A szállítmányozó cégeket érintő adóváltozások

ART

Nyomtatás
Forrás: Fórum Média | Szerző: Farkas Gábor

Címkék: szállítmányozás


A szektort érintően talán a legnagyobb horderejű változás, hogy január 1-jétől csökken a közúti fuvarozásban használt járművekre (nyerges vontató, tehergépjármű, pótkocsi stb.) vonatkozó vagyonszerzési illetékkötelezettség. Ezen kívül számos olyan változás is életbe lép jövőre, ami a környezetvédelmet támogatja.

„A törvényalkotó mindenkit motiválttá tett abban, hogy ne a kockázatos adózói kategóriába tartozzon” – adott iránymutatást Farkas Gábor, aki a 2016-tól hatályos adóváltozásokat veszi górcső alá. 
 
A szektort érintően talán a legnagyobb horderejű változás, hogy január 1-jétől csökken a közúti fuvarozásban használt járművekre (nyerges vontató, tehergépjármű, pótkocsi stb.) vonatkozó vagyonszerzési illetékkötelezettség. 
 
Továbbá januártól a félpótkocsik megszűnnek adótárgynak lenni, ugyanakkor a nyerges vontató gépjárműadó-kötelezettsége emelkedni fog – amely így kerül összhangba az EU irányelveivel. 
 
Ezen kívül számos olyan változás is életbe lép jövőre, ami a környezetvédelmet támogatja. 
 
Ilyen például az elektromos autók és környezetkímélő gépjárművek beszerzése esetén az átruházás és gépjárműadó alóli mentesség és adócsökkenés. 
 
Ugyanakkor sajnos az adózókra nézve kedvezőtlen változások is megjelentek.  Ide sorolható a részletfizetési és határozott időre szóló elszámolású ügyletek teljesítési időpontjának változásai, ami azt jelenti, hogy idáig a partnerrel történő megállapodás során az elszámolási időszak fizetési határideje egybeesett a teljesítési időszakkal, viszont a változás értelmében – és itt most üzleti szempontból vizsgáljuk az újításokat – a jelenlegi szabályrendszert át kell alakítani a vállalatirányítási rendszerben. A korábbi, akár többhónapos fizetési határidők – amikor a teljesítés és a fizetés jelentősen elvált egymástól, ezzel komoly likviditási hiányt okozva a költségvetésnek – gyakorlata megszűnik, aminek következménye, hogy az adózók a fizetési kötelezettségüket ezentúl nem tudják tovább halasztani, mint az időszak utolsó napját követő 30. nap. Magyarul, az adózók továbbra is megállapodhatnak hosszú, akár többhónapos fizetési határidőkben a jövőben is, viszont a havi áfabevallásokban ezeket az összegeket szerepeltetniük kell, ami immár a vállalkozó likviditására fog kedvezőtlen hatást gyakorolni. 
 
Logikusan következik ebből, hogy akinek ilyen jellegű megállapodásai vannak, annak választania kell, hogy vagy finanszírozási teher keletkezik, vagy a jelenleg fennálló szerződéseket felülvizsgálja. 
 
További lényeges változás jön a számlázó programoknál. Szintén januártól életbe lép egy olyan szabály, ami kötelezi az adózókat, hogy a számlázórendszerük rendelkezzen egy adatexport funkcióval. Ennek segítségével a NAV által az ellenőrzés során kérteknek megfelelően a kezdő, illetve záró dátum megadásával meghatározható időszakban kibocsátott és a kezdő és záró számlasorszám megadásával meghatározható sorszámtartományba tartozó számlák adatait lehet közvetlenül lehívni. Főszabály szerint ez csak a január 1-je után kiállított számlákra vonatkozik, viszont a programbevezetés elmulasztása súlyos szankciókat von maga után. 
 
Új intézmény az adózók minősítése. Mint az adóváltozások jelentős része, ez az intézkedés is az adócsalások elleni küzdelem jegyében született meg, és egyfajta bonus-malus rendszerként értelmezhető – leszámítva azt a kategóriát, amelybe azok az adózók tartoznak, akik se nem kockázatosak, se nem megbízhatóak. Ennek megfelelően a megbízható adózó címre az az adózó lesz érdemes, aki legalább három éve működik, nincs az adóteljesítményének 3 százalékát meghaladó adókülönbözete a tárgyévben és az azt megelőző öt éven belül, nincs a negyedév első napján 500 ezer forintot meghaladó adótartozása, és a tárgyévet megelőző két évben mulasztási bírságot is legfeljebb csak kétszer róttak ki rá. Megéri az elitklubba tartozni, ugyanis a minősített adózó kevesebb ellenőrzésre számíthat, de ha mégis fennakadna egy ellenőrzés hálóján, akkor is csak a felét kell kifizetnie mind a mulasztási, mind az adóbírságnak, ráadásul 2018-től az áfa-visszautalásra is 45 napon belül jogosultak. 
 
Ezzel szemben a kockázatos adós listára az az adózó kerülhet fel, aki szerepel a nagy összegű adóhiánnyal vagy a nagy összegű adótartozással rendelkező, esetleg a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató adózók közzétételi listáján, és az egy éven belüli ismételt üzletlezárást megalapozó mulasztást 2016. január 1-jét követően követte el. Az ő esetükben az áfa-kiutalási kérelem 75 napra tolódik, a 90–120 napos ellenőrzési határidők 60 nappal meghosszabbodnak, a késedelmi pótlék a szokásos, jegybanki alapkamat kétszereséről az ötszörösére nő, valamint az általuk fizetett adóbírságnak – ami számukra nem mellőzhető – is a kiszabható összeg minimum felét el kell érnie. 

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra