A személyi jövedelemadózást, a béren kívüli juttatásokat érintő fontosabb 2013. évi változások

SZJA

Nyomtatás
Forrás: NAV

A személyi jövedelemadóval, a béren kívül juttatásokkal kapcsolatos jogszabályváltozások a magánszemély adózók és vállalkozások jelentős részét érintik közvetlenül, vagy közvetve. Az alábbiakban néhány fontosabb változást – a teljesség igénye nélkül - foglaltunk össze:

Személyi jövedelemadózás:

2013. január elsejétől megvalósul az arányos, egykulcsos személyi jövedelemadózás: a magánszemélyvalamennyi jövedelmére egységesen 16 százalék az adó. Azaz megszűnik az évi 2 millió 424 ezer forint feletti jövedelmeket terhelő adóalap-kiegészítés (szuperbruttósítás) intézménye, amely jelentősen leegyszerűsíti az adóalap és az adóelőleg megállapítását.

minimálbér összege 98.000 forintra, a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetőleg középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma 114. 000 forintra emelkedett.

nyugdíjszolgáltatás adómentességéhez szükséges felhalmozási időszak a korábbi 3 évről 10 évre emelkedik. A 2013. január 1-jétől az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári, a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmény és a NYESZ számláról történő kifizetés csak akkor lehet adómentes, ha a jogosult tagsági jogviszonya a teljesítés évét megelőző tizedik adóévben, vagy azt megelőzően keletkezett. A 2013. január 1. előtt megnyitott számlák esetén még a korábbi 3 éves időkorlát alkalmazható.
 
Béren kívüli juttatások

A béren kívüli juttatásokat a 16 százalékos személyi jövedelemadón túl terhelő egészségügyi hozzájárulás mértéke 2013-tól 14 százalékra emelkedik (a korábbi 10 százalékról). A közteheralap változatlanul a juttatás értékének 1,19 szerese.
Az Erzsébet-utalvány béren kívüli juttatásnak minősülő havi keretösszege – 5 ezer forintról – 8 ezer forintraemelkedik, továbbá melegétel vásárlására is felhasználható.

Ez évtől a munkáltató abban az esetben is biztosíthat utalvány formájában munkahelyi étkeztetést, ha a munkahelyi étkezőhely külsős személyek számára is nyitva áll.

Az iskolakezdési támogatás 2013-tól csak utalvány formában nyújtható (a számlával való elszámolás lehetősége megszűnik). Az utalvány lehet papír alapú vagy elektronikus utalvány is. Felhasználhatósága meghosszabbodik a kibocsátás évének utolsó napjáig. A támogatásra való jogosultságról a magánszemélynek csak nyilatkozatot kell tennie munkáltatója felé.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra