A minimumadó ellenõrzésének tapasztalatai

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

Az elvégzett ellenõrzések tapasztalatai alátámasztják, hogy a folyamatos APEH központi és régiós szakmai kommunikáció, az adózói és könyvelõi tájékoztatás eredményeként az adózók nagy része legalább a jogszabály által elvárt minimális adót bevallotta és megfizette.

________________________________________________

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja

Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési  díj  2009. évre még 13.205,-Ft (1-12. hó).  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010. Elõfizetés:  info@onadozo.hu 

 ________________________________________________

A minimumadó ellenõrzésének tapasztalatai a társas vállalkozások körében

A Nyugat-dunántúli Régióban a társas vállalkozások körében befejezõdtek a minimumadó alappal összefüggõ vizsgálatok.

A régióban a 27 113 társasági adóbevallást benyújtó adózó hozzávetõlegesen 1,2 %-a, mindössze 320 adózó nyilatkozott úgy, hogy nem választja a minimumadó alap szerinti adózást.

Viszonylag magas volt, (30,4 %) azok aránya, akik a minimumadó megfizetését választották.

Elõzetes kockázatelemzés alapján a fenti 320 adózóból 101 (31,5 %) került ellenõrzésre, kiválasztásra.

Az adókötelezettségek ellenõrzésére irányuló vizsgálatok befejezõdtek, a jegyzõkönyvek átadásra kerültek.

Az elvégzett ellenõrzések alapján általánosságban megállapítható, hogy a vizsgált adózók alapvetõen bizonyítani tudták a kimutatott árbevétel jogosságát és igazolták az elszámolt költségek valódiságát, így azok, akik nem választották a minimumadó alap szerinti adózást döntõ többségében jogszerûen tették azt.

A vizsgálatokat négy esetben kellett tovább folytatni, ahol a revíziós megállapítások túlnyomórészt eseti, egyedi jellegûek voltak:

Egy vagyonkezeléssel foglalkozó társaság semmilyen iratot, nem tudott az ellenõrzés rendelkezésére bocsátani.  Az ellenõrzés jelenlegi fázisában az iratpótlás elrendelésére került sor. Másik két társaságnál nem tudták egyértelmûen igazolni az elszámolt költségek valódiságát. A társaságok által elszámolt gazdasági események valós voltának tisztázása kapcsolódó vizsgálatok keretében folyamatban van. Egy Bt-nél a bevallások utólagos ellenõrzése során árbevétel eltitkolása, került megállapításra, a becslés feltételei is fennálltak, hiszen az eltitkolt 4 millió Ft árbevétel az elszámolt 11 millió Ft árbevételhez képest jelentõsnek mondható. Adóhiányt áfa adónemben, 790eFt összegben állapította meg az adóhatóság, melynek szankcióvonzata 395eFt adóbírság, valamint 91eFt késedelmi pótlék.

Az elvégzett ellenõrzések tapasztalatai alátámasztják, hogy a folyamatos APEH központi és régiós szakmai kommunikáció, az adózói és könyvelõi tájékoztatás eredményeként az adózók nagy része legalább a jogszabály által elvárt minimális adót bevallotta és megfizette.

APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága

www.apeh.hu

***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE

Praktikus tanácsokkal, magyarázatokkal, megoldásokkal. Bizonyára Ön is úgy érzi, idõnként elvész a jogszabályok rengetegében, szélmalomharcot vív az ügyfeleivel, kollégáival, hivatalos szervekkel. Sokszor gondolta már azt, hogy egyedül maradt a problémáival, nem tud senkitõl segítséget kérni, nem ért bizonyos dolgokat. Sokan vannak ezzel így. Ezért írta meg ezt a könyvet néhány olyan számviteli szakember, akik a gyakorlati problémákat is jól érzékelik, mert nap, mint nap találkoznak azokkal a kérdésekkel a munkájuk során, melyek Önt is foglalkoztatják.

Kiadó: ADÓNET.HU Zrt.  Terjedelem  576 oldal. Ára: 9.900,-Ft + postaköltség.

Megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Bp. József krt. 53. I/8. Tel: 267 5010.

Megrendelhetõ: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra