A PwC "mentõövet" dobna a vállalkozásoknak

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

A vállalatok a támogatás, adókedvezmény igénybevételéhez létszámnövelésre, az árbevétel növelésére tettek ígéretet, amelyek teljesítése most nem tõlük függ. A PwC szerint meg kellene hosszabbítani a teljesítési határidõt, hogy a vállalatoknak ne kelljen visszafizetniük a támogatást.

A PwC "mentõövet" dobna a vállalkozásoknak

A PricewaterhouseCoopers (PwC) - szakmai szervezetekkel összefogva - kezdeményezni fogja olyan ideiglenes adózási szabályok bevezetését, amelyek a jelenlegi gazdasági válságban segíthetnek a vállalkozásoknak abban, hogy megõrizzék likviditásukat és beruházási kedvüket - jelentették be a PwC vezetõi csütörtökön Budapesten, a tanácsadó cég éves adókonferenciáján.

    Erdõs Gabriella, a PwC cégtársa a konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón elmondta: ilyen intézkedés lehetne a veszteségelhatárolás alkalmazásának átmeneti megkönnyítése, vagy például az állami támogatás és a fejlesztési adókedvezmény feltételeinek enyhítése.
    A vállalatok a támogatás, adókedvezmény igénybevételéhez létszámnövelésre, az árbevétel növelésére tettek ígéretet, amelyek teljesítése most nem tõlük függ. A PwC szerint meg kellene hosszabbítani a teljesítési határidõt, hogy a vállalatoknak ne kelljen visszafizetniük a támogatást. Ez segítene a beruházási kedv megõrzésében - mondta Erdõs Gabriella. A cég a javaslatot szeretné mielõbb a kormány elé terjeszteni.
    Erdõs Gabriella rámutatott: a gazdasági válság kevés teret hagyott a kormánynak a versenyképesség javítására, nem tud adócsökkentésben gondolkodni, és átfogó adó- és járulékreform sem várható. Úgy vélekedett, hogy a PwC javaslatainak megvalósításával tervezhetõbbé válna a cégek hosszú távú mûködése, elkerülhetõ lenne munkahelyek megszûnése anélkül, hogy a költségvetés érdekei sérülnének. A munkahelyek megszûnése ugyanakkor jelentõs terhet jelentene az államháztartásnak - tette hozzá. 
    A héten elfogadott adótörvény-módosítások az egyszerûsítésre és gazdaság fehérítésére összpontosítanak, nem nyúltak az adóalaphoz és az adómértékekhez, nem mérséklik az általános adóterheket, változtatásokra fõként a személyi jövedelemadó (szja) valamint az adóigazgatás területén került sor - mondta Horváthné Szabó Beáta igazgató.
    Az szja-ban a legfontosabb változások a cafeteria rendszereket érintik. Kiemelte: a 400 ezer forintos felsõ korlát eltörlése jó hír a munkáltatóknak, mert jelentõs adminisztrációtól mentesülnek. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kultúra utalványt február 1-jétõl a minimálbér összegében korlátozták, az oktatási költségeket pedig a minimálbér két és félszereséig lehet adómentesen elszámolni, efölött adóköteles természetbeni juttatásnak minõsül.
    Az szja adókedvezmények egyszerûsödtek, a magánszemélyek egységesen 30 százalékos kedvezményt érvényesíthetnek. Életbe lép egy új kedvezmény is, a háztartási adókedvezmény. A legfeljebb százezer forintos adókedvezményt 330 ezer forintnyi számla összegyûjtésével lehet az igazgató szerint teljes mértékben kihasználni, ha pedig nem csak a feleség, hanem a férj is gyûjtögeti a számlákat, a kedvezmény megduplázható. A vállalkozásokat segítõ pozitív változás, hogy megszûnik az osztalék 35 százalékos adója.
    Az új, vagyoni típusú cégautó-adóval kapcsolatban az igazgató elmondta: az adót február 1-jétõl a kizárólag üzleti célból üzemeltetett autók után is fizetni kell. Az adót nem csak a cégautók tulajdonosainak, hanem magánszemélyeknek is meg kell fizetniük, ha az autót üzleti célra használják, és tételes költségelszámolást akarnak alkalmazni. Ha azonban valaki belföldi kiküldetési rendelvénnyel utazik üzleti céllal, és csak a jogszabályban meghatározott költséget kíván elszámolni, nem kell adóznia. A cégautó-adót február 1-jétõl az egyszerûsített vállalkozói adó (eva) szerint adózóknak is fizetniük kell, ami egy másfél millió forint árbevételû cégnek már jelentõs terhet jelent - mondta Horváthné Szabó Beáta.
    A közvetett adók, különösen az áfa területén csekély változtatásokra került sor, ami jó hír Lõcsei Tamás, a PwC cégtársa szerint, mert az olyannyira várt stabilitás és kiszámíthatóság irányába mutat. A jelenlegi törvényszövegek ugyanakkor a szakértõ szerint még számos olyan eltérõ értelmezés lehetõségét hordozzák, amelyek adóellenõrzés esetén gondot okozhatnak a vállalkozások számára, amennyiben a számukra kedvezõbb értelmezést követték. E kérdések megoldása várhatóan a közösségi irányelv jelentõs változása miatt 2010 elején mindenképp szükséges módosításokkal egy idõben történhet majd meg - tette hozzá. 
    Erdõs Gabriella rámutatott: az adótörvény módosítások az idei szezonra még nem értek véget, hiszen a parlament elõtt van még néhány olyan javaslat - a legfontosabbak a költségvetési törvény javaslatában találhatóak -, amelyek adózási kérdéseket érintenek.

MTI

***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE

Praktikus tanácsokkal, magyarázatokkal, megoldásokkal. Bizonyára Ön is úgy érzi, idõnként elvész a jogszabályok rengetegében, szélmalomharcot vív az ügyfeleivel, kollégáival, hivatalos szervekkel. Sokszor gondolta már azt, hogy egyedül maradt a problémáival, nem tud senkitõl segítséget kérni, nem ért bizonyos dolgokat. Sokan vannak ezzel így. Ezért írta meg ezt a könyvet néhány olyan számviteli szakember, akik a gyakorlati problémákat is jól érzékelik, mert nap, mint nap találkoznak azokkal a kérdésekkel a munkájuk során, melyek Önt is foglalkoztatják.

Kiadó: ADÓNET.HU Zrt.  Terjedelem  576 oldal. Ára: 9.900,-Ft + postaköltség.

Megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Bp. József krt. 53. I/8. Tel: 267 5010.

Megrendelhetõ: info@onadozo.hu

________________________________________________

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja

Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési  díj  2009. évre még 13.205,-Ft (1-12. hó).  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010. Elõfizetés:  info@onadozo.hu 

 ________________________________________________


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra