A mikrogazdálkodói egyszerűsített beszámoló főbb jellemzői

Forrás: Önadózó 2013/2 | Szerző: Nagy Katalin

Címkék: mikrogazálkodó


A mikrogazdálkodói egyszerűsített beszámoló gazdálkodási formától függetlenül, a könyvvizsgálat alóli mentességhez és a vállalkozás méretnagyságához kötött a választási lehetőség. Ezáltal a kisebb méretű részvénytársaságok és korlátolt felelősségű társaságok is bekerülhetnek ebbe a körbe.

Ha két egymást követő évben a mérlegfordulónapon legalább kettő mutató nem haladja meg a törvényi határértéket (az éves nettó árbevétel a 200 millió forintot, a mérlegfőösszeg a 100 millió forintot és az alkalmazottak létszáma a 10 főt), akkor dönthet úgy a könyvvizsgálatra nem kötelezett vállalkozás, hogy a harmadik évtől kezdve mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámolót készít a külön kormányrendelet [398/2012. (XII. 20.) Korm. rendelet] előírásai szerint. Az újonnan alakuló cégek esetében, ahol még nem áll rendelkezésre két megelőző lezárt üzleti év teljes (12 hónapos) adata, a vállalkozás a már meglévő törtévi adatokból éves szintű adatot számítva, várható adatokat is figyelembe vehet a törvényi határértékek teljesülésének vizsgálatakor. Mivel az említett nagyságrendi mutatók nagyobbak és a könyvvizsgálatra kötelező árbevételi értékhatár is emelkedett, továbbá a gazdálkodási forma sem kötött, így a mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló készítésére jogosult vállalkozások köre is bővebb, mint a sajátos egyszerűsített éves beszámoló választására jogosultaké volt. 
 
Ha a mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámolót készítő vállalkozás két egymást követő üzleti évben nem felel meg a törvényi követelményeknek, akkor a harmadik üzleti évtől kezdve már nem készíthet mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámolót, hanem a számviteli törvény szerinti éves beszámolót vagy egyszerűsített éves beszámolót kell összeállítania és közzétennie, amely magasabb szintű nyilvántartási és beszámolási követelményeket támaszt vele szemben. Ez utóbbi esetben az áttéréskor az új beszámolóhoz igazodó üzleti évi nyilvántartásokban nyitó adatként a mikrogazdálkodói beszámolóban szereplő záró adatok szerepelnek (azokat semmilyen rendező tételnek nem kell alávetni). Ha a vállalkozás – nem a törvényi értékhatárok nem teljesülése miatt, hanem – saját döntés alapján kíván áttérni a mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló készítéséről a számviteli törvény szerinti éves beszámolóra vagy egyszerűsített éves beszámolóra, akkor ezt három egymást követő, mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámolóval lezárt üzleti évet követően (tehát a negyedik évtől kezdődően) teheti meg.

/Az írás teljes terjedelmében az Önadózó újság 2013/2. számában olvasható!/

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra