A százalékos egészségügyi hozzájárulás alapja

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

A magánszemély adóelõleg megfizetésére nem kötelezett, a költségelszámolás lehetõsége, illetve az, hogy számára megtérítik az egészségügyi hozzájárulást, nem merül fel. A magánszemély az egészségügyi hozzájárulást a személyi jövedelemadó bevallásában állapítja meg, és a bevallás benyújtásának határidejéig fizeti meg.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

A százalékos mértékû egészségügyi hozzájárulás alapjának megállapítása

Az Szja tv. 29. § (1) bekezdése szerint az összevont adóalap az adóévben adókötelezettség alá esõ valamennyi önálló, nem önálló tevékenységbõl származó, valamint egyéb bevételbõl megállapított jövedelem, továbbá átalányadózás esetén az egyéni vállalkozói, a mezõgazdasági kistermelõi bevételbõl az átalányban megállapított jövedelem és a (3)-(4) bekezdés szerinti adóalap-növelõ összeg. Ha a jövedelem után a magánszemély kötelezett a társadalombiztosítási járulék, az egészségügyi hozzájárulás megfizetésére (kivéve, ha azt költségként számolja el, vagy azt számára megtérítették), a megállapított jövedelem 78 százalékát kell jövedelemként figyelembe venni. [Az Szja tv. hivatkozott rendelkezése 2010. január 1-jétõl hatályos. A 2011. január 1-jétõl hatályos módosítás a jövedelem megállapítására vonatkozó szabályt nem érintette.]

A magánszemélyt terheli az egészségügyi hozzájárulás, ha a jövedelem nem kifizetõtõl származik, illetve a kifizetõnek nincs adó, adóelõleg megállapítási kötelezettsége.

Az Eho tv. alkalmazásában nem minõsül kifizetõnek:

    az önkéntes kölcsönös biztosítópénztár a tag kilépése, illetõleg a várakozási idõ letelte után a tag részére teljesített adóköteles pénztári kifizetés,

    a számlavezetõ a nyugdíj-elõtakarékossági számlákról szóló törvényben meghatározott számlatulajdonos részére kifizetett, egyéb jövedelemnek minõsülõ összeg tekintetében,

    az önkéntes egészségpénztár és az önkéntes önsegélyezõ pénztár a jogosulatlanul igénybe vett pénztári szolgáltatás esetén.

Ezekben az esetekben a kifizetõ által kifizetett jövedelem 78 százalékát kell eho alapként figyelembe venni. A magánszemély adóelõleg megfizetésére nem kötelezett, a költségelszámolás lehetõsége, illetve az, hogy számára megtérítik az egészségügyi hozzájárulást, nem merül fel. A magánszemély az egészségügyi hozzájárulást a személyi jövedelemadó bevallásában állapítja meg, és a bevallás benyújtásának határidejéig fizeti meg.

Adószámos magánszemély

Az Szja tv. 46. § (4) bekezdése szerint a kifizetõnek nem kell adóelõleget megállapítania a számlaadásra kötelezett magánszemély által számlázott, valamint a felvásárlási jegy alapján kifizetett bevételbõl. Azonban ha a nem egyéni vállalkozóként, nem mezõgazdasági õstermelõként számlaadásra kötelezett magánszemély nyilatkozatot ad arról, hogy kéri az adóelõleg levonását, a kifizetõnek az adóelõleget le kell vonnia.

Az adószámos magánszemélytõl nyilatkozat hiányában a kifizetõ nem vonja le az adóelõleget.

Az Eho tv. 3. § (1) bekezdése szerint abban az esetben, ha a kifizetõ az adóelõleg alapját képezõ jövedelem után adót (adóelõleget) nem köteles megállapítani, a jövedelmet szerzõ magánszemély 27 százalékos mértékû egészségügyi hozzájárulást fizet az adóévben kifizetett, juttatott, az Szja törvény szerint az összevont adóalapba tartozó, az adóelõleg-alap számításnál figyelembe vett jövedelem után.

A magánszemély döntheti el, hogy tételes költségelszámolással, vagy 10 százalékos költséghányad alkalmazásával állapítja-e meg az adóelõleget.

Amennyiben a magánszemély 10 százalékos költséghányad alkalmazását választja, akkor az õt terhelõ egészségügyi hozzájárulás elszámoltnak minõsül, és a bevétel 90 százaléka a 27 százalékos mértékû egészségügyi hozzájárulás alapja.

Amennyiben a magánszemély tételes költségelszámolást alkalmaz, akkor dönthet úgy, hogy az egészségügyi hozzájárulást költségként elszámolja, vagy nem számolja el.

Amennyiben az egészségügyi hozzájárulást költségként elszámolja, akkor a bevétel-költség= jövedelem a fizetendõ egészségügyi hozzájárulás alapja.

Amennyiben az egészségügyi hozzájárulást nem számolja el költségként, akkor bevétel-költség = jövedelem x 0,78-al, amely az egészségügyi hozzájárulás alapja.

Természetesen az adószámos magánszemély esetében is alkalmazni kell az Eho tv. azon rendelkezését, hogy mentes az egészségügyi hozzájárulás alól az a jövedelem, amely után a Tbj. szabályai szerint járulékot kell fizetni.

Az ingatlan bérbeadás esetében a magánszemély kötelezett a 14 százalékos mértékû egészségügyi hozzájárulás megfizetésére. Az önálló tevékenységgel összefüggésben a magánszemély a jövedelmét ebben az esetben is az Szja tv. szerint tételes költségelszámolás, vagy 10 százalék költséghányad alkalmazásával állapítja meg.

Az egészségügyi hozzájárulás alapjának megállapítása megegyezik az elõzõekben ismertetett eljárással, de ügyelni kell arra, hogy abban az esetben, ha a jövedelem megállapítása során tételes költségelszámolást alkalmaz a magánszemély,  és az így megállapított jövedelem meghaladja az adóévben az 1 millió forintot, az egészségügyi hozzájárulást abban az esetben is meg kell fizetni, ha a jövedelem 78 százaléka már nem éri el az 1 millió forintot.

***

A cégmenedzselés kézikönyve

Ez a könyv nem elvont magasságokba vezeti az olvasót, hanem ismerõs terepre, a saját cégébe invitálja vissza: e könyvben egy speciálisan magyar cégbemutatót tartunk a cégtulajdonosnak a saját cégérõl. Rendre visszatérõen arra késztetjük, hogy õ a saját cégére vonatkoztassa az ideális kkv-ról felvázolt prezentációnkat. A cégmenedzselés kézikönyve - átfogja a cégvezetés összes területét - a szervezéstõl, vezetéstõl, munkaügyeken, a marketingen át az adózásig, rálátást ad a könyvelésre is. Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2011. Terjedelem: 735. oldal.  Ára: 9.900,-Ft - de most 20%  kedvezménnyel: 7.350,-Ft + 820,-Ft postaköltségel itt:  info@cegmenedzseles.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra