A "szocho” kedvezmény alapjába beleszámít-e a betegszabadság díja?

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Címkék: Önadózó


Újra egy téma, amit két könyvvizsgáló háromféleképpen értelmez. ”A munkabérek nettó értékének megőrzését célzó adókedvezmény ” (szocho kedvezmény) körül alakult ki mizéria. Az április elején megjelent törvénymódosításnak megfelelően ezentúl a tört hónapra is számolhatunk szocho kedvezményt. A módosítás előtt is voltak értelmezési problémák, de most újak is keletkeztek. Ez minden vállalkozót érint, aki végrehajtotta az elvárt béremelést és most szeretné törvényesen igénybe venni a megérdemelt adókedvezményt, de jogszabály értelmezése körül kialakult vitában nem tud eligazodni. Az írás az Önadózó újság 2012 júniusi számában olvasható - keresse az In Medio vagy Relay hírlapüzletekben vagy fizesse elő.

Az Önadózó júniusi számának tartalma:

AKTUÁLIS ADÓZÁSI INFORMÁCIÓK
 

Percenként és üzenetenként kétforintos távközlési adó júliustól * 219.200 forint volt a bruttó átlagkereset 2012. január-márciusban *  Munkahelyi képzések támogatására lehet pályázni
* VM: 100 millió forint a gazdák de minimis támogatására 2012-ben *  Az MFB három új, vállalakozókat segítő hitelprogramot indít
 
FORDÍTOTT ADÓZÁS A GABONAPIACON
 
A május közepén elfogadott törvényjavaslat szerint 2012. július 1-től a fordított adózást kell alkalmazni a következő termékek belföldi forgalmazása esetében: kukorica, búza, rozs, zab, triticale, napraforgó mag, repce, szójabab.  A  törvény növeli az adóhatóság ellenőrzési tevékenységének hatékonyságát is azzal, hogy új adatszolgáltatási kötelezettséget ír elő, amelyet azoknak az adóalanyoknak kell teljesíteni, akik a fordított adózás hatálya alá eső terméket értékesítenek vagy szereznek be. Írásunkban példán keresztül is bemutatjuk a törvény gyakorlati alkalmazását, és felhívjuk a figyelmet az átmenet problémás kérdéseire is.
 
DIÁKOK NYÁRI MUNKÁJA - SZJA
 
A diákok többféle módon folytathatnak nyári munkát. Van, aki önként vállal munkát, de vannak kötelező szakmai gyakorlatok is. Mindenesetre fontos, hogy a diákok nyári munkájával összefüggésben megismerjük a személyi jövedelemadó kötelezettséggel összefüggő 2012. évi rendelkezéseket.
 
A DIÁKOK NYÁRI MUNKAVÉGZÉSE ÉS ENNEK TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI SZABÁLYAI
 
Vége a tanévnek, megkezdődik a diákmunka igazi szezonja, a nyári szünidősök megjelennek a munkaerőpiacon, mint munkát keresők, de önálló vállalkozásba is kezdhetnek (sok foglalkoztató ezt a formát részesíti előnyben). A pénzkereseti lehetőség tarka forgatagában segít eligazodni ez a cikk, ami azért érdemel figyelmet, mert a tanulók (hallgatók) munkavégzéséért járó díjazás társadalombiztosítási közterhei az általános szabályokhoz képest mutatnak némi eltérést. Foglalkozási, foglalkoztatási formánkként nézzük részletesen.

AZ EGYSZERŰSÍTETT FOGLALKOZTATÁSRÓL

Az egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos szabályokról a 2010. évi LXXV. törvény (továbbiakban: Efo tv.) rendelkezik. Egyszerűsített foglalkoztatás céljából munkaviszonyt létesíteni alkalmi munkára, illetve mezőgazdasági és turisztikai idénymunkára lehet. Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében végzett munka ellenértéke a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakbnban: Szja tv.) rendelkezése szerint munkaviszonyból származó, ezen belül  bérjövedelemnek minősül.
 
FOGLALKOZTATÁST ÖSZTÖNZŐ ADÓKEDVEZMÉNYEK III.

Bérkompencáció a gyakorlatban - Szakképzettséget nem igénylő foglalkozások kedvezménye.  Sorozatunk jelen – befejező – részében a munkabérek nettó értékének megőrzését célzó - „az elvárt béremelés végrehajtásával és a foglalkoztatással összefüggő egyes törvények módosításáról” szóló 2012. évi XXI. törvénnyel módosított - adókedvezményt és a szakképzettséget nem igénylő foglalkozásokban foglalkoztatott munkavállalók után érvényesíthető adókedvezményt ismertetjük.
 
A „SZOCHO” KEDVEZMÉNY ALAPJÁBA BELESZÁMÍT-E A BETEGSZABADSÁG DÍJA?
 
Újra egy téma, amit két könyvvizsgáló háromféleképpen értelmez. ”A munkabérek nettó értékének megőrzését célzó adókedvezmény ”  (szocho kedvezmény)  körül alakult ki mizéria. Az április elején megjelent törvénymódosításnak megfelelően ezentúl a tört hónapra is számolhatunk szocho kedvezményt. A módosítás előtt is voltak értelmezési problémák, de most újak is keletkeztek.  Ez minden vállalkozót érint, aki végrehajtotta az elvárt béremelést és most szeretné törvényesen igénybe venni a megérdemelt adókedvezményt, de jogszabály értelmezése körül kialakult  vitában nem tud eligazodni.
 
SZÁMLA-LIBERALIZÁCIÓ
 
Az Európai Bíróság keveset idézett, csekély nyilvánosságot kapott döntése alaposan átformálja a magyarországi joggyakorlatot a számla kiállításával, valamint a levonható adó tárgyi feltételének megítélésével kapcsolatban. Sajnálatosan az említett C-368/09 ügy olyannyira kevés nyilvánosságot kapott -annak ellenére, hogy a jogvita az APEH és egy magyar cég között jött létre-, hogy az adóhatóság ellenőrzési gyakorlatában még nem jelentkezik az ítéletben megfogalmazott számlával, számlázással kapcsolatos alapelv.
 
SPORT ÉS ADÓZÁS: SPORTTEVÉKENYSÉGEK ÉS JÖVEDELMEK ADÓZÁSA
 
Az Olimpia évében aktuális végiggondolni, hogy milyen adókötelezettség merül fel a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) rendelkezési alapján azon juttatásokkal kapcsolatban, amelyek valamely sporttevékenységhez kötődnek. Írásunk célja, hogy mind a pénzbeli, mind a tárgyiasult formában, mind a hivatásos, mind az amatőr és az egykori klasszis sportolók részére adott juttatásokat és a hozzájuk kapcsolódó adókötelezettséget bemutassa.
 
VÁLTOZÁS A LÁTVÁNY-CSAPATSPORT KEDVEZMÉNYEKBEN
 
Az Önadózó  2011. évi 9. számában adtunk hírt a 2011-től érvényesíthető új, a sport támogatásához kapcsolódó, a társasági adóból érvényesíthető kedvezményekről. Jelen cikk elsősorban, az időközben 2 alkalommal is módosult feltételekről ad számot, csak az érthetőség miatt feltétlenül szükséges mértékben utal a nem változott szabályokra.
 
AZ OSZTALÉKELŐLEG FIZETÉSÉNEK FELTÉTELEI
 
Amikor már a tavalyi beszámolók elfogadásra kerültek, és az osztalékokat is kifizettük, ismét felmerülhet az igény arra, hogy a tulajdonosok üzletrészük fejében jövedelemhez jussanak. Ezt a tárgyévre vonatkozóan osztalékelőleg formájában tehetik meg.
 
AZ ÉLELMISZERLÁNC-FELÜGYELETI DÍJ SZABÁLYAIRÓL
 
A felügyeleti díjfizetési és bevallási kötelezettség alá tartozik minden olyan élelmiszer- és takarmányipari vállalkozás, illetve élelmiszerlánc-szereplő, amelynek tevékenységére kiterjed az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság ellenőrző munkája. Az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat május 31-ig kellett bevallani kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítást követően a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal  (NÉBIH) portálján, a díjat két részletben, egyenlő összegben július 31-éig, illetve január 31-éig kell a NÉBIH számlájára megfizetni.
 
KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ 2012. I. NEGYEDÉVI BEVALLÁSÁNAK TAPASZTALATAI
 
Az új törvény életbelépésével az idei évre szóló bejelentési és első bevallási kötelezettséget is teljesíteni kellett az első negyedévre. A kötelezettek és a termékdíjköteles termékek körének változása miatt érdemes feleleveníteni a bevallás kapcsán felmerült problémákat annak érdekében, hogy az esetlegesen elmulasztott kötelezettséget pótolni lehessen.
 
A MEZŐGAZDASÁGBAN FELHASZNÁLT GÁZOLAJ UTÁNI JÖVEDÉKIADÓ-VISSZATÉRÍTÉS FELTÉTELEIRŐL ÉS SZABÁLYAIRÓL
 
Az Önadózó hasábjain önálló témaként még nem foglalkoztunk a mezőgazdaságban felhasznált gázolajat terhelő jövedéki adó visszaigénylési lehetőségről. A cikk aktualitását az adja, hogy április közepén jelent meg a vonatkozó kormány rendelet módosítása. A hatályba lépéshez képest szokatlanul (bár indokoltan – hiszen a jövő évben benyújtandó visszatérítési kérelmek feltételeit már az idei gazálkodás során figyelembe kell venni) korán, mintegy háromnegyed évvel.
 
A HAVI ADÓ- ÉS JÁRULÉKBEVALLÁS ÖNELLENŐRZÉSE
 
Az önellenőrzés, mint legalapvetőbb adózói jog, valamennyi bevalláshoz kapcsolódóan rendelkezésre áll. A havi adó- és járulékbevallás tekintetében ugyanakkor – komplexitása miatt – több kérdés felmerülhet ezzel összefüggésben, jelen cikkben e problémákat kívánom részletezni.
 
AZ ÜGYVEZETŐ TAGOK TB. JOGÁLLÁSA - 2012
 
A vezető tisztség ellátásának formája és a társadalombiztosítási jogállás közötti összefüggések a gazdasági társaságok esetében: írásunkban a Tbj. szerint társas vállalkozásnak minősülő gazdasági társaságokkal, illetve azok közül is elsődlegesen a közkereseti társasággal, a betéti társasággal és a korlátolt felelősségű társasággal, valamint az ezek ügyvezetését ellátó tagok Tbj. szerinti megítélésével foglalkozunk.
 
SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁSI ADÓ VAGY EGÉSZSÉGÜGYI HOZZÁJÁRULÁS?
 
A jogalkalmazók gyakran teszik fel azt a kérdést, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni annak eldöntése során, hogy a természetes személy részére jutatott jövedelemmel összefüggésben szociális hozzájárulási adót, vagy százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást kell-e fizetni.
 
ROKKANTSÁGI ELLÁTÁSBAN RÉSZESÜLŐK KÖZGYÓGYELLÁTÁSA
 
A Magyar Közlöny 2012. évi 44. számában – 2012. április 13-án – jelent meg „a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény módosításáról” szóló 2012. évi XXXIV. törvény. Az új törvénnyel a jogalkotó 2012. április 14-től kezdődő hatállyal módosította a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvénynek (a továbbiakban: Szoctv.) a közgyógyellátásra jogosultakra vonatkozó szabályait.
 
NYUGDÍJIGÉNYLÉS 2012 MÁJUSTÓL
 
Igényérvényesítési szabályok, bejelentő lapok, mellékletek. Rövid anyagunkban megkíséreljük dióhéjban bemutatni a társadalombiztosítási nyugellátások, valamint a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek feladat és hatáskörébe tartozó egyéb ellátások (ezért került anyagunk címe idézőjelbe) igénylésére vonatkozó legfontosabb általános tudnivalókat, illetve felhívni a figyelmet arra, hogy az ellátások érvényesítéséhez szükséges igénylőlapok hol érhetőek el.
 
BEFEKTETÉSEK ELEMZÉSE: HOGYAN KEZELJÜK A KOCKÁZATOT?
 
Előző pár részünkben a vállalkozások (vagy akár magánszemélyek) életének egy fontos döntését elemztük: hogyan értékeljük a befektetéseket? Egy befektetési döntés előtt sok szempont megfontolandó: ilyenek például a technológiai fejlődés üteme, várható versenykörnyezet, rendelkezésre álló erőforrások, és természetesen a vezetőség szándéka és stratégiája. Most a kockázat jön.
 
1+1 %-OS ÜGYEK A BÍRÓSÁG ELŐTT: KI LEHET KEDVEZMÉNYEZETT? 
 
Az itt közölt jogesetben a bíróságnak arról kellett döntenie arról, hogy az alapítvány kedvezményezettként jogosult-e a számára felajánlott 1 %-os összegekre, avagy nem. A vonatkozó törvény szigorú feltételeket határoz meg, melyeknek az alapítvány meg kell felelnie. 

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra