A népegészségügyi termékadó áfa alapot képez

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

Az Áfa tv. értelmében a termékértékesítés adóalapjába beletartoznak: az adók, vámok, illetékek, járulékok, hozzájárulások, lefölözések és más, kötelezõ jellegû befizetések, kivéve magát az e törvényben szabályozott adót [Áfa tv. 70.§ (1) bekezdés a) pontja].

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

A népegészségügyi termékadó áfa alapot képez

Az Áfa tv. ugyanakkor egyidejûleg úgy rendelkezik, hogy az adó alapjába nem tartozik bele az a pénzösszeg, amelyet az adóalany a termék beszerzõjétõl, szolgáltatás igénybevevõjétõl - mint az áthárított költség igazolt végsõ viselõjétõl - kap, feltéve, hogy az így kapott összeget az adóalany saját nyilvántartásában elszámolási kötelezettségként tartja nyilván [Áfa tv. 71.§ (1) bekezdés c) pontja].

Ez utóbbi rendelkezés alapján nem minõsül adóalapnak például az idegenforgalmi adó, vagy a regisztrációs adó, melyek sajátossága, hogy az adóteher viselõi a terméket megvásárló, szolgáltatást igénybe vevõ végsõ fogyasztó magánszemélyek, míg az értékesítõ kizárólag mint az adó beszedésére kötelezett lép fel, melynek során az adót elszámolási kötelezettséggel veszi át, és értékesítési árbevételétõl elkülönítetten tartja nyilván.

A népegészségügyi termékadóról szóló 2011. évi CIII. törvény 4.§-a egyértelmûen rögzíti, hogy az adó alanya a törvényben meghatározott elõrecsomagolt terméket belföldön elsõ alkalommal értékesítõ személy, szervezet. A törvény 3.§ (2) bekezdése értelmében az adóalany az adóköteles termék értékesítésérõl kiállított számlán, számviteli bizonylaton (vagy ha számla, számviteli bizonylat kiállítására nem kötelezett vagy azt elmulasztotta, az értékesítésrõl szóló okiraton) köteles feltüntetni, hogy az adókötelezettség õt terheli.

Tekintettel arra, hogy e rendelkezések értelmében az adó fizetésére kötelezett személy egyben az adóteher viselõje is, a népegészségügyi termékadó közvetlen adónak minõsül. A terméket terhelõ, és a vevõre adóként át nem hárítható közvetlen adók, - így a népegészségügyi termékadó - a terméket terhelõ általános forgalmi adó alapjába beszámítanak.

A bizonylat-kiállítási kötelezettség tekintetében mindez azt jelenti, hogy a termék elsõ forgalomba hozója az értékesítésrõl kiállított bizonylaton kizárólag az adóteher viselésérõl köteles nyilatkozni, az adó összegét külön feltüntetni nem kell; a viszonteladók, kiskereskedõk pedig változatlan adattartalommal állítják ki a bizonylatot.

A bevallási kötelezettség az általános forgalmi adó bevallásához igazodik: az áfa-alanyok a rájuk irányadó áfa bevallási gyakoriságnak megfelelõ határidõig teljesítik bevallási kötelezettségüket (adott esetben figyelembe véve annak megváltozását is), míg az áfa-bevallás benyújtására nem kötelezett adóalanyok az adóévet követõ év második hónapjának 25. napjáig teljesítik bevallási kötelezettségüket.

Az egyes adómegállapítási idõszakokban bevallandó értékesítéseket a teljesítési idõpontja határozza meg. A törvény nem határozza meg, hogy a teljesítési idõpontjaként az Áfa tv. szerinti vagy a számviteli törvény szerinti (tényleges) teljesítési idõpontot (idõszakot) kell-e figyelembe venni. Ennek az idõszakos elszámolású (az Áfa tv. 58.§ alá tartozó ügyletek) esetében lehet jelentõsége. Tekintettel arra, hogy a számla (nyugta) adattartalmát az Áfa tv. szabályozza, az áfa hatálya alá tartozó - azaz számlával (nyugtával) történõ - értékesítések esetében indokolt teljesítési idõpontként az Áfa tv. szerinti teljesítési idõpontot irányadónak tekintetni.

A népegészségügyi termékadó bevallásával összefüggõ feladatok a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vámszerve hatáskörébe tartoznak. A bevallási kötelezettséget az e célra rendszeresített, 11NETA jelû elektronikus nyomtatványon kell teljesíteni, mely letölthetõ a vámhatóság (http://vam.gov.hu) honlapjáról. A nyomtatvány ügyfélkapun keresztüli elektronikus beküldésére október 1-tõl lesz lehetõség.

NAV Észak-alföldi Regionális Fõigazgatóság

***

ÖNADÓZÓ újság - Segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra