A látvány-csapatsport támogatás nyújtása esetén igénybe vehető társasági adókedvezmény

TAO

Nyomtatás
Forrás: NAV | Szerző: Huszti Andrásné

Az elmúlt évben az öt látvány-csapatsportághoz – labdarúgás, vízilabda, kosárlabda, kézilabda, jégkorong – tartozó sportszervezetek az új támogatási rendszer által rendkívül jelentős többletbevételekhez jutottak, és juthatnak az idén is.

A jelen cikkünk célja, hogy összefoglaljuk a látvány-csapatsportágak támogatása utáni adókedvezmény igénybevételének törvényi előírásaiban 2012-ben – e cikk megjelenéséig – bekövetkezett változásokat.
A látvány-csapatsport támogatását biztosító társasági adótörvény és annak végrehajtását szabályozó kormányrendelet is változott. A módosítás értelmében egyrészt csak olyan adóalanyok jogosultak a kedvezményre, amelyek köztartozásmentes adózónak minősülnek, másrészt a támogató cégeknek is köztartozásmentesnek kell lenniük.
 
A társasági adóról és osztalékadóról szóló törvény [1996. évi LXXXI. törvény] szerint az adóévben visszafizetési kötelezettség nélkül adott támogatás, juttatás, véglegesen átadott pénzeszköz és térítés nélkül átadott eszköz könyv szerinti értéke, az adóévben térítés nélkül nyújtott szolgáltatás bekerülési értéke – a törvényben meghatározott jogcímeken – adókedvezményre jogosítja a támogatást nyújtó adózókat. A támogató cégek a részükre kiállított támogatási igazolásban szereplő összegig – döntésük szerint – a támogatás (juttatás) adóéve és az azt követő három adóév adójából adókedvezményt vehetnek igénybe, függetlenül attól, hogy a nyújtott támogatással nem növelik adózás előtti eredményüket az adóalap megállapításakor, tehát elismert költségnek, ráfordításnak minősül a nyújtott támogatás, juttatás összege. Ennek azonban az egyik feltétele, hogy a támogatási igazolás kiállításakor a támogatást nyújtó adózónak nem lehet lejárt köztartozása.
 
A látvány-csapatsport támogatásához kapcsolódó támogatási igazolások kiállításáról, felhasználásáról, a támogatás elszámolásának és ellenőrzésének, valamint visszafizetésének szabályairól szóló Korm. rendelet [107/2011. (VI. 30.) Korm. rend., amelyet módosított: a 268/2011. (XII. 16.) Korm. rend., és a 76/2012. (IV. 13.) Korm. rend.] értelmében a támogatást nyújtó társaság csak akkor jogosult a társasági adótörvényben foglaltak szerinti adókedvezmény igénybevételére, ha:
 
·        rendelkezik a jóváhagyó szervezet által kiállított támogatási igazolással,
 
·        a támogató az igazolásban szereplő összegű támogatást előfinanszírozással megvalósuló támogatás esetén a támogatási igazolás kézhezvételét követően bocsátja – a támogatási igazolásban meghatározott jogcímekre rendelkezésre álló egyes önálló pénzforgalmi számlákra történő utalással – a támogatás igénybevételére jogosult sportszervezet részére, és erről 8 napon belül értesíti az állami adóhatóságot,
 
·         utófinanszírozással megvalósuló támogatás esetén a sportigazgatási szervnél, illetve az országos sportági szakszövetségnél megnyitásra kerülő, elkülönített pénzforgalmi számlára történő utalással teljesíti, és erről 8 napon belül értesíti az állami adóhatóságot.
 
A támogatónak a fentiekben előírt kötelezettségei teljesítéséhez a NAV honlapjáról ( / Letöltések-egyéb / Adatlapok, igazolások, meghatalmazásminták) 2012.06.19-től letölthető az értesítési nyomtatvány, amelynek alkalmazása ajánlott, de nem kötelező.
 
Rendkívül fontos!
 
Akkor vehet igénybe a támogatást nyújtó társaság a látvány-csapatsport támogatása után járó társasági adókedvezményt, ha a társasági adótörvényben előírt feltételek mellett a fenti előírásokat is teljesíti, és a jóváhagyást végző szervezet által kiállított támogatási igazolást és a támogatási igazolásban meghatározott jogcímekre rendelkezésre álló egyes önálló pénzforgalmi számlákra történő utalást igazoló banki bizonylatot megküldi az állami adóhatóság részére.
 
Az idei év másik új rendelkezése szerint a támogatás igénybevételének további feltétele, hogy a támogató a képzéssel összefüggő feladatok, a személyi jellegű ráfordítások, a tárgyi eszköz beruházás, felújítás, az utánpótlás-nevelési feladatok ellátásának, a versenyeztetéssel összefüggő feladatok támogatása jogcímén nyújtott támogatás támogatási időszakonként számított teljes összegének 1 %-át a sportpolitikáért felelős minisztérium ellenőrző szervezet által közzétett előirányzat felhasználási keretszámlájára befizesse. A 107/2011. (VI. 30.) Korm. rendelet 16. § (4) bekezdés a) pontja értelmében a befizetési kötelezettséget a 76/2012. (IV. 13.) módosító Korm. rendelet hatálybalépésekor – 2012. április 14. – folyamatban lévő sportfejlesztési program jóváhagyása iránti kérelmeknél már alkalmazni kell.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra