A SZÉP kártyával kapcsolatos tudnivalók a személyi jövedelemadóban

SZJA

Nyomtatás
Forrás: NAV | Szerző: Urbánné Tiffinger Anita

A Széchenyi Pihenő Kártya a béren kívüli juttatások körébe tartozó olyan fizetési eszköz, mellyel a munkavállalónak a munkáltató által utalt támogatás terhére – az arra felhatalmazott szolgáltatóknál – szolgáltatások vásárolhatók. A kártya kibocsátásának, felhasználásának részletes szabályait az 55/2011 (IV.12.) Kormányrendelet tartalmazza.

A kormányrendelet alapján béren kívüli juttatás ilyen elektronikus utalvány formájában kizárólag munkavállaló és közeli hozzátartozója részére adható, és az utalványra kizárólag az szja tv. 71. § c) pontjában meghatározott támogatások érkezhetnek.
  
 Ez alapján tehát a SZÉP kártya 3 alszámlájára teljesíthető juttatás a munkáltató részére:
-         szálláshely alszámlára (több juttatótól származóan együttvéve legfeljebb 225 ezer forint),
-         vendéglátás alszámlára (több juttatótól együttvéve legfeljebb 150 ezer forint),
-         szabadidő és rekreáció alszámlára (több juttatótól együttvéve legfeljebb 75 ezer forint) támogatás utalható.
 
Természetesen a kifizető dönthet úgy, hogy a jogszabályban meghatározott összeghatárt meghaladóan nyújt SZÉP kártya formájában juttatást a munkavállaló részére. Ebben az esetben a juttatás 450 ezer forintot meghaladó felettes része egyes meghatározott juttatásként lesz adóköteles, ami azt jelenti, hogy a felettes részre tekintettel a munkáltatónak 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell fizetnie.
 
 Az egyes alszámlák terhére igénybe vehető szolgáltatások körét részletesen az említett kormányrendelet tartalmazza.
 
Gyakori kérdés adózóink részéről, hogy az egyes alszámlákra utalt támogatások másik alszámlára átvezethetőek-e.
 
A kormányrendelet alapján erre nincs lehetőség, az egyes alszámlákra utalt támogatások másik alszámlára nem utalhatók át, azokat kizárólag a munkáltató általi utalásban megjelölt alszámlán lehet nyilvántartani, és csak az alszámlának megfelelő szolgáltatás nyújtására lehet beváltani.
 
Fontos azonban megemlíteni, hogy szálláshely szolgáltatás igénybevételére bármely alszámlára utalt támogatás felhasználható.
 
Gyakran kérdezik adózóink, hogy a társas vállalkozás személyesen közreműködő tagja, illetve a munkáltatóhoz kirendelt munkavállaló is részesülhet-e a béren kívüli juttatások ezen formájában.
 
A válasz igen, hiszen az szja törvény szerint munkavállalónak minősül a társas vállalkozás személyesen közreműködő tagja illetve a munkáltatóhoz a munka törvénykönyve alapján kirendelt munkavállaló is a béren kívüli juttatások vonatkozásában. .
 
Szintén gyakori kérdés adózóink részéről, hogy nyújtható-e szakszervezet által tagjának üdülési szolgáltatás révén juttatott jövedelem SZÉP kártya terhére. Mivel azonban a hatályos jogszabályok szerint SZÉP kártyával üdülési szolgáltatás csak munkavállaló és munkáltató közötti juttatás formájában valósulhat meg, így szakszervezeti tagnak ebben a formában üdülési szolgáltatás nem nyújtható.
 
A SZÉP kártyával nyújtott támogatások a személyi jövedelemadóban béren kívüli juttatásnak minősülnek, ami azt jelenti, hogy az adó alapja a juttatás értékének 1,19-szerese, mely után a kifizetőt terhelő adó 16 százalék. A kifizetőt ezen felül az adóalap után 10 százalék egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség is terheli.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra