A magyar gazdaság hírei

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Az alapkamat tartását számottevõ többség támogatta a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának ülésén * Több mint 23 ezer ember vesztette el munkáját csoportos létszámleépítés során 2008. október elseje és 2009. március 20-a között * A legtöbb ország adócsökkentéssel igyekszik tompítani a világméretû gazdasági válság hatásait

70.000,-Ft-ot nyerhet:

Egyéni vállalkozók kézikönyve vásárlás

***

A magyar gazdaság hírei

Az alapkamat tartását számottevõ többség támogatta a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának ülésén - mondta Simor András, az MNB elnöke sajtótájékoztatón. A monetáris tanács elõtt két javaslat volt, egy 100 bázispontos emelés, és a 9,5 százalékos alapkamat tartása - közölte a jegybank elnöke. Simor András közölte: egyetlen párt sem kereste meg miniszterelnöki felkéréssel. Kijelentette: felkérés esetén sem vállalná a posztot. S azt mondta: nem hiszi, hogy a jegybanknak részt kellene vennie az új kormányprogram kidolgozásában. - Deflációs kockázattal járhat, ha a jelenlegi súlyosan recessziós környezetben nem csökken jelentõsen a magyar jegybank alapkamata, mondták a kamattartásról hozott döntés után londoni feltörekvõ piaci elemzõk.

    Több mint 23 ezer ember vesztette el munkáját csoportos létszámleépítés során 2008. október elseje és 2009. március 20-a között - tájékoztatta a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal az Országgyûlés Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottságát a bizottság ülésén. A bizottság egyébként általános vitára alkalmasnak találta az adórendszer átalakítására tett törvényjavaslatot, amelynek célja a foglalkoztatás javítása. Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára kiemelte, hogy törvényjavaslat csökkentené az élõ munka terheit, valamint mérsékelné a marginális adóterheket és az adóéket is. S általános vitára alkalmasnak találta a bizottság a társadalombiztosítási törvény módosítására tett javaslatot is, amely 2027-re három évvel, 65 évre emelné a nyugdíjkorhatárt.

    A legtöbb ország adócsökkentéssel igyekszik tompítani a világméretû gazdasági válság hatásait a Deloitte globális tanulmánya szerint. A nemzetközi tanácsadó cég több mint ötven ország közelmúltbéli kormányzati adóintézkedéseit elemezte világszerte. A Deloitte tanulmányát ismertetõ közleménybõl kiderül: a válságkezelési megoldásokban jellemzõen a versenyszféra adóterheinek további csökkentése figyelhetõ meg. Ha valamely állam növelni is igyekszik a gazdaságélénkítésre fordított források nagyságát, azt sehol nem az adóbevételekbõl, tehát nem az újraelosztás és az adócentralizáció növelésével teszi.
   
    Az áfa tervezett 3 százalékpontos emelése nyomán a szállodaipar és a vendéglátóipar tavalyi 873 milliárd forintos bevételei alapján 18 milliárd forintos nyereségcsökkenés várható - derül ki az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkársága által készített tájékoztatójából, amelyet az Országgyûlés turisztikai bizottsága is megkapott. A bizottság ülésén a képviselõk részérõl a tájékoztatóval kapcsolatban nem hangzott el vélemény. Az egyes adótörvények és azzal összefüggõ egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslatról szóló vitában azonban Kovács Ferenc fideszes képviselõ azt mondta: "a kormány fordítva ül a lovon", mivel a turisztikai és vendéglátóipari vállalkozások helyzetét nem könnyíti, hanem nehezebbé teszi.
   
    A British Petroleum (BP) olajipari tröszt mintegy ezer embert foglalkoztató szolgáltatóközpontot létesít Budapesten, a beruházás a közeljövõben kezdõdik meg - jelentette be Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. A miniszter elmondta: az utóbbi idõben számos világcég, köztük a Vodafone, illetve az IBM is hozott döntést hasonló központ létrehozásáról. - A Daimler a jövõ év végére elkészülõ kecskeméti gyárába idén az év közepén kezdi meg a munkavállalók toborzását - közölte Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét alpolgármestere. A Hankook gumiabroncsgyár vezetése pedig közölte: nem terveznek létszámleépítést és munkaidõ-csökkentést, sõt a következõ két évben háromszázzal növelik a dolgozók létszámát.

    A fõváros számára civilizációs lépcsõfokot jelent a 2010 augusztusában üzembe álló Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep, amely a két évtizeddel korábbi 18 százalékról 95 százalékra emeli a városban keletkezõ szennyvíz tisztítási arányát - mondta Demszky Gábor fõpolgármester a létesítmény bemutatásán, amelyet a víz világnapja alkalmából tartottak. Elmondta: a jelenleg 80-85 százalékos készenléti állapotban lévõ szennyvíztisztító egyéves próbaüzeme már az idén augusztusban elkezdõdhet. A telep a Budapesten egy nap alatt keletkezõ 600 ezer köbméter szennyvízbõl 350 ezer köbmétert fog kezelni.
   
    Emeli bruttó 3-3 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. - értesült piaci forrásból az MTI. A Mol legutóbb egy hete változtatott az áron, akkor bruttó 2 forinttal csökkentette a 95-ös benzinét. A gázolaj ára legutóbb február végén változott, akkor bruttó 4 forinttal mérséklete a Mol Nyrt. a literenkénti nagykereskedelmi árat. Az eheti emeléssel a benzin átlagára 258 forint lesz, a gázolajé pedig 253 forintra emelkedik. Az elemzõk az emelést piaci folyamatokkal magyarázták.

    A BUX 83,80 pontos, 0,78 százalékos emelkedéssel, 10802,81 ponton zárt. A Mol árfolyama 245 forinttal, 2,61 százalékkal 9155 forintra csökkent, az OTP részvények ára 175 forinttal, 9,41 százalékkal 2034 forintra nõtt (a papírok kereskedését a zárás elõtt nem sokkal szüneteltették is néhány percre, mert árfolyam-emelkedésük meghaladta a 10 százalékot), a Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal, 0,58 százalékkal 514 forintra gyengült, a Richter papírok árfolyama 90 forinttal, 0,34 százalékkal 26305 forintra csökkent. A forint árfolyama kezdetben gyengült (az euróárfolyam eljutott a 308,50-es szintig is), majd részben korrigált. Az eurót 301,41 forinton jegyezték délután négy órakor, szemben a péntek délutáni 300,00 forinttal. A dollárt 222,23 forinton jegyezték délután négy órakor, szemben a péntek délutáni 221,06 forinttal

MTI

***

EGYSZERES KÖNYVVITEL A GYAKORLATBAN

Útmutató és példatár egyéni vállalkozók,  mezõgazdasági õstermelõk, társadalmi szervezetek könyvvezetési kötelezettségének teljesítéséhez

Aki még nem ismeri – e könyvbõl megtanulhatja, aki már ismeri, e könyv alapján könnyen, gond nélkül és hibátlanul végezheti az egyéni vállalkozók, õstermelõk és társadalmi szervezetek könyvelését.  A könyv a gyakorlati életbõl vett példákkal, magyarázatokkal bemutatja az egyszeres könyvvitel teljes folyamatát, a jobb megértés érdekében mintakönyvelést is ad valamennyi lehetséges gazdasági esemény pénztárkönyvi és naplófõkönyvi könyvelésére.

A könyv teljesen az alapoknál kezdi a könyvviteli feladatok bemutatását, így külön fejezetben foglalkozik a hagyományos, kézzel vezetett könyvelés technikájával is. A számítógéppel végzett könyvvitel is önálló fejezet a könyvben, amelyet jobban meg lehet érteni, ha ismert elõttünk a kézi megoldás is.  Összefoglalóan bemutatjuk a társadalmi szervezetek egyszerûsített mérleg és eredmény-levezetés megállapításának szabályait, továbbá az egyéni vállalkozókon túl speciálisan a  mezõgazdasági õstermelõk jogállását, adózási, járulékfizetési és könyvvezetési lehetõségeit.

Ajánljuk e könyvet magánkönyvelõknek, könyvelõirodáknak – de a feladat iránt érdeklõdõ vállalkozóknak, õstermelõknek, társadalmi szervezeteknek egyaránt.

A szerzõ, Regõs Gábor az Önadózó újság egyik alapítója, a Könyvelõirodák Országos Szövetségének elnöke, 1979 óta foglalkozik könyvviteli programszervezéssel. A mai napig gyakorló könyvelõ és adótanácsadó.

A könyv PÉLDATÁRAT tartalmaz az egyes gazdasági események pénztárkönyvi és naplófõkönyvi könyveléséhez.

A könyv FÜGGELÉKÉBEN szerepel a kézzel vezetett pénztárkönyv és naplófõkönyv mintája.

A könyvhöz jár egy bemutató CD LEMEZ, amely az egyszeres könyvvitel számítógépes programját tartalmazza.

Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. 2009
Terjedelem: 329 oldal
Ára: 9.900,-Ft + postaköltség (Önadózó elõfizetõknek 20% kedvezménnyel: 7.920,-Ft!)

Megjelenés: 2009. április 6.

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra