A külföldre kiküldött munkavállalók jogainak védelmére tett újabb javaslatokat az Európai Bizottság

MUNKAJOG

Nyomtatás
Forrás: MTI

Javaslatokat jelentett be az Európai Bizottság szerdán a hazájukon kívül dolgozó, kiküldött munkavállalók jogainak védelmét biztosító szabályozás javítására.

Andor László, a témáért felelős biztos hangoztatta, hogy a munkavállalók kihelyezésének lehetősége előnyére válhat az uniós munkaerőpiac alakulásának és a vállalatoknak is, de nem járhat azzal a következménnyel, hogy mellőzik a minimális szociális normák betartását.

A téma legalább egymillió munkavállalót érint az unióban, és a bizottság szerint "a foglalkoztatási feltételekre és munkakörülményekre vonatkozó minimumkövetelményeket ... gyakran nem tartják be" ezen alkalmazottak tekintetében. A munkavállalók egyes ágazatokban, különösen az építőiparban sok esetben "nem élveznek teljes körű jogokat, például a fizetés vagy a szabadság szempontjából", ezért a mostani javaslattal a bizottság "szigorítaná a felügyeletet és a követelményeknek való megfelelést, valamint javítaná a meglévő szabályok gyakorlati alkalmazását".

Ezek a munkavállalók sokszor nem kapnak akkora fizetést, amekkorára jogosultak lennének - fogalmazott a magyar biztos.

A kiküldetéssel a bizottság vizsgálatai szerint a látszólag külföldi székhellyel rendelkező vállalatok úgy is visszaélhetnek, hogy ily módon kevesebb munkáltatói járulékot és egészségügyi hozzájárulást kelljen fizetniük.

Az uniós végrehajtó szerv egy új rendeletet is előterjesztett "azzal a határozott üzenettel, hogy a munkavállalók jogai vagy a sztrájk szabadsága egyenlő elbánásban részesüljön a szolgáltatásnyújtás szabadságával".

Kommentálta az új javaslatokat José Manuel Durao Barroso, a bizottság elnöke is. Ő azt hangoztatta, hogy "az Európai Bizottság konkrét lépéseket tesz arra, hogy kiküszöbölje az elfogadhatatlan visszaéléseket. Gondoskodni akarunk arról, hogy a kiküldetésben lévő munkavállalók egész Európában teljes körűen élvezhessék szociális jogaikat."

A foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi összetartozásért felelős Andor László egyebek között azt hangsúlyozta, hogy az unión belüli az egységes piac csak" úgy tud hatékonyan működni, ha tisztességes a verseny". A most bejelentett javaslatok szerinte "mindenki számára egyértelművé teszik a külföldre küldött munkavállalókra vonatkozó szabályokat, és gyakorlati biztosítékokat vezetnek be a szociális dömping és a rossz munkakörülmények ellen, különösen az építőiparban, ahol a legjelentősebb a munkavállalók külföldi kiküldetése, és a legnagyobb a visszaélésekről szóló jelentések száma."

A javasolt jogszabály az eddiginél magasabb követelményeket állít fel a munkavállalók és a vállalatok tájékoztatására a velük kapcsolatos jogokról és kötelezettségekről, egyértelmű szabályokat fogalmaz meg a kiküldetésért felelős nemzeti hatóságok közötti együttműködésről, igyekszik megakadályozni a kiküldetést a foglalkoztatási szabályok kijátszására használó "postafiókcégek" elterjedését, és javítja a munkavállalók jogainak érvényesítését.

A bizottság adatai szerint a munkavállalókat legnagyobb arányban kiküldő uniós tagállamok Lengyelország, Németország, Franciaország, Luxemburg, Belgium és Portugália. Fontos tudni azonban, hogy a kiküldött munkavállalók nem lépnek be a fogadó ország munkaerőpiacára, mivel továbbra is küldő tagállamuk vállalatának alkalmazottai maradnak.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra