A már megkapott üdülési csekkek még jók

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Az október elsejéig átadott üdülési csekkek juttatását és felhasználását semmilyen formában nem érintené az Országgyûlés költségvetési bizottságának módosító javaslata, azokat október elsejéig a most is érvényes, kedvezményes adózási feltételekkel juttathatnák a munkaadók a munkavállalóknak.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

A már megkapott üdülési csekkeket nem érinti a tervezett módosítás

Amennyiben a parlament elfogadja a bizottsági módosítót, az üdülési csekk kikerül a kedvezményesen adózó béren kívüli juttatási körbõl október elsejétõl. Ennek azonban csak technikai oka van. Üdülési csekket csak október elsejéig lehet igényelni, és azokat egy évig, legkésõbb tehát 2012 október elsejéig lehet felhasználni. A következõ évben pedig szerepét a SZÉP-kártya fogja betölteni. A bizottsági módosító tehát ehhez igazodva vette ki az szja törvény kedvezményesen adózó béren kívüli juttatásai közül az üdülési csekket.

A költségvetési bizottsági módosító indoklásában is az áll, hogy a SZÉP-kártya bevezetésével és elterjedésével indokolatlan az üdülési csekkre vonatkozó kedvezõ adózási feltételek fenntartása.

Azok a munkavállalók tehát, aki üdülési csekkel rendelkeznek, azt változatlan formában használhatják 2012 szeptember végéig.

A SZÉP-kártyát július elsejétõl lehet igényelni, kedvezményes adózással egy munkavállaló évi 300.000 forint értékben kaphatja meg, és a munkáltatónak a támogatás 1,19 szerese után kell 16 százalékos személyi jövedelemadót fizetniük, más közterhet azonban nem.

Ezzel szemben, ha az üdülési csekk kikerül a kedvezményesen adózó körbõl, így utána a munkáltatónak az egyéb jövedelmekkel azonos járulékokat kell kifizetnie.  

A két béren kívüli juttatás felhasználhatósága eltérõ, míg az üdülési csekket szabadidõsportra, kulturális rendezvényekre, mozijegyvásárlásra, vagy akár autópályadíj fizetésre is lehet használni, a SZÉP-kártya, amely megjelenésében és használatában is bankkártyához hasonló "elektronikus utalványkártya" hasonló szolgáltatásokra használható, de csak szálláshely-szolgáltatással együttesen. Ezért a kártya alkalmazásától 3-5 éves idõtávon belül a belföldi turizmus mintegy 35 százalékos fellendülését reméli a kormány. A multiplikátor hatás figyelembe vételével pedig a GDP 0,64 százalékos többlet bõvülését és a költségvetési egyenleg 0,13 százalékos GDP arányos javulását várják.

A már megszûnt Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) adatai szerint tavaly az üdülési csekkek 58 százalékát használták szállás, 9 százalékát sport és fürdõ és ugyancsak 9 százalékát közösségi közlekedési szolgáltatásra. Az elfogadó helyek száma 2010-re 13.553-ra emelkedett a megelõzõ évi 12.281-rõl. Üdülési csekkbõl tavaly a gazdálkodó szervezetek több mint 29 milliárd forintnyit, a költségvetési intézmények több mint 12 milliárd forintnyit, míg a MNÜA 4,3 milliárd forintnyit vásárolt.

***

ÖNADÓZÓ újság - Segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra