezett, aki mezőgazdasági termelői minőségében jogosult termékdíj átalány fizetésére
  5. Csekély mennyiségű csomagolást első forgalomba hozó, vagy saját célú felhasználó: az a kötelezett, aki várhatóan nem haladja meg a Ktdt. 2.§ 6. pontjában meghatározott mennyiséget
  6. Visszaigénylő: az a kötelezett, akinek visszaigénylési lehetősége megnyílik, de egyéb termékdíj fizetési kötelezettsége nincs. Az ő esetükben kizárólag visszaigénylő kocka, a bejelentés érvényessége, és az érintett termékkör jelölése szükséges.
Bejelentés érvényessége: a kötelezetté válás időpontját, a kötelezettség kezdetét kell megadni. Ez az időpont, amikortól mindennemű termékdíjjal kapcsolatos kötelezettség kezdődik, akkor is  ha ezt jóval a 15 nap elteltével észleljük.
 
Kijelentkezés: Akiknek megszűnik a termékdíj – kötelezettségük, a (D) blokkban a megszűnés időpontját is meg kell adni a kijelentkezésre vonatkozó négyzet alkalmazásával és az időpont jelölésével. Ebben az esetben a (D) blokkban más adat nem jelölhető meg, kizárólag a kijelentkezés időpontja.
A kijelentkezés jelölésének kiemelt jelentősége van azon adózók esetében, akiknek kizárólag egy alkalommal (pl. egy alkalommal történő külföldi behozatal) keletkezik kötelezettségük. A kijelentkezést követően, az év hátralévő időszakában már nem kell bevallást adniuk. Azon adózók, akiknek valamely korábban bejelentett termékkör vonatkozásában szűnik meg a kötelezettségük, ők a kijelentkezés dátumának megadása mellett az (E) blokkban azon termékkört jelölik, amelyben megszűnik a kötelezettségük.
 
13TKORNY-EHN
Egyéni hulladékkezelő nyilatkozata: Azon adózó töltik ki, akik egyéni hulladékkezelést teljesítőként a kötelezett státusznál ezt jelölték, s nyilatkozniuk a tárgyévben tervezett, kezelt mennyiségekről termék, vagy anyagáramonként kell.
Év közben alakult, egyéni hulladékkezelés teljesítését választó adózót, a tevékenység megkezdésétől számított 15 napon belül bejelentési kötelezettség terheli, azonban e határidő elmulasztása is jogvesztő.
 
13TKORNY-ENY
Az együttműködő szerződő partnerre (hulladékkezelőre) vonatkozó információk:
A 343/2011. XII. 29.) Kormányrendelet 27.§ (7) bekezdése szerint az egyéni hulladékkezelést teljesítő kötelezett és együttműködő partnerei nyilvántartásukat úgy vezetik, hogy azokból megállapítható legyen a teljesítés időpontja, a kezelt hulladék termékdíjköteles termékből képződő hulladék termékdíj kódja (HKT kód) és mennyisége. A hulladékkezelőkkel történt elszámolásokat és a cégszerűen aláírt igazolásokat a kötelezett a székhelyén gyűjti.
 A 28. § (2) bekezdése szerint a teljesítésben közreműködők az általuk gyűjtött hulladék mennyiségének az ugyanezen hulladéknak az OHÜ felé elszámolt mennyiségével csökkentett mennyiséget számolhatja el a szerződött egyéni hulladékkezelők felé.
A 13TKORNY –ENY nyomtatvány adattartalma:
  • Hulladékkezelő engedélyszám,
  •  környezetvédelmi területi jel (KTJ szám)
  •  tevékenység típusa, - visszavétel, begyűjtés, készletezés, előkezelés, hasznosítás, ártalmatlanítás
  • Gyűjtőpontonként felhasznált telephelyek címe
  • HKT kód 1-7 pozíció
  • EWC kód
  • Az egyéni hulladékkezelő által lekötött kapacitás mértéke HKT kód és EWC szerint
13TKORNY-ASZ lap kizárólag az átvállalási szerződés alapján keletkezett termékdíj kötelezettség bejelentésére vonatkozik
 
A szerződésben történő átvállalás szabályait a Vhr. 9.§ tartalmazza. Szerződés alapján a teljes termékdíj kötelezettség a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi. IV. törvény 685. § c) pontja szerinti gazdálkodó szervezet által, legfeljebb 3 év időtartamra vállalható át.
 
A termékdíj kötelezettséget az eredeti kötelezettől szerződésben átvállalhatja:
a)      Az első belföldi vevő, ha a kötelezettől megvásárolt termékdíjköteles termék legalább 60 %- át külföldre értékesíti,
b)      A bérgyártó,
c)      A 1234/2007/EK rendelet szerinti mezőgazdasági termelői szerveződésen keresztül forgalomba hozott termékdíjköteles termék esetén a termelői szerveződés,
d)      Csomagolószer esetében az azt változatlan formában és állapotban vagy más kiszerelésben továbbértékesítő első belföldi vevő,
e)      A csomagolószer
·        Első belföldi evője, vagy  
·        A d) pont szerinti értékesítés belföldi vevője, ha csomagolást hoz létre a csomagolószerből
f)        csomagolóanyag esetben az azt anyagában, méretében, megjelenésében tovább feldolgozott csomagolóanyag, csomagolóeszköz, illetve csomagolási segédanyag előállítására felhasználó
·        első belföldi vevő, vagy
·        a d) pont szerinti értékesítés belföldi vevője
g)      a 3920 vámtarifaszám alá tartozó csomagolóanyag esetében az azt változatlan formában és állapotban, vagy más kiszerelésben, kiskereskedelmi értékesítés keretében továbbértékesítő
·        első belföldi vevő, vagy
·        a d) pont szerinti értékesítés belföldi vevője
                              
9. § (2) bekezdés „A termékdíj  kötelezettség  szerződés alapján való átvállalása esetén, a szerződés
a) a szerződő feleknek e rendelet 2. melléklete IV. pontja szerinti adatait,
b) a termékdíjköteles termék megnevezését, vámtarifaszámát. KT, CsK kódját,
c) az átvállalás időszakának, illetve kezdő időpontjának meghatározását,
d) az átvállalás jogcímét
tartalmazza”
 
Átvállalás esetén az átvállaló általi belföldi forgalomba hozatalkor, vagy saját célú felhasználáskor keletkezik a termékdíj kötelezettség.
 
Átvállalási szerződés bejelentése:

Az átvállalási szerződés érvényességéhez, ideértve a módosítást is, az állami adóhatósághoz történő bejelentés szükséges. A bejelentést az átvállaló a szerződés kezdő, vagy módosítás időpontjától, megszűnés esetén annak megszűnéstől számított 15 napon belül teszi meg. A kötelezettség abban az esetben száll át az átvállalóra, amennyiben a bejelentés megvalósult és a 9. § (7) bekezdés szerinti záradék a számlán feltüntetésre került.
 
A termékdíj fizetési kötelezettség átvállalására vonatkozó adatok
-Átvállalásban érintett felek adatainév, adószám
-Az átvállalással érintett termék megnevezése, vámtarifaszáma, CSK, vagy KT kódja
-Az átvállalás időszakának meghatározása
 -Az átvállalás kezdő időpontjának meghatározása,
-Átvállalás jogcíme
-Bejelentés módja (új, módosítás, törlés)
  
FONTOS! Az átvállalás részletezése adatnál a KT kód, Csk kód és vámtarifaszám megadása kötelező.
A13TKORNY-ASZ részletező lap „átvállalt vámtarifaszám” oszlopát a Ktdt. 1. számú mellékletét és a 343/2011. (XII. 29.) Kormányrendelet 1. számú mellékletét figyelembe véve kell kitölteni.
 
Nyilvántartás szabályai

A Ktdt. 10/A §- ban meghatározott nyilvántartásnak legalább a Vhr. 5. mellékletében meghatározott adatokat kel tartalmaznia. A kötelezett a befizetendő termékdíj összegét negyedéves bontásban tartja nyilván. A nyilvántartás elkészítésénél, összeállításánál az alább felsorolt, bevallás teljesítéséhez szükséges adattartalmat is célszerű figyelembe venni.
 
A bevallás teljesítéséhez szükséges adattartalmi követelmények
  • Termékdíj fizetésére kötelezett adatai
  • Tárgyidőszakban összesen fizetendő termékdíj összege termékkörönként
Nem egyéni hulladékkezelés esetén
·        Termékdíj fajtája KT, CSK kód szerinti bontásban
·        Termékdíjköteles termék megnevezése
·        Termékdíj- fizetési kötelezettség összegének megállapítása
·        Termékdíjköteles termék fizetési kötelezettség alapját képező mennyiség
·        Termékdíjtételek
·        Termékdíj előleg a Ktdt. 12/A § (2) bekezdés szerint
·        Termékdíjfizetési kötelezettség összege soronként és összesen
     
        Egyéni hulladékkezelés esetén
·        Termékdíj fajtája KT, CSK kód szerinti bontásban
·        Termékdíjköteles termék megnevezése
·        Termékdíj- fizetési kötelezettség összegének megállapítása
·        Termékdíjköteles termék fizetési kötelezettség alapját képező mennyiség
·        Egyéni hulladékkezelés keretében hasznosításra vagy hasznosíttatásra átadott mennyiség
·        Termékdíjtételek
·        Termékdíjfizetési kötelezettség összege soronként és összesen
         
         Visszaigényelhető termékdíj
·        Visszaigényelhető termékdíj összegének megállapítása
·        A visszaigénylés alapját képező mennyiség soronként és összesen
·        Termékdíj köteles termék mennyiségi egysége után megfizetett díj
·        Termékdíjköteles termék után megfizetett visszaigényelhető összeg soronként és összesen
·        Hulladékká vált kenőolaj visszaigénylése
·        Átadott mennyiség
·        Termékdíjköteles termék összes mennyisége
·        Befizetett termékdíj
·        Visszaigényelhető összeg soronként és összesen
·        Feldolgozás módja
 
Bevallási kötelezettség

A bevallási kötelezettséget továbbra is elektronikus formában és úton a tárgynegyedévet követő hónap 20. napjáig kell teljesíteni. Ehhez a 2013 évi nyomtatványcsomag még nem áll rendelkezésre. A bevallást, ugyanúgy, mint a bejelentést az állami adóhatósághoz kell megtenni, szintén elektronikus formában.
 
Befizetési kötelezettség

A termékdíj befizetési kötelezettséget legkésőbb a bevallási határidőig kell teljesíteni – mégpedig úgy, hogy a bevallás adatait forintban, a tömeg adatokat pedig két tizedes pontossággal kilogrammban kell megadni. A bevallásban az ezer forint alatti összeget nem kell megfizetni. A termékdíj átalány fizetésére jogosult mezőgazdasági termelőnek az átalány összegének a befizetését a tárgyévet követő év április 20-ig teljesítenie.
 
Eljárási szabályok

Termékdíjjal kapcsolatos ügyben az e törvényben meghatározott eltérésekkel az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvényt (Art.) kell alkalmazni. Az Art.- ben nem szabályozott közigazgatási hatósági ügyben a közigazgatási hatósági eljárás általános szabályairól szóló törvényt (Ket.) kell megfelelően alkalmazni. Ha jogszabály másként nem rendelkezik a Nemzeti Adó - és Vámhivatal Adóhatósága jár el a termékdíj bevallása, befizetése, kiszabása, visszaigénylése, ellenőrzése során. 

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra