A magyar tartalék a kkv szektorban van

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Magyarország tartalékai a kis- és középvállalkozói szektorban vannak, ezek a vállalatok az elmúlt években nem kapták meg a nekik járó elõnyöket- mondta Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési miniszter Veszprémben tartott elõadásán. kedden.

___________________________________________

Kérjen ingyenes bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

___________________________________________

A magyar tartalék a kkv szektorban van

Fellegi Tamás a Veszprém Megye TOP 100 2009 címû kiadvány bemutatóján beszélt a magyar gazdaságpolitika átalakításáról és az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) gazdaságfejlesztési prioritásairól.

A miniszter kiemelte, hogy drasztikus javuláshoz drasztikus eszközök kellenek, ennek értelmében az ÚSZT-n belül különösen nagy hangsúlyt fektetnek a zöld gazdaságfejlesztésre. További hangsúlyos elemként említette a miniszter az egészségipar fejlesztését és a vállalkozásfejlesztést.    

A miniszter szavai szerint  megroggyant államot örököltek”, a növekedés visszaesett, de a legnehezebben az adósságcsapda és a súlyos költségvetési hiány kezelhetõ. A választ új gazdaságpolitikával, új adópolitikával és fiskális fegyelem megteremtésével adják meg, ezek a kormány második akciótervének prioritásai is.

A kormány gazdaságpolitikájának fõ célja a növekedés segítése és munkahelyek teremtése. A talpraálláshoz új adópolitikára van szükség - hangsúlyozta. Kiemelte ugyanakkor: a válságadó nem piacszabályozó eszköz, hanem egy átmeneti fiskális okokból kivetett adó, amelynek nem célja adott szektor gazdasági növekedésének átalakítása, bár egyes piaci szektorok belsõ dinamikájára lehet átrendezõ hatása.

Fellegi Tamás szerint a liberalizáció nem hozta meg a várt eredményeket, a verseny minõsége és a szolgáltatások színvonala jelentõs elmaradásban van Európához képest. Példaként a mobilpiacot említette, ahol a három szereplõ versenye sem eredményezte a percdíjak csökkenését, mert mint hangsúlyozta, azok még mindig háromszor magasabbak az európai átlagnál.

Az új gazdaságpolitika alapelveinek Fellegi Tamás a közérdek érvényre jutását, a nemzeti érdek védelmét és az arányos teherviselést nevezte. A rendszerben a Nemzetgazdasági Minisztérium határozza meg a gazdaságpolitika céljait, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a pályázatok menedzselésével és a forrásgazdálkodással foglalkozik, és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a támogatásokat közvetíti.  Az általános gazdasági átszervezés keretében az állam szabályozó eszközökkel be fog avatkozni, ezek a fogyasztóvédelem, a versenyszabályozás és szakpolitika eszközei lesznek” - mondta Fellegi Tamás.

A miniszter elmondta, hogy a hazai-,és EU fejlesztési forrásokkal való gazdálkodást a nemzeti fejlesztési miniszter fogja irányítani. Jelenleg 1951 milliárd forint szabad forrással rendelkezik Magyarország a 2007-2013-ig tartó uniós költségvetési idõszakra vonatkozóan, melynek 50 százalékát a kkv szektorba tervezik irányítani. A futó pályázatok 2038 milliárd forintot tesznek ki és a visszavont projektek összege 4052 milliárd forint- mondta Fellegi Tamás.

Az új pályázati rendszerben a források koncentráltabb felhasználását tervezik kialakítani, a kifizetések arányát megduplázzák és az eddigi 60 napról 45 napra csökkentik a számla alapú kifizetések átfutási idejét. A kormány második akciótervének pályázatokat érintõ további változásaként említette, hogy 20 százalékkal csökkentik a résztvevõ szervezetek számát, 10 százalékkal csökkentik a beadandó mellékleteket és 2011 végére papírmentes pályázati adatlap lesz elérhetõ.

A PPP szektor revíziójáról szólva a miniszter elmondta, hogy felfüggesztik a meg nem kezdett szerzõdéseket, újakat nem kötnek, és a már folyamatban lévõket pedig újratárgyalják. A döntést Fellegi Tamás azzal indokolta, hogy a jelenlegi rendszerben minden kockázat az államé és minden haszon a vállalkozóké és gyakran offshore cégek állnak a háttérben. A sportlétesítmények PPP projektjeinek felfüggesztésével 20 milliárd forintos megtakarítást terveznek elérni, míg az indítás alatt álló oktatási PPP projektek felfüggesztés 30 milliárdos megtakarítást hoz szerinte.

***

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. 10-12. hónapra 4.410,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra