A MINIMUMADÓ

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

2007. július 1-tõl hatályba léptek a „minimum” adóval kapcsolatos új jogszabályi rendelkezések, miután az Országgyûlés 2007. május 14-én elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szóló 2007. évi XXXIX. törvényt.

A törvény a korábbi „elvárt adóval” kapcsolatban hozott alkotmánybírósági döntés figyelembevételével módosította a személyi jövedelemadóról, a társasági adóról és az osztalékadóról, valamint az adózás rendjérõl szóló törvény egyes rendelkezéseit.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény rendelkezéseit érintõ változások:

Az egyéni vállalkozó jövedelem-(-nyereség-) minimuma az adóévben, az eladásra beszerzett áruk beszerzési értékével és az eladott közvetített szolgáltatás értékével csökkentett vállalkozói bevétel 2 százaléka. Az így megállapított jövedelem-(-nyereség-) minimum szerinti adóalap csökkenthetõ – ha nemzetközi szerzõdés így rendelkezik – a külföldi telephelynek (mint állandó bázisnak) betudható jövedelem-(-nyereség-) minimumnak megfelelõ vállalkozói adóalappal is.

Ha a vállalkozói bevétel költséget meghaladó része nem éri el a jövedelem-(-nyereség-) minimumot, az egyéni vállalkozó választása szerint:

- adóbevallásában az adózás rendjérõl szóló törvény rendelkezései szerint bevallást kiegészítõ nyilatkozatot tesz, vagy

- ez utóbbi összeget választhatja adóalapnak.

Nem kell a jövedelem-(-nyereség-) minimumra, illetve kiegészítõ nyilatkozatra vonatkozó rendelkezést alkalmazni a tevékenység megkezdésének évében, illetve az azt követõ évben, ha a tevékenység megkezdését megelõzõ 36 hónapban a magánszemély egyéni vállalkozói tevékenységet nem folytatott. Abban az esetben is mentesül az adózó ilyen kötelezettsége alól, ha az adóévben vagy a megelõzõ adóévben elemi kár sújtotta.

A törvény értelmében az elemi kár az elemi csapás okozta olyan kár, amely az egyéni vállalkozó megelõzõ adóévi bevételének (a tevékenységét az elõzõ adóévben, vagy az adóévben megkezdõ egyéni vállalkozó esetében a tevékenység egy napjára esõ átlagos napi bevétel 365 napra számított összegének) legalább a 15 százaléka. Ha az egyéni vállalkozó nem rendelkezik tõle független szervezet által kiadott okmánnyal, a kár tényét tartalmazó, általa kiállított jegyzõkönyvet a kár keletkezését követõ 15 napon belül kell megküldenie az illetékes állami adóhatóság részére. A határidõ elmulasztása esetén igazolási kérelem nem terjeszthetõ elõ.

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény módosítása:

A társas vállalkozásoknál a jövedelem-(nyereség-) minimum a törvényben taxatíve felsorolt, csökkentõ és növelõ tételekkel korrigált összes bevétel 2 százaléka.

Abban az esetben, ha az adózó adózás elõtti eredménye vagy az adóalapja közül a nagyobb érték nem éri el a jövedelem-(nyereség-) minimumot, akkor választása szerint

- adóbevallásában az adózás rendjérõl szóló törvény szerinti nyilatkozatot tesz, vagy

- a jövedelem-(nyereség-) minimumot tekinti adóalapnak.

Nem kell a jövedelem-(-nyereség-) minimumra, illetve kiegészítõ nyilatkozatra vonatkozó rendelkezést alkalmaznia az adózónak az elõtársasági adóévben és az azt követõ adóévben, vagy abban az esetben, ha Munkavállalói Résztulajdonosi Program szervezete, közhasznú társaság, vízitársulat, alapítvány, közalapítvány, társadalmi szervezet, köztestület, egyház, lakásszövetkezet, önkéntes kölcsönös biztosító pénztár, felsõoktatási intézmény, diákotthon, illetve, ha szociális szövetkezet, iskolaszövetkezet vagy közhasznú, kiemelkedõen közhasznú nonprofit gazdasági társaság, vagy ha az adóévben vagy a megelõzõ adóévben elemi kár sújtotta.

Fontos szabály, hogy a törvény alkalmazásában elemi kárnak számít, az elemi csapás (pl. jégesõ, árvíz, belvíz, fagy, aszály) okozta olyan kár, amelynek mértéke az adózó megelõzõ adóévi évesített árbevételének (átalakulással létrejött adózónál a jogelõd árbevételébõl számított, az átalakulás formájától függõen azzal egyezõ, összesített, megosztott árbevételének) legalább a 15 százaléka. Ennek igazolására a kár tényét tartalmazó vagy - ha az adózó nem rendelkezik független szervezet által kiállított okmánnyal - az adózó által kiállított jegyzõkönyv szolgál. Lényeges – ahogy a személyi jövedelemadóról szóló törvényben is szerepel -, hogy az utóbbi esetben az adózó az általa kiállított jegyzõkönyvet a kár keletkezését követõ 15 napon belül küldje meg az illetékes állami adóhatóság részére, hiszen a határidõ elmulasztása esetén igazolási kérelemmel sem menthetõ ki a késedelem.


Az adózás rendjérõl szóló törvény módosítása

Az Art. új szakasza alapján (91/A.§) abban az esetben, ha az adózó bevallásában nyilatkozik arról, hogy nem választja adóalapként a személyi jövedelemadóról szóló törvény 49/B. §-ának (23) bekezdése, illetõleg a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény 6. §-ának (7) bekezdése szerinti jövedelem-(nyereség-) minimumot, köteles az adóbevallásához mellékelni az állami adóhatóság által rendszeresített bevallást kiegészítõ nyomtatványt.

Bevallást kiegészítõ nyomtatvány benyújtása esetén az adóhatóság kockázatelemzõ program alapján ellenõrzésre választja ki azokat az adózókat, akiknél alapos okkal feltehetõ, hogy a vállalkozási tevékenységük eredményeként a bevételüket eltitkolták vagy szabálytalan költségelszámolást alkalmaztak. A kétségbe vont gazdasági események valódiságát, illetve azt, hogy a költségek, ráfordítások a vállalkozás érdekében merültek fel, az adózónak kell bizonyítani. Ellenkezõ esetben az adóhatóság az adóalapot illetõleg az adót becsléssel állapítja meg.

Az adóhivatal az ellenõrzésre kiválasztást a bevallás benyújtásának határidejétõl, illetve hibás, hiányos bevallás esetén annak kijavításától vagy késedelmes beérkezésétõl számított 30 napon belül folytatja le, és errõl az adózót értesíti. Az értesítés nem minõsül az ellenõrzés megkezdésének. Az ellenõrzést az adóhatóság a kiválasztástól számított egy éven belül köteles megkezdeni.

Amennyiben a kiválasztást követõen az ellenõrzés megkezdéséig az adózó önellenõrzést végez, és ennek eredményeként az adóalap nem érné el a jövedelem-(-nyereség-) minimumot, köteles az önellenõrzési lap mellékleteként bevallást kiegészítõ nyilatkozatot tenni.

www.apeh.hu
2007.07.04.
APEH Észak-alföldi Regionális Igazgatósága


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra