A mikrogazdálkodói egyszerűsített éve beszámoló lényege

Forrás: Önadózó | Szerző: Nagy Katalin

Címkék: mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló


Számviteli politika nem készül, a számviteli alapelveket azonban be kell tartani, de azok is bizonyos esetekben korlátozottan érvényesülnek. Így például az időbeli elhatárolások döntően a kettő vagy kettőnél több évet érintő tételeknél számolhatók el. A beszámoló kettős könyvviteli nyilvántartáson alapul, amelyhez a számlatükröt is a kormányrendelet határozza meg. A beszámoló mérlegből és eredménykimutatásból áll, amelyben csak az összesítő fősorok szerepelnek, és bizonyos eszközöket, illetve forrásokat abban egyáltalán nem lehet figyelembe venni, kiegészítő melléklet és üzleti jelentés nem készül.

A mikrogazdálkodói egyszerűsített éve beszámoló egyszerűsítése  lényegében abban áll, hogy mindazon esetekben, ahol a számviteli törvény a gazdálkodó hatáskörébe utalja bizonyos kérdéseknek a számviteli politikában történő eldöntését a beszámoló készítéssel összefüggésben, ott a hivatkozott kormányrendelet a mikrogazdálkodók esetében kizárja a vállalkozó döntési lehetőségét, és konkrét szabály alkalmazását írja elő. Ennél fogva számviteli politika nem készül, a számviteli alapelveket azonban be kell tartani, de azok is bizonyos esetekben korlátozottan érvényesülnek. Így például az időbeli elhatárolások döntően a kettő vagy kettőnél több évet érintő tételeknél számolhatók el.

A beszámoló kettős könyvviteli nyilvántartáson alapul, amelyhez a számlatükröt is a kormányrendelet határozza meg. A beszámoló mérlegből és eredménykimutatásból áll, amelyben csak az összesítő fősorok szerepelnek, és bizonyos eszközöket, illetve forrásokat abban egyáltalán nem lehet figyelembe venni, kiegészítő melléklet és üzleti jelentés nem készül, az értékelési szabályok (a bekerülési értékre és annak változására, az amortizációra, az értékvesztésre, a terven felüli leírásokra, a céltartalékokra, a devizális értékelésre vonatkozóan) csak a rendeletben leírt egyszerűsített feltételek mellett alkalmazhatók.

A mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló készítésének rendszerére való áttéréskor a nyitást követően bizonyos rendező tételeket kell elszámolni, melyek keretében meg kell szüntetni mindazon tételeket, amelyek a mikrogazdálkodói beszámolóban nem szerepeltethetők. Legalább három üzleti évet mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámolóval kell lezárni, csak ezt követően lehet saját döntés alapján visszatérni az általános éves beszámoló vagy a hagyományos egyszerűsített éves beszámoló készítés szabályainak alkalmazásához.

A részleteket 2013. január 1-én hatályba lépett a a mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámolóról szóló 398/2012. (XII. 20.) Korm. rendelet. tartalmazza.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra