A mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámolóról

Forrás: Önadózó

Címkék: mikrogazálkodó


2013. január 1-én hatályba lépett a a mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámolóról szóló 398/2012. (XII. 20.) Korm. rendelet. Az érintettek az e rendelet szerinti mikrogazdálkodói beszámoló készítését elsőként a 2013-ban kezdődő üzleti évi beszámolási kötelezettsége teljesítéséhez választhatják. Az írás az Önadózó újság 2012 februári számában olvasható - megvásárolható az In Medio és a Relay hírlapüzletekben. Vagy fizessen elő: info@onadozo.hu. Éves előfizetési díj: 21.420,-Ft.

Az Önadózó újság 2013 februári számának tartalma:

KÖNYVELŐK SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉSI KÖTELEZETTSÉGE 2013-BAN

 
A Magyar Közlöny 2012. december 13-i számában megjelent a 357/2012. (XII. 13.) Korm. rendelet, amely jelentősen módosította a  könyvviteli szolgáltatást végzők nyilvántartásba vételéről szóló 93/2002. (V. 5.) Korm. rendeletet.  E módosítással teljessé vált az új továbbképzési rendszer jogi szabályozása. A rendelet jelentős része 2013. január 1-ével hatályba is lépett. Ismertetjük főbb rendelkezéseit. Az Önadózó újság is kezdeményezi kreditpont minősítését.
 

AZ EGYÉNI VÁLLALKOZÁSBÓL SZÁRMAZÓ 2012. ÉVI JÖVEDELEM MEGÁLLAPÍTÁSA ÉS BEVALLÁSA
 
Az egyéni vállalkozásból származó jövedelmet a folyamatosan működőknek 2013. február 25.-éig, akik a tevékenységüket megszűntették, vagy egyéni céggé alakultak át, azoknak 2013. május 20.-áig kell bevallaniuk. Akik a 2013. évtől a kisadózók tételes adóját, vagy az egyszerűsített vállalkozói adót választották, azoknak figyelemmel kell lenniük az áttérési szabályokra is a jövedelemszámításkor.  Ezen írás a jövedelem levezetésével kapcsolatos fontosabb szabályokra hívja fel a figyelmet, a bevallás egyes soraihoz fűzött kitöltési útmutató részletes eligazítást ad az egyes sorok kitöltésénél.
 
A MEZŐGAZDASÁGI ŐSTERMELÉSBŐL SZÁRMAZÓ 2012. ÉVI JÖVEDELEM BEVALLÁSA
 
Az őstermelésből származó jövedelmet akkor kell 2013. február 25.-éig bevallani, vagy a nyilatkozatot megtenni, ha a magánszemély általános forgalmi adó fizetésére kötelezett, egyébként esetükben a bevallás benyújtására nyitva álló határidő 2013. május 20. Áttekintjük az őstermelők bevallási feladatait.
 
MAGÁNSZEMÉLYEK 2012. ÉVI SZJA BEVALLÁSI LEHETŐSÉGEI
 
Kezdődik a személyi jövedelemadó (szja) bevallási időszaka.  A magánszemélyeknek az idén is több lehetőség áll rendelkezésükre. Most is választani lehetett – január 31-ig -  az úgynevezett munkáltatói adómegállapítást.  Továbbra is választani lehet az egyszerűsített bevallást, ebben az esetben az adóhatóság készíti el bevallásunkat. Az adózónak ehhez csak annyit kell tennie, hogy az erre a célra szolgáló nyilatkozatot (1253NY) kitölti, aláírja és 2013. február 15-ig postára adja vagy Ügyfélkapun keresztül elküldi. A határidő jogvesztő, vagyis igazolási kérelemmel sem pótolható. Ismertetjük az adónyilatkozat benyújtásának megváltozott feltételeit is. Kitérünk a 1253-as bevallásra is. 2012. évre változatlanul rendelkezhetnek a magánszemélyek az adójuk 1+1 százalékáról függetlenül attól, hogy a bevallási kötelezettségüket milyen módon teljesítik.
 
ÉV VÉGI FŐBB ADÓMÓDOSÍTÁSOK
 
A „szokásos” novemberi adócsomagot követően a Parlament 2012. decemberében egy újabb jogszabályt fogadott el, mely az egyes törvényeknek a központi költségvetésről szóló törvény megalapozásával összefüggő, valamint egyéb célú módosításáról szól (2012. évi CCVIII. törvény). A jogszabályt 2012. december 22-én hirdették ki, jelen cikk a legfontosabb adózást érintő változásokat részletezi.
 
AZ ÜZLETI BIZTOSÍTÁSOK ADÓZÁSÁRÓL
 
Az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2012. évi CLXXVIII. törvény többek között módosította a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) rendelkezéseit is. A személyi jövedelemadózás 2013. évi módosításai között legnagyobb súlyú változásként – a tényleges egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszer bevezetésén túl – a biztosításokra vonatkozó szabályok újrakodifikálása említhető. Írásunk ezért a személybiztosításokra – élet-, nyugdíj-, járadék-, baleset- és betegségbiztosításokra – vonatkozó 2013. évi szabályokat kívánja egységesen ismertetni. A más típusú biztosításokkal kapcsolatban, például a vagyon- vagy felelősségbiztosításokkal összefüggésben felmerülő adóterhek nem képezik jelen cikk tárgyát.
 
AZ OSZTALÉKBÓL SZÁRMAZÓ JÖVEDELEM
 
Az osztalék a kamat mellett a legtipikusabb tőkejövedelem. Ha ugyanis a magánszemély egy társaság tagjává, részvényesévé válik, akkor tagi jogviszonyára, vagyoni hozzájárulására tekintettel a gazdasági társaságokról szóló törvény szabályai szerint jogosulttá válhat arra, hogy részesedjen a társaság nyereségéből, azaz hogy részére osztalékot fizessenek. A magánszemélyek a közvetlen befektetéseik után tehát jellemzően osztalékjövedelemben részesülnek. E jövedelem adókötelezettségére az osztalék jellegétől függően – belföldről vagy külföldről származik, tőzsdei értékpapír után fizetik-e avagy sem stb. – eltérő adózási szabályok vonatkoznak, melyeket az alábbi cikk ismertet.
 
VESZTESÉG ELHATÁROLÁS A TÁRSASÁGI ADÓ ALANYOKNÁL ÉS A KIVA SZERINT ADÓZÓKNÁL
 
Írásunk  a veszteség elhatárolásának és az elhatárolt veszteség felhasználásának szabályait foglalja össze a Tao törvény, illetve a Katv. hatálya alá tartozó –KIVA-t választó adózóknál. A Tao törvény hatálya alá tartozókra vonatkozóan bemutatja a 2012-ben és a 2013-tól hatályos fontosabb előírásokat. A KIVA szerint adózóknál értelemszerűn csak a 2013-tól érvényes szabályokra tér ki.
 
A HATÁROZOTT IDEJŰ ELSZÁMOLÁS ÉS A GYŰJTŐ SZÁMLA
 
A határozott időszaki elszámolású ügyletek és a gyűjtő számla elhatárolása 2008. év óta problémát jelent az adózók sokaságának. Valamint jelentős problémát vet fel az egyes szerződés típusok konkrét szerződéseinek elkészítése. Mit kell tartalmaznia a szerződésnek, annak érdekében, hogy egyértelmű legyen a felek kötelezettségeinek megfogalmazása és az adóhatóság se kifogásolja az adókötelezettség időpontját?

AZ INGATLANÉRTÉKESÍTÉS ÁFA SZABÁLYAI
 
A cikk keretében megkíséreljük összefoglalni az adóalanyok közötti ingatlan értékesítés legfontosabb adózási szabályait. E rövid összefoglalással azon gyakorló szakemberek számára próbálunk segítséget nyújtani, akik a hétköznapi ügymenet során ritkán alkalmazzák az ingatlanok értékesítésének Áfa tv. szerinti szabályait. Mivel egy ingatlan értékesítése, illetve vásárlása jelentős anyagi erőforrást igényel, ezért az ingatlanügyletek nagy adókockázatot is jelentenek a vállalkozások számára, továbbá az adóhatóság által is kiemelten vizsgálandó gazdasági esemény az ingatlan adás-vétel. Két adóalany között létrejött ingatlan adás-vételénél az ingatlanügyletek számlázási szabályaival nem csak az eladónak, hanem a vevőnek is tisztában kell lennie.
 
MIKROGAZDÁLKODÓI EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓ
 
2013. január 1-én hatályba lépett a a mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámolóról szóló  398/2012. (XII. 20.) Korm. rendelet. Az érintettek az e rendelet szerinti mikrogazdálkodói beszámoló készítését elsőként a 2013-ban kezdődő üzleti évi beszámolási kötelezettsége teljesítéséhez választhatják.  A kormányrendelet külön témakörökben szabályozza a könyvvezetési kötelezettséget, a kötelezően alkalmazandó számviteli alapelveket, a mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló tartalmát, a mérleg főbb tételeit, az eszközök bekerülési értékét, értékcsökkenését és értékvesztését, valamint az eszközök és a források értékelését, az átalakulást, néhány sajátos szabályt a betéti társaságként, közkereseti társaságként vagy egyéni cégként működő gazdálkodókra, a mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámolóra való áttérés szabályait, továbbá külön mellékletben mutatja be a mérleg és az eredménykimutatás tagolását, valamint az alkalmazandó számlatükröt. Ezeket a kérdéseket tekintjük át a teljesség igénye nélkül a következőkben.
 
AKTUÁLIS KÉRDÉSEK A PÉNZÜGYI INSTRUMENTUMOKRÓL II.
 
Írásunkban  a pénzügyi instrumentumokkal kapcsolatban az utóbbi időkben felmerült néhány aktuális kérdésre, illetve jogszabályi változásra szeretnénk ráirányítani olvasóink figyelmét, a teljesség igénye nélkül kiemelve azokat
 
HELYI ADÓK VÁLTOZÁSAI 2013-TÓL 
 
Írásunk a helyi adók 2013. évtől hatályba lépett módosító szabályait magyarázza, elsődlegesen a kisadózó vállalkozások tételes adója és a kisvállalati adó hatálya alá tartozó vállalkozások egyszerűsített iparűzési adóalap-megállapítási módozatai tekintetében.  Ezen túlmenően az ideiglenes jellegű iparűzési adókötelezettség időtartamának pontosító szabályát, az idegenfogalmi adó külföldi pénznemben való megállapíthatóságát, az adózói kötelezettség-teljesítést segítő országos helyi adóadatbázist változásként ismerteti.
 
SZAKKÉPZÉSI HOZZÁJÁRULÁS VÁLTOZÁSOK 2013 
 
Az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2012. évi CLXXVIII. törvény módosította a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló törvény szabályait is. Ismertetjük a változásokat, és gyakorlati alkalmazásukat.
 
MUNKAVISZONYTÓL ELHATÁROLÁS, BIZONYÍTÁS KATA ALATT 
 
A kisadózó vállalkozások tételes adója minimálisra csökkentette a könyvelési, bevallási adminisztrációt, de ennek ára az lett, hogy a jogi adminisztráció megnövekedett. Ez a következtetés adódik a kata legkritikusabb rendelkezéséből, az adózókra terhelt bizonyítási kötelezettség  szabályából. Lehet, hogy túl nagy visszatartó ereje van ennek e szabálynak? Összeállítottunk egy kata bizonyítási tesztet, amellyel kisadózó vállalkozások – nemkülönben megbízóik felmérhetik a kata kockázatait.
 
TÁMOGATÁS MIKROVÁLLALKOZÁSOK FEJLESZTÉSÉRE: HATÁRIDŐ 2013 FEBRUÁR 28-IG! 
 
2012. december 13-án a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján megjelent a hazai vállalkozók számára egy nagyszerű hír, amely visszaadta a lelkesedést azok számára, akik lemaradtak volna arról az uniós támogatásról, amelyből ingatlan-, vagy informatikai eszköz beruházást szerettek volna megvalósítani az elmúlt évben, valamint új és vissza nem térő lehetőséget kínál azon vállalkozások számára, akiknek eddig elkerülte volna figyelmét a pályázati kiírás. A hír pedig nem más, mint hogy az Új Széchenyi Terv keretében kiírt „Mikrovállalkozások fejlesztése” című GOP-2011-2.1.1/Mkódszámú pályázatra vonatkozó benyújtási határidő 2013.február 28- ig meghosszabbításra került.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra