A rehabilitációs kártyával történő foglalkoztatás kedvezménye

MUNKAJOG

Nyomtatás
Forrás: Önadózó | Szerző: Dr. Kiss Sándor

A munkaadó az őt - az érvényes Rehabilitációs kártyával rendelkező megváltozott munkaképességű személlyel fennálló adófizetési kötelezettséget eredményező munkaviszonyra tekintettel - terhelő számított adóból adókedvezményt vehet igénybe, melynek mértéke az adó alapjának megállapításánál figyelembe vett, a munkavállalót terhelő közterhekkel és más levonásokkal nem csökkentett (bruttó) munkabér, de legfeljebb a minimálbér kétszeresének 27 százaléka.

„A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról” szóló 2011. évi CXCI. törvény (a továbbiakban. Mmtv.) 26. §-a rögzíti, hogy a rehabilitációs hatóság komplex minősítése szerinti megváltozott munkaképességű személy amennyiben a komplex minősítés alapján foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható, vagy tartós foglalkozási rehabilitációt igényel, külön törvényben meghatározott Rehabilitációs kártyára jogosult.

Az említett személyeken kívül Rehabilitációs kártyára az is jogosult, aki 
2011. december 31-én III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban, rendszeres szociális járadékban részesült, vagy
rehabilitációs járadékban részesül.
 
A Rehabilitációs kártyára vonatkozó részletes előírásokat tartalmazó „A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása” címet viselő III/B. fejezetet az Mmtv. 115-117.§-ai iktatták be 2012. január 1-jei hatálybalépéssel „a pályakezdő fiatalok, az ötven év feletti munkanélküliek, valamint a gyermek gondozását, illetve a családtag ápolását követően munkát keresők foglalkoztatásának elősegítéséről, továbbá az ösztöndíjas foglalkoztatásáról” szóló 2004. évi CXXIII. törvénybe (a továbbiakban: Pftv.). A 2011. év végi jogalkotásra jellemző módon, a Pftv. említett fejezetének a kihirdetett Mmtv-ben szereplő szövege a „Magyarország gazdasági stabilitásról” szóló 2011. évi CXCIV. törvény szerinti – módosított – tartalommal lépett hatályba. (A módosulás lényegi eleme, hogy az eredeti jogalkotói szándék szerint a munkaadó az érvényes Rehabilitációs kártyával rendelkező megváltozott munkaképességű személy foglalkoztatása esetén a foglalkoztatott munkabérének összegére tekintet nélkül egyáltalán nem fizetett volna szociális hozzájárulási adót. A módosítással ez került – alább ismertetésre kerülő módon korlátozásra.)   
 
Az Önadózó 2012. évi 3. számában közölt „A megváltozott munkaképességű személyek kereső tevékenységének folytatására vonatkozó 2012. évi előírások” című anyagunkban vázoltuk a megváltozott munkaképességű személyek ellátórendszerével kapcsolatos főbb előírásokat. Ennek keretében kitértünk arra is, hogy a rehabilitációs hatóságnak az 1502/2011.(XII.29.) Korm. határozat értelmében - a fővárosi és megyei kormányhivatalok szakigazgatási szerveként - 2012. július 1-jével történő létrehozásáig „a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaival összefüggő eljárási szabályokról” szóló 327/2011.(XII.29.) Korm. rendeletben foglalt kijelölés alapján a rehabilitációs hatóság feladatait részben a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek látják el. 
 
A Rehabilitációs kártyával kapcsolatos eljárás során rehabilitációs hatóságként 2012. június 30-ig a fővárosi, megyei kormányhivatalok nyugdíjbiztosítási igazgatóságai járnak el.
 
A kártya igénylése
 
A fővárosi, megyei kormányhivatalok nyugdíjbiztosítási igazgatóságai dolgozzák fel a jogosultak Rehabilitációs kártya igénylésére vonatkozó kérelmeit, amelyeket azután az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság központilag, elektronikus úton továbbít az állami adóhatóság felé. Itt kell megemlíteni, hogy a 2011. december 31-én III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban, rendszeres szociális járadékban részesült azon személyeket, akik 57. életévüket eddig az időpontig nem töltötték be, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság levélben tájékoztatta arról, hogy
ellátásuk rehabilitációs ellátásként kerül folyósításra,
Rehabilitációs kártyával történő foglalkoztatásra jogosultak,
amennyiben keresőtevékenység végzésére rehabilitáció nélkül nem képesek, a lakóhelyük szerint illetékes fővárosi, megyei kormányhivatal nyugdíjbiztosítási igazgatóságához 2012. március 31-éig benyújtott nyilatkozatban kérhetik a komplex minősítés elvégzését, továbbá
amennyiben 2012. március 31-éig nem kérik a komplex minősítés elvégzését, úgy a részükre folyósított rehabilitációs ellátást 2012. május 1. napjával meg kell szüntetni. (A 2012. március 31-ei határidő elmulasztása esetén igazolási kérelem előterjesztésének van helye.)
 
Fontos tudni, hogy a komplex minősítés elvégzésére irányuló kérelem és a Rehabilitációs kártya igénylése nem zárja ki egymást, tehát az érintett személyek Rehabilitációs kártya igénylésére abban az esetben is jogosultak, amennyiben komplex minősítésüket kérik.
 
Rehabilitációs kártya igénylésekor a jogosultnak a rehabilitációs hatóság számára meg kell adnia az adóazonosító jelét. Ennek kezelésére a rehabilitációs hatóság célhoz kötötten (a Rehabilitációs kártyára való jogosultság fennállásával és megszűnésével kapcsolatos, az állami adóhatóság felé történő adatszolgáltatás érdekében) jogosult.
 
A Rehabilitációs kártya érvényességének
kezdő időpontja az a nap, amikor az állami adóhatóság a kártyát kiállította,
záró időpontja pedig az a nap, amikor az állami adóhatóság a kártyát visszavonja.
 
A munkaadót megillető kedvezmény
 
A munkaadó az őt - az érvényes Rehabilitációs kártyával rendelkező megváltozott munkaképességű személlyel fennálló adófizetési kötelezettséget eredményező munkaviszonyra tekintettel - terhelő számított adóból adókedvezményt vehet igénybe, melynek mértéke az adó alapjának megállapításánál figyelembe vett, a munkavállalót terhelő közterhekkel és más levonásokkal nem csökkentett (bruttó) munkabér, de legfeljebb a minimálbér kétszeresének 27 százaléka. Az adókedvezményre egy megváltozott munkaképességű személy után egyszerre csak egy munkaadó jogosult, és csak arra az időszakra, amelyben a Rehabilitációs kártyát letétben tartja. 
 
A kártya visszavonása
 
A Rehabilitációs kártyára való jogosultság megszűnik, ha a rehabilitációs hatóság megállapítja, hogy a komplex felülvizsgálat szerinti – a foglalkoztathatóság rehabilitációval történő helyreállíthatóságára vagy a tartós foglalkozási rehabilitációra vonatkozó - feltételek nem teljesülnek, illetve az érintett nem részesül már rehabilitációs járadékban.
 
Abban az esetben, amennyiben a Rehabilitációs kártyára való jogosultság megszűnik, a rehabilitációs hatóság megindítja a Rehabilitációs kártya visszavonásával kapcsolatos eljárást, és adatot szolgáltat az állami adóhatóság részére a jogosultság megszűnéséről, valamint a Rehabilitációs kártyát letétbe helyező munkaadó nevéről, adószámáról, székhelyéről, telephelyéről. Ezt követően az állami adóhatóság a Rehabilitációs kártyát visszavonja. A Rehabilitációs kártyával rendelkező személy köteles a visszavont kártyát az állami adóhatóságnak visszaszolgáltatni.
 
A Rehabilitációs kártya visszavonása esetén az állami adóhatóság értesíti a Rehabilitációs kártyát letétben tartó munkaadót, aki az értesítés átvételét követő naptól nem jogosult az adókedvezményre.

/Az írás teljes terjedelmében az Önadózó 2012. áprilisi számában olvasható!/

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra