A mezőgazdasági őstermelői kedvezményről

SZJA

Nyomtatás
Forrás: Önadózó 2013/3 | Szerző: dr. Székely Zsuzsanna

Címkék: őstermelő


A kedvezmény maximális mértéke 100 ezer forint lehet, amely agrár csekély összegű (de minimis) támogatásnak minősül. Könyvelői díjkedvezmény címén a könyvelőnek fizetett, számlával igazolt díj vehető figyelembe, de csak olyan arányban, amilyen arányt a mezőgazdasági őstermelői tevékenységből származó jövedelem az összevont adóalapon belül képvisel.

A mezőgazdasági őstermelői tevékenységet folytató magánszemélynek lehetőséget biztosít az Szja tv. 39.§-a az őstermelésből származó összevonandó jövedelme után adókedvezmény érvényesítésére.
 
A kedvezmény igénybevételénél feltétlenül szükséges, hogy az őstermelő az adóbevallásában a regisztrációs számát is feltüntesse. A kedvezmény maximális mértéke 100 ezer forint lehet, amely agrár csekély összegű (de minimis) támogatásnak minősül. 
 
A közös őstermelői igazolvánnyal rendelkező adózóknak, illetve a családi gazdaságok tagjainak lehetősége van a kedvezményt külön-külön is igénybe venni, de ennek feltétele, hogy minden igénybe vevő rendelkezzen saját regisztrációs számmal.

Könyvelői díjkedvezmény címén a könyvelőnek fizetett, számlával igazolt díj vehető figyelembe, de csak olyan arányban, amilyen arányt a mezőgazdasági őstermelői tevékenységből származó jövedelem az összevont adóalapon belül képvisel. Az őstermelői kedvezmény és a könyvelői díjkedvezmény együttesen sem haladhatja meg a 100 ezer forintot.
 
A támogatás igénybevétele évének az az év számít, amikor az őstermelő azt a bevallásában érvényesíti. A 2012. évi bevallás benyújtása 2013-ban történik, ezért az adókedvezmény 2013-ban igénybe vett támogatásnak minősül, így az őstermelő a 2013. évi de minimis keretét „rontja”.
Az őstermelői tevékenységből származó jövedelem adójának meghatározása: először ki kell számítani a teljes jövedelemre vonatkozóan az összevont adóalap adóját beleértve a mezőgazdasági őstermelésből származó jövedelmet is, aztán ki kell számolni az összevont adóalap adóját úgy is, hogy a mezőgazdasági őstermelésből származó jövedelmet nem számítják bele, és ezek különbözetét kell venni.
 
A mezőgazdasági őstermelői kedvezményt a 1253. számú bevallásban a „B” lapon a 35. sorban kell szerepeltetni.

/Az írás teljes terjedelmében az Önadózó újság 2013 márciusi számában olvasható/

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra