A szabadság kiadására vonatkozó új szabályok

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A Munka Törvénykönyvének április 1-i változásáról sokat lehetett hallani a média különbözõ csatornáin. A szabadság kiadásának rendje azonban munkáltatónként eltérhet, fontos tehát tudni, hogy a következõ évre történõ átvitelre mikor van lehetõség.

Fõszabály szerint a szabadságot esedékességének évében kell kiadni. A munkavállalónak alanyi joga van a szabadságra, de a Munka tv. megfogalmazásából kitûnik, hogy a szabadságot nem a munkavállaló veszi ki, hanem a munkáltatónak kell kiadnia.
 
Általános szabályként a szabadság kiadása elõtt a munkavállalót elõzetesen meg kell hallgatni. Az alapszabadság egynegyedét a munkavállaló kérésének megfelelõ idõpontban kell kiadni, kivéve a munkaviszony elsõ három hónapját.
 
A munkáltató a szabadság kezdete elõtt 1 hónappal köteles a kiadás idõpontját a munkavállalóval közölni. Az egyhónapos közlési határidõ lehetõséget teremt a munkavállalónak arra, hogy a szabadságra felkészüljön. Ne fordulhasson elõ például, olyan eset, hogy a munkáltató alapanyag késedelmes beérkezése miatt a dolgozóit azonnal szabadságra küldje, hanem a kiesett idõre, az állásidõre járó bért fizesse. Ha a munkáltató a meghatározott idõpontot megváltoztatja, köteles a munkavállaló kárát megtéríteni (pl. ha emiatt a munkavállaló az elõre befizetett két hetes üdülésre nem tud elmenni, a munkáltató köteles megfizetni a felmerült költségeket).
  
A szabadság kiadásának általános szabályán túl, a következõ két esetben a tárgyévet követõen is lehetõség nyílik a szabadság kiadására:
 
-    a munkáltatónál felmerült okból, ha fontos gazdasági érdeke ezt indokolja, a szabadság kiadásra nyitva álló éves határidõ a tárgyévet követõ év március 31-ig meghosszabbítható. A kivételesen fontos gazdasági érdekre a jogszabály eddig nem adott eligazítást, az április 1-én hatályba lépett módosításban azonban pótolták hiányosságukat.

Kivételesen fontos gazdasági érdeknek minõsül minden olyan körülmény, melynek felmerülése – a Munkavállaló szabadság miatti távolléte esetén – a munkáltató gazdálkodását meghatározó módon hátrányosan befolyásolná. A kivételesen fontos gazdasági érdek fennállása esetén a szabadnapok legfeljebb egynegyede vihetõ át. Meghatározásra kerültek továbbá „a munkáltató mûködési körét közvetlenül és súlyosan érintõ okok” egyes típusai is, melyek fennállása esetén a szabadság több mint egynegyed része is átvihetõ.
 
Azoknál a munkáltatóknál is változott a törvényi elõírás, ahol mûködik szakszervezet és így van kollektív szerzõdés. Eszerint a felek a kollektív szerzõdésben megállapodhatnak abban, hogy a szabadság a tárgyévet követõ év június 30-áig adható ki.
 
A módosító szabály átmeneti rendelkezései meghatározzák, hogy ezeket elõször a 2007. évre járó rendes szabadság kiadása tekintetében kell alkalmazni. A 2006. évre járó, még ki nem adott szabadságot a korábbi szabályokat lehet alkalmazni.
 
 -   a munkavállalónál felmerült okból, ha betegsége, vagy a személyét érintõ más elháríthatatlan akadály meggátolja abban, hogy szabadságát a tárgyévben kivegye, akkor az akadályoztatás megszûntétõl számított 30 napon belül kell kiadni a szabadságot. E szabály kötelezõ elõírás a Munka tv.-ben, ettõl érvényesen eltérni nem lehet (még a felek egyezõ akarata esetén sem).
 
A szabadságra való igény három év alatt évül el. A ki nem adott szabadság pénzbeli megváltása törvénysértõ. A következõ évre járó szabadság tárgyévben elõre való kivétele, ill. kiadása szintén szabálytalan.

Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna

www.adonavigator.hu

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra