A társasági adóelőleg kiegészítési kötelezettség

TAO

Nyomtatás
Forrás: NAV

2012. december 20-a a feltöltési kötelezettség teljesítésének határideje

társasági adóelőleg kiegészítési kötelezettség a kettős könyvvitelt vezető belföldi illetőségű adózót valamint a külföldi vállalkozót terheli, amennyiben az adóévet megelőző adóévben az éves szinten számított árbevétele meghaladta a 100 millió forintot. Ezen adózói körnek a társasági adóelőleget az adóév  - tárgyév -  december 20-ig  - folyó évben 2012. december 20. napjáig -, a naptári évtől eltérő üzleti évet választó adózónak az adóév  - üzleti év -  utolsó hónapjának 20. napjáig kell kiegészítenie az adóévi várható, éves fizetendő adó összegére.
 
Nem kell adóelőleg-kiegészítési kötelezettséget teljesítenie az adózónak megszűnésekor, valamint, ha adóbevallást a cégbejegyzési eljárás befejezése miatt ad be, továbbá az MRP-nek, a közhasznú nonprofit gazdasági társaságnak, a vízitársulatnak, az alapítványnak, a közalapítványnak, az egyesületnek, a köztestületnek, az egyháznak, a lakásszövetkezetnek, a közhasznú szervezetként besorolt felsőoktatási intézménynek, az önkéntes kölcsönös biztosítópénztárnak, a szociális szövetkezetnek és az iskolaszövetkezetnek, továbbá a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény 5. számú mellékletében felsorolt társasági adóalanynak nem minősülő szervezeteknek.
 
Az egyszerűsített vállalkozói adóelőleg kiegészítési kötelezettség az egyszerűsített vállalkozói adó valamennyi alanyát terheli. Ez azt jelenti, hogy az adózónak az adóévben december 20-áig a várható éves adó összegére ki kell egészítenie az adóelőleg összegét.
 
Az adóelőleg kiegészítési kötelezettség elmulasztását az adóhatóság mulasztási bírság kiszabásával szankcionálja. Amennyiben az adózó esedékességig az adóévi várható adó összegét  - figyelemmel az adóév során megfizetett előleg összegére is -  nem fizette meg legalább 90%-os mértékben, a befizetett előleg és az adó 90%-ának különbözete után 20%-ig terjedő mulasztási bírságot fizet.
 
Ezúton is felhívjuk az érintettek szíves figyelmét arra, hogy az adó megfizetésének időpontja az a nap, amikor az adózó belföldi fizetési számláját az azt vezető pénzforgalmi szolgáltató megterhelte.Fizetési számlával nem rendelkező adózó esetében pedig az a nap, amikor az adót a pénzforgalmi szolgáltató vagy - ha jogszabály lehetővé teszi - az adóhatóság pénztárába befizették, illetve postára adták.
 
Az átutalási megbízás aláírásával tehát az adó még nem minősül megfizetettnek, az adóelőleg kiegészítési kötelezettség azon a napon tekinthető teljesítettnek, amikor az adózó belföldi fizetési számláját az azt vezető pénzforgalmi szolgáltató megterhelte.
 
Ezért javasoljuk, hogy a szankció elkerülése érdekében a feltöltési kötelezettség teljesítését szolgáló átutalási megbízásokat időben nyújtsák be a pénzintézetnek, hogy a teljesítés a december 20-ai határidőig megtörténhessen.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra