A külföldiek számára fizetett osztalék

SZJA

Nyomtatás
Forrás: Önadózó 2013/2 | Szerző: dr. Honyek Péter

Amennyiben egy magyar kifizető egy külföldi illetőségű magánszemélynek fizet osztalékot, akkor az Szja tv. szabályain túl az Art. 4. számú mellékletére, illetve a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények előírásaira is figyelemmel kell lennie.

Az előző fejezetben leírtakból is látható, hogy a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények a forrásországnak – jelen esetben Magyarországnak – csak korlátozott adóztatási jogot biztosítanak, így a levonható forrásadó összege egyezményenként eltérően legfeljebb 5-15 százalék lehet. Erre a szabályra a kifizetőnek is figyelemmel kell lennie az Art. 4. számú mellékletének (2) pontja szerint, mely kimondja, hogy „A nemzetközi egyezmény szerinti adót vonja le a kifizető, ha a kifizetés időpontjáig a külföldi illetőségű magánszemély, illetőleg a képviseletében eljáró személy az e melléklet szerinti igazolásokat és nyilatkozatokat csatolja.” Azaz, ha a magánszemély az illetőségigazolását – a külföldi adóhatóság által kiállított okirat angol nyelvű példányának magyar nyelvű szakfordításáról készült másolatot – a magyar kifizetőnek átadja, illetve – ha ezt a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény megkívánja – a haszonhúzói mivoltáról nyilatkozik, akkor a magyar kifizető az osztalékból nem 16 százalék, hanem csak az egyezmény által meghatározott mértékű személyi jövedelemadót von le. További eljárásjogi rendelkezés, hogy az osztalékjövedelemben részesülő külföldi illetőségű magánszemély esetén a kifizető a kifizetést, illetőleg az adatszolgáltatást adóazonosító jel hiányában is teljesítheti. 
 
Az Art. 4. számú mellékletének rendelkezései nem teljesen világosak abban a tekintetben, hogy a külföldi illetőségű magánszemély osztalékjövedelme után a külföldi magánszemélynek Magyarországon kell-e adóbevallást teljesítenie. Megállapítható azonban, hogy egy ilyen adóbevallás megkövetelése nem jelentene előnyt a magyar állam számára, mivel egyrészt az adatok a kifizetőtől a magyar adóhatóság rendelkezésére állnak, másrészt mivel a külföldinek juttatott jövedelem utáni magyar adóért a kifizető korlátlanul felel. Tekintettel arra is, hogy az osztalékot a külföldi magánszemélynek adóazonosító jel hiányában is ki lehet fizetni, azaz ezek a személyek még adóazonosító jellel sem rendelkeznek, nem látszik célszerűnek a külföldi magánszemélyeket magyar adóbevallásra kényszeríteni akkor, ha kizárólag osztalékból származik Magyarországról jövedelmük.
 
Ezen túl külön speciális eljárási szabályok vonatkoznak az Art. 4. számú mellékletében arra az esetre, ha a külföldi illetőségű magánszemélyt megillető osztalékjövedelmet a kifizető részvényesi meghatalmazottnak (nominee) fizeti ki.

/Az írás teljes terjedelmében az Önadózó újság 2013/2. számában olvasható!/

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra