A távolléti díj számítása

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Áttekintjük a távolléti díjjal fizetendõ távollétek körét, illetve a távolléti díj mértékének megállapítására vonatkozó kérdéseket. Az írás teljes terjedelmében az Önadózó 2008/4. számában olvasható.

_____________________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

_____________________________________________

A távolléti díj számítása

A távolléti díj 1995. évi bevezetése a jogalkotó azon szándékát fejezi ki, hogy a munkavállaló a munkavégzésért járó bérhez közel esõ díjazásban részesüljön mindazon esetben, amikor a Munka Törvénykönyve (1992.évi XXII. törvény, a továbbiakban: Mt.) munkavégzési kötelem nélkül díjazást ír elõ.  Az Mt. ezen cél megvalósulásának érdekében meghatározza azon módszert, ahogy a távolléti díjat idõbér, órabér, teljesítménybér esetén számítani kell. A cikk keretében áttekintem a távolléti díjjal fizetendõ távollétek körét, illetve a távolléti díj mértékének  megállapítására vonatkozó kérdéseket.

A távolléti díj esetei

Az Mt. szabályai szerint a munkavállaló járandóságát távolléti díjjal kell elszámolni a következõ idõtartamokra:  
Mt. 107.§ a) -  amíg állampolgári kötelezettségét teljesíti,
Mt. 107.§ b)     - közeli hozzátartozó halálakor, esetenként legalább két munkanapon át,  
Mt. 107.§ f)     - a véradás miatt távol töltött teljes idõtartamra, a munkahelyen kívül szervezett véradás esetén legalább       négy órára,
Mt. 151.§ d)     - munkaszüneti nap miatt kiesett idõre,  
Mt. 151.§ e)     - szabadság idõtartamára,  
Mt. 151.§ f)     - szoptatási munkaidõ-kedvezmény idejére,  
Mt. 151.§ g)     - a munkaviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott munkavégzés alóli felmentés idõtartamára,  
Mt. 25.§ (1)     - a szakszervezet tisztségviselõjét megilletõ munkaidõ-kedvezmény idõtartamára,  
Mt. 62.§ (2)     - az üzemi tanács tagját megilletõ munkaidõ kedvezmény idõtartamára,  
Mt. 104.§ (5)     - ha a munkavállaló az utasítás jogszerû megtagadása következtében nem végez munkát,  
Mt. 116.§      - a munkavállaló általános iskolai tanulmányai miatt kiesõ munkaidõre,  
Mt. 137.§ (3)     - betegszabadság idejére 80 % mértékben,  
Mt. 138/A.§      - gyermek születése esetén az apát megilletõ öt munkanap munkaidõ kedvezmény idejére,  
Mt. 107.§ d)     - a kötelezõ orvosi vizsgálat (ideértve a terhességgel összefüggõ vizsgálatot is) idõtartamára.

Fontos szabály, hogy az elõzõekben tételesen felsorolt eseteken túl, az Mt. 151. § (1) bekezdése szerint távolléti díjat kell fizetni mindazon esetben, amikor munkaviszonyra vonatkozó szabály munkavégzés nélkül munkabér fizetését írja elõ annak  mértéke meghatározása nélkül. fizetni mindazon esetben, amikor munkaviszonyra vonatkozó szabály munkavégzés nélkül munkabér fizetését írja elõ annak mértéke meghatározása nélkül. A távolléti díj  összegének megállapításakor    -  a távollét idõszakában érvényes személyi alapbért, és rendszeres bérpótlékokat,    -  rendkívüli munkavégzés miatti kiegészítõ pótlékot,    - több mûszakos munkaidõ-beosztásban foglalkoztatott munkavállaló esetén mûszakpótlékot,    - megszakítás nélküli munkarendben történõ foglalkoztatás pótlékát,    -  teljesítménybérben foglalkoztatott munkavállaló esetén a teljesítménytényezõt kell figyelembe venni.

A távolléti díj számítása

A távolléti díj számítására irányadó részletes szabályokat az Mt. 151/A. §-a tartalmazza.

Távolléti díj havi idõbérben foglalkoztatottak esetében    

Havi idõbér esetén elsõ lépcsõben egy hónapra kell megállapítani a távolléti díj összegét.     A havi távolléti díj összegét osztani kell a tárgyhó fizetett napjai számával, ez az egy napi távolléti díj.     Az egy napi távolléti díj egynapi összegének a napi munkaidõvel történõ osztása az egy órai távolléti díjat mutatja.   Figyelem!  Nincs szükség erre a számításra,  ha a távolléti díj összege megegyezik azzal az összeggel  /a    távolléti díj szorzó 1,000/  amely összegben a munkavállaló munkavégzés esetén részesülne.

Távolléti díj órabérrel foglalkoztatottak esetében

Ekkor megállapításra az egy órai távolléti díj összege kerül, és ebbõl a napi teljes munkaidõ figyelembevételével  kerül megállapításra az egy napi távolléti díj. Természetesen ekkor sem kell számítást végezni, ha a távolléti díj szorzó 1,000 érték.  

A távolléti díj egyes elemeinek figyelembevétele az alábbiak szerint történik.

a) rendkívüli munkavégzés /közismert szóval: túlóra/ miatti kiegészítõ pótlék.

 Az esetleges pótlékot "bázis" szemlélettel kell megállapítani. A bázis idõszak minden esetben a tárgyévet megelõzõ év.  Ha a munkavállaló a bázis év egészében a munkáltatónál volt foglalkoztatva akkor a bázis évben teljesített rendkívüli munkaórák számát  / heti pihenõnapon és munkaszüneti napon teljesített rendkívüli munkaidõ nélkül / kell figyelembe venni.  Amennyiben a munkavállaló munkaviszonya évközben jött létre, a rendkívüli munka keretében teljesített munkaórákat "évesíteni" kell.  

Példa:  

Munkavállaló belépett 2007. július 20-án,  2007. évi rendkívüli munkaóra = 40 óra.  Ekkor a távolléti díj megállapításánál figyelembeveendõ óraszám= (40óra/165 nap)*365 nap = 88 óra.
Amennyiben az elõzõek szerint figyelembe veendõ (tényleges vagy évesített óraszám ) az 50 órát nem haladja meg,  rendkívüli munkavégzésre tekintettel
a kiegészítõ pótlék mértéke                                     0 %,   
ha 51-99 óra,     a kiegészítõ pótlék mértéke           3 %      
100 óra vagy azt meghaladó    "      "                       5 %  

b) Több mûszakos foglalkoztatás miatti távolléti díj pótléka

A távolléti díjnál figyelembe veendõ pótlék mértéke attól függ, hogy a távolléti díjra jogosult munkavállalót szerzõdése szerint milyen munkaidõ-beosztásban foglalkoztatják. Tehát álláspontom szerint nem az dönti el a pótlék jogosultságot, hogy a távollét idején éppen milyen mûszakban kellene munkát végezni.

A mûszakpótlék mértéke:
 - Kétmûszakos munkaidõ-beosztásban történõ foglalkoztatás esetén  7,5 %   
 - Kétmûszakos munkaidõ-beosztásban történõ foglalkoztatás esetén, ha az  éjszakai mûszak aránya a munkaidõ 30 %-át meghaladja 15,0 %    
- Három mûszakos munkaidõ beosztás esetén 15,0 %    
- megszakítás nélküli munkarendben történõ foglalkoztatásnál 20,0 %.

c) Tárgyévi teljesítménytényezõ figyelembevétele

A teljesítménybérben foglalkoztatott munkavállaló távolléti díjának megállapításánál az elõzõ tényezõk mellett a teljesítménybér figyelembevétele is szükséges. Teljesítménybérben foglalkoztatott munkavállaló távolléti díjánál figyelembe veendõ személyi alapbéreként a távollét idõpontjában érvényes személyi alapbér és a tárgyévi teljesítménytényezõ szorzatát kell érteni akkor, ha a teljesítménytényezõ 1 -nél nagyobb érték. Tárgyévi teljesítménytényezõ = a munkavállaló tárgyévet megelõzõ évben elért egy órára jutó teljesítménybérének és a tárgyév  elsõ napján érvényes egy órára jutó személyi alapbérének a hányadosa. A tárgyévi teljesítménytényezõt a tárgyév január 1-jével rögzíteni kell. Annak a munkavállalónak, akinek munkaviszonya a tárgyévben kezdõdött, teljesítménytényezõjét az elsõ távolléttel díjazandó eset elõfordulásakor kell megállapítani. Ekkor a teljesítménytényezõ a tárgyévi irányadó idõszak ( Mt. 152. § (5) bekezdése ) egy órára jutó teljesítménybérének és az esedékességkor érvényes személyi alapbér hányadosa.

Példa:

Személyi alapbér  875 Ft/óra.  A munkavállaló belépett: 2007. november 09-én  /12.31-ig 53 nap/  Két mûszakos munkarendben történik a foglalkoztatás.  Tárgyévi teljesítménytényezõ /január 01. napján rögzítve/  104,3 %. 2007. évben teljesített rendkívüli munkaóra:     23 óra.

A távolléti díj számítása:

1. Figyelembe veendõ alapbér    875 Ft/óra * 1,043 = 912,60 Ft/óra  

2/a. Két mûszak miatti növelõ tétel    + 7,5 %  

2/b. Rendkívüli munkvégzés miatti növelõ tétel  = [(23 óra / 53 nap) * 365 nap )] = 158 óra,  növelõ tétel  + 5,0 %  

2. Növelõ tételek összesen:   7,5 %+ 5,0 % = 12,5 %  

1 órai távolléti díj =  912,60 Ft/óra * 1,125 = 1026,70 Ft/óra.

Megjegyzés: A gyermek születése esetén az apát megilletõ kedvezmény szabályaira lásd: 305/2002. (XII.27.) Korm. rendeletet.
Közeli hozzátartozó fogalmára lásd: Mt. 139. § (2) bekezdése.

Szûts László

/Az írás teljes terjedelmében az Önadózó 2008/4. számában olvasható/

***

Egyéni vállalkozók és egyéni cégek kézikönyve 2010

Ez a könyv összefoglalóan tartalmazza mindazt, amit az új szabályok szerinti egyéni vállalkozásról és az egyéni cégrõl tudni kell. Szerzõ: Dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ, az Önadózó újság fõszerkesztõje. Formátum: hagyományos nyomdai elõállítású könyv. Terjedelem: 280 oldal. Kiadó: Adónet.hu Zrt. Megjelent: 2010 január 20-án. Ára: 4.900,-Ft  + 740,-Ft szállítási költség összesen: 5.640,-Ft.

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra