A mezőgazdasági szektorban bevezetett fordított adózás első tapasztalatai

ÁFA

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóság

Címkék: fordított áfa, mezőgazdaság


Az ellenőrzések során a revizorok több szabálytalanságot is találtak a fordított adózás alkalmazhatóságának megállapításához szükséges nyilatkozatok kérdésében. A vizsgált esetek nagy részében a nyilatkozat vagy nem tartalmazott arra vonatkozólag információt, hogy az eladó jogszerűen ad-e fordított adózással kiállított számlát, tehát nem a felvásárlónak kell felvásárlási jegyet kiállítania, vagy egyszerűen nem is volt ilyen nyilatkozat.

A Dél-alföldi régióban lefolytatott ellenőrzések során a fordított adózás kiterjesztésével kapcsolatos, 2012. július 1-jétől hatályos áfa előírások vizsgálata összességében pozitív tapasztalatokkal zárult. Az adózók megértették és megfelelően alkalmazzák az új előírásokat, ezzel kapcsolatos jogsértéseket nem tárt fel az adóhatóság.

Egy dologra azonban érdemes felhívni a figyelmet. Az ellenőrzések során a revizorok több szabálytalanságot is találtak a fordított adózás alkalmazhatóságának megállapításához szükséges nyilatkozatok kérdésében. A vizsgált esetek nagy részében a nyilatkozat vagy nem tartalmazott arra vonatkozólag információt, hogy az eladó jogszerűen ad-e fordított adózással kiállított számlát, tehát nem a felvásárlónak kell felvásárlási jegyet kiállítania, vagy egyszerűen nem is volt ilyen nyilatkozat.

A mezőgazdasági szektorban tevékenykedő gazdálkodóknak minden esetben körültekintően kell eljárniuk a fordított adózással érintett termények adásvétele kapcsán, hiszen a mezőgazdasági tevékenységet folytató különleges jogállású adóalanyt továbbra is kompenzációs felár illeti meg, amennyiben a termékértékesítése keretében a saját gazdaságában termelt termékeket adja el. Ebben az esetben az áfatörvény különös szabályai vonatkoznak rá. Mindezek miatt van nagy jelentősége az említett nyilatkozatnak, amelyből a vevő számára világosan ki kell derülnie, hogy az eladó milyen minőségében értékesíti az adott terméket.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra