A társasági adó ellenőrzésének szempontjai 2014-ben

TAO

Nyomtatás

Az adóalap módosító tételek meghatározásakor figyelmet kell fordítani arra, hogy a terven felüli értékcsökkenésként elszámolt, az értékesített immateriális javak, tárgyi eszközök nettó értékének kivezetéseként elszámolt összeg, valamint különböző bírságok, szankciók gyakorta nem kerülnek adóalap növelő tételként besorolásra.

A NAV 2014. évi ellenőrzési tájékoztatásából a társasági adóra vonatkozó irányokat ismertetjük.

A társasági adó ellenőrzések tekintetében figyelmet kell fordítani az adózás előtti eredmény terhére  indokolatlanul elszámolt költség-, ráfordításelemek kiszűrésére, mert évekig hatással lehetnek a társasági adó fizetésére (elhatárolt veszteség), illetve annak elmaradására. Különös gondosságot igényel az olyan ügyletek vizsgálata, amelyek kedvezményezettjei külföldi leány-, anyavállalatok (tőke/profit kimentés), a veszteség pedig a hazai cégeknél csapódik le. 
 
Az adóalap módosító tételek meghatározásakor figyelmet kell fordítani arra, hogy a terven felüli értékcsökkenésként elszámolt, az értékesített immateriális javak, tárgyi eszközök nettó értékének kivezetéseként elszámolt összeg, valamint különböző bírságok, szankciók gyakorta nem kerülnek adóalap növelő tételként besorolásra. 
 
Az ellenőrzéseknek ki kell terjednie a beruházásnak minősülő tételek elszámolásának helytállóságára, a bizonylat nélküli, fiktív számlákra alapozott költségelszámolások feltárására.
 
A kapcsolt vállalkozások, transzferárak ellenőrzése rendkívül időigényes, nagy szaktudást igénylő feladat. A szokásos piaci ársáv megállapításánál egyre nagyobb szerepet kap a hagyományostól eltérő módszerek alkalmazása, ami fokozott körültekintést kíván az ellenőrzésben résztvevőktől. Az ellenőrzések során indokolt figyelemmel kísérni a kapcsolt vállalkozások egymás közötti pénzügyi műveleteinek eredménymódosító hatását, rövid lejáratú kölcsönszerződések során felszámított, szokásos piaci ártól eltérő kamattal összefüggő adóalap korrekciókat, valamint az ügyletekkel érintett immateriális javak piaci árának helytállóságát.
 
A gazdaság ösztönzésében fontos szerepet tölt be a kutatás-fejlesztési tevékenység. A kutatás-fejlesztési tevékenységgel kapcsolatban társasági adóalap csökkentést alkalmazó, illetve - elévülési időn belül - az innovációs járulék kötelezettséget csökkentő adózók vizsgálata során alapvető fontossággal bír az érintett tevékenység megfelelő minősítése, különösen a megbízás keretében elkészített olyan tanulmányok esetében, amelyek nem elégítik ki a kutatás-fejlesztéssel szemben támasztott tartalmi követelményeket. Az ellenőrzéseknek ki kell terjednie a saját tevékenységi körben végzett kutatás-fejlesztés költségeinek helyes elszámolására is. 
 
A társaságok által igénybevett támogatások (államháztartással szembeni egyes juttatások) felhasználásának, szabályszerű igénybevételének ellenőrzése alapvető közérdek.
 
Adókedvezmények közül a fejlesztési adókedvezményt az első igénybevételt követő hármadik év végéig  legalább egyszer köteles ellenőrzés alá vonni az adóhatóság, de emellett figyelmet fordít többek között a látvány-csapatsportok támogatása címén – visszafizetési kötelezettség nélkül átadott támogatás, juttatás, pénzeszköz, eszköz alapján - igénybe vehető adókedvezmény érvényesítésére, valamint a kis- és középvállalkozások adókedvezményeire (kisvállalkozások adókedvezménye, befektetési adóalap-kedvezmény) is. 
 
A társasági adókötelezettség ellenőrzése együtt jár a számviteli rend és a bizonylati fegyelem vizsgálatával.  Az adóhatóság következetesen feltárja és szankcionálja a könyvek, nyilvántartások vezetésének elmulasztását, a nyilvántartások és benyújtott bevallások összegben való eltérését, a belső szabályzatok hiányát, illetve előírásainak be nem tartását, a bejelentési és adatszolgáltatási kötelezettség nem teljesítését, továbbá a bizonylat kiállítás és iratmegőrzés szabályainak be nem tartását. 
 
Tekintettel a feltételes adómegállapítás tárgyában hozott határozatok növekvő számára, valamint arra,  hogy az érintett tranzakciók számos esetben jelentős ügyleti értékkel bírnak, az adómegállapítás iránti kérelemben foglalt tények teljesülésének utólagos ellenőrzésére a jövőben is kiemelt feladatként tekint az adóhatóság. 
 
A jövedelem -(nyereség-) minimum utáni adókötelezettség teljesítésének vizsgálata csak szűkebb körben, elsődlegesen azon társaságoknál indokolt, amelyek esetében az ellenőrzés elrendelését egyéb kockázatok is alátámasztják. 
 
A szakképzési hozzájárulás vonatkozásában – kihasználva a gyakorlati képzés szervezésére jogosult hozzájárulásra kötelezettekről, valamint a tanulószerződésekről vezetett kamarai nyilvántartások adatainak megismerhetőségét – az ellenőrzéseket a szakképzési hozzájárulás alapjának jogszerű csökkentésére szükséges fókuszálni. 
 
A pénzügyi tranzakciós illeték esetében az egyes adókötelezettségek teljesítésére irányuló ellenőrzés eredményének függvényében kell megindítani a bevallások utólagos vizsgálatát.  

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra