A Tészek jövõre nagyobb támogatást kapnak

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

A termelõi értékesítõ szervezetek (Tészek) megerõsítését szolgálja, hogy jövõre az ideinél 500 millió forinttal nagyobb támogatást kapnak ezek a szervezetek - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárügyekért felelõs államtitkára szerdán Budapesten a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács küldöttközgyûlésén.

___________________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

___________________________________________

A Tészek jövõre nagyobb támogatást kapnak

Az államtitkár közölte: az idén a Tészek mintegy 900 millió forintos támogatást kaptak, jövõre pedig támogatásuk 1,4 milliárd forintra nõ. Emellett az új Széchenyi Terv mintegy 20 milliárd forintos forrásából is részesülhetnek.

Az államtitkár az ágazat helyzetét értékelve kitért arra, hogy az idén a mezõgazdaság rendkívül nehéz körülmények között gazdálkodott, a mezõgazdasági károk értéke ugyanis mintegy 150 milliárd forintra rúgott. Emellett ipari katasztrófa is sújtotta a devecseri térségben gazdálkodókat, ahol ezer hektárt érintett a vörösiszap-elöntés.

Hangsúlyozta, hogy az agrárium teljesítménye nélkülözhetetlen a magyar gazdaság egésze számára, mivel évente 1-2 milliárd eurós többletet tud felmutatni.

Czerván György jelezte: annak érdekében, hogy a mezõgazdaság kedvezõbb helyzetbe kerülhessen, a Vidékfejlesztési Minisztérium javaslatot dolgozott ki az alapvetõ élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentésére, ám ezt a javaslatot a költségvetés feszített helyzete miatt nem lehetett megvalósítani.

Utalt arra, hogy ez az áfacsökkentés jelentõs mértékben segíthetett volna a kertészeten és ezen belül is a zöldség-gyümölcs ágazaton, mivel a most átlagosan 40 százalékos mértékûre becsült feketegazdaság arányát az ágazatban csökkenteni lehetett volna.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a mezõgazdaság fontos szerepet játszhat abban, hogy az elkövetkezõ tíz évben egymillió új munkahely jöjjön létre az országban. A kertészet és a zöldség-gyümölcs termelés ugyanis olyan ágazat, amely nagy élõmunka-igényû és így sok munkahely teremthetõ, illetve tartható meg. Emellett az ágazatban túlnyomó többségben kis- és közepes vállalkozások tevékenykednek, arányuk eléri a 90 százalékot.

Szabó József, a FruitVeB elnöke az MTI-nek elmondta: idén a zöldség-gyümölcs ágazat átlagosan mintegy 30 százalékos veszteséget szenvedett el elsõsorban az idõjárási körülmények miatt. Így az ágazat termelése 2 millió tonna alá esett, amire hosszú évek óta nem volt példa. Az ágazat átlagos éves teljesítménye ugyanis mintegy 2,6 millió tonna.

Jelezte egyben azt is, hogy nemcsak a termelés volumene, hanem az ágazat elsõdleges árbevétele is jelentõsen csökkent, ebben az évben mintegy 160 milliárd forintot tesz ki a szokásos 200 milliárd forint helyett.

Mártonffy Béla, a FruitVeB ügyvezetõ igazgatója pedig arról beszélt, hogy a feketegazdaság visszaszorítása érdekében fontos lenne az úgynevezett kereskedõi regisztráció bevezetése.

A FruitVeB szerdai küldöttközgyûlésén tisztújítás is volt. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökévé Mártonffy Bélát, a szervezet eddigi ügyvezetõ igazgatóját választották meg a leköszönt Szabó József korábbi elnök helyett. A szakmaközi szervezet és terméktanács társelnöke lett: Bittsánszky János és Szabó Zoltán. A FruitVeB új ügyvezetõ igazgatójává Fodor Zoltánt választották.

***

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. 1-12. hónapra 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra